Κυπαρισσία: Παραδόθηκε στην Αστυνομία με ένα τσιγάρο κάνναβης, αιτούμενος την αποποινικοποίηση

Αν και «το περιστατικό» έλαβε χώρα πριν διόμιση περίπου μήνες, παρέμεινε ουσιαστικά άγνωστο μέχρι σήμερα. Ήταν 23  Αυγούστου του 2021 όταν ο κύριος Αντώνης Αντωνόπουλος, κάτοικος Κυπαρισσίας, παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του με ένα τσιγάρο κάνναβης. Αίτημά του, να δικαστεί για παράνομη κατοχή του φυτού όπως ορίζει ο νόμος! Στόχος της ενέργειάς του αυτής, η αλλαγή του ελληνικού νομικού πλαισίου που διέπει την κατοχή και χρήση της κάνναβης. Και η «απελευθέρωση του φυτού».

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say…]

Είπα στους Αστυνομικούς «παραδίνομαι για να δικαστώ, ώστε να καταδείξω το παράλογο και το παρωχημένο του υπάρχοντος νόμου».  

Η σχέση του κυρίου Αντωνόπουλου με την κάνναβη καθώς και με παραδειγματικούς ακτιβισμούς αυτού του είδους, δεν είναι νέα. Σε μια παρόμοια ενέργεια πολιτικής ανυπακοής είχε προβεί και το 2001. Τότε, είχε παραδοθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυπαρισσίας έχοντας στην κατοχή του ένα δενδρύλλιο του φυτού, δενδρύλλιο που μετέφερε ο ίδιος στο Τμήμα και παρέδωσε στους Αστυνομικούς. Μετά τον ακτιβισμό του μάλιστα εκείνον, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης είκοσι ημερών με τριετή αναστολή.

«Αυτή τη φορά, είχα πάρει μαζί μου και ένα βιβλίο από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, ώστε να διαβάζω για να περνάει η ώρα μου», μας λέει στις δηλώσεις που μας έκανε τηλεφωνικά. «Περίμενα ότι θα με κρατήσουν και θα περάσω Αυτόφωρο, τελικά όμως, μετά από καμιά ώρα περίπου, μου είπαν να φύγω και να περιμένω την ειδοποίηση για τη δίκη μου».

«Διαμαρτύρομαι», μας δήλωσε, «που ενώ, όπως λένε, έχει απελευθερωθεί η θεραπευτική-φαρμακευτική κάνναβη, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει το φάρμακο αυτό στα φαρμακεία όλης της χώρας. Οι γιατροί ακόμα και σήμερα δεν εφαρμόζουν τον νόμο, δεν συνταγογραφούν την κάνναβη, και οι ασθενείς δεν βρίσκουν την γιατρειά τους».

 «Αγωνίζομαι για να αλλάξει άμεσα ο νόμος, για να μπορούμε όλοι να καλλιεργούμε ένα φυτό κάνναβης στη γλάστρα, στο σπίτι μας, όπως άλλωστε έχουν προτείνει πρώην  Πρωθυπουργοί και δεκάδες Βουλευτές».

«Αν μαζευτούμε εκατό πολίτες και παραδοθούμε όλοι μας με ένα τσιγάρο κάνναβης στην κατοχή μας, ο νόμος θα αλλάξει άμεσα! Κάντε όλοι έναν παρόμοιο ακτιβισμό ώστε να πάψει να διώκεται η κάνναβη»

Ο κ. Αντώνης Αντωνόπουλος

Ακολουθεί η ανακοίνωση που ανάρτησε στο blog του ο κ. Αντωνόπουλος. Ανακοίνωση που καταλήγει « Κάντε κι εσείς  έναν παρόμοιο ακτιβισμό ώστε να αλλάξει αμέσως ο Νόμος»

  Κυπαρισσία 23 -8-2021
 
 Παραδίνομαι,
στην Ελληνική Αστυνομία, Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας,

με ένα τσιγάρο φαρμακευτικής-ευφορικής καννάβεως, ώστε να δικαστώ για παράνομη κατοχή, όπως ο νόμος ορίζει.
 
Οι λόγοι που προβαίνω σε αυτή μου την πράξη, είναι 3:
1.  Διαμαρτύρομαι, που ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες –  Ευρώπη – Καναδά- Αυστραλία , κλπ, είναι ελεύθερη η ευφορική κάνναβη, και η οικιακή καλλιέργειά της, όμως στην Ελλάδα παραμένει ακόμη παράνομη. Με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται καθημερινώς δεκάδες συμπολίτες μας για κατοχή-χρήση-καλλιέργεια.
   Είναι εντελώς παράξενο και παράλογο και εν τέλει ‘παράνομο’ να επιτρέπεται σε μεγάλες εταιρείες να καλλιεργούν και να εμπορεύονται κάνναβη, και όμως να απαγορεύεται σε ιδιώτες για ιδίαν χρήση! 
 Πρέπει να αντιστεκόμαστε ειρηνικά σε κάθε παράλογο νόμο, αυτό μας προστάζει το 120ο άρθρο του Συντάγματος.
 
    Αγωνίζομαι για να αλλάξει σύντομα ο νόμος, ώστε να μπορούμε να  καλλιεργούμε 1 φυτό καννάβεως στη γλάστρα, στο σπίτι μας, όπως έχουν προτείνει και οι πρ. Πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Τσίπρας, ο Βαρουφάκης, και πολλές δεκάδες Βουλευτές.
 
2.   Πριν 28 χρόνια είχα νοσηλευτεί για ένα μήνα σε Ψυχιατρείο, και μόλις βγήκα έγινα καλά -ευτυχώς- , με χρήση κάνναβης την οποία ‘παρανόμως’ με κερνούσαν φιλικά μου πρόσωπα, ενώ αν συνέχιζα τα χάπια δεν θα έβρισκα την υγειά μου. Γι αυτό και αγωνίζομαι για τη χορήγηση κάνναβης σε δεκάδες ασθένειες, για να βρουν την υγειά τους οι συνάνθρωποί μας. 
 Σήμερα, έχω ανάγκη να καπνίζω φαρμακευτική κάνναβη, διότι συχνά πάσχω από αϋπνίες, όμως ο Παθολόγος Γιατρός που επισκέφτηκα,  δεν υπογράφει τη συνταγή,  αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι γιατροί συνταγογραφούν κάνναβη ακόμα και για αυπνίες.
 
3. Διαμαρτύρομαι, που ενώ έχει απελευθερωθεί η θεραπευτική-φαρμακευτική κάνναβη , εδώ και αρκετούς μήνες, (και μάλιστα ο Υπουργός , Άδωνις Γεωργιάδης , ζήτησε συγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ που η Ν.Δ. δεν ψήφιζε τον νόμο αυτό από παλαιότερα), όμως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει το φάρμακο αυτό στα φαρμακεία όλης της χώρας, οι γιατροί ακόμα και σήμερα δεν εφαρμόζουν τον νόμο, δεν συνταγογραφούν την κάνναβη, και οι ασθενείς δεν βρίσκουν την γιατρειά τους.

  Τυγχάνει να έχω στο κοντινό οικογενειακό μου περιβάλλον 2 άτομα που χρήζουν άμεσης χορήγησης της φαρμακευτικής καννάβεως, αλλά πρώτον οι συγγενείς μου είναι κανναβοφοβικοί και δεν ζητούν από τους γιατρούς αυτό το φάρμακο, αφ ετέρου οι θεράποντες ιατροί είναι επίσης κανναβοφοβικοί και δεν παίρνουν την πρωτοβουλία.
 
Σημειώσεις
-Η βασική αιτία που  παραδίνομαι με το τσιγάρο κάνναβης ,  είναι καθαρά ο ακτιβισμός, αποτέλεσμα σχεδιασμού και λογικής. Άλλωστε πριν 20 χρόνια, το 2001, είχα ξανα-παραδοθεί στην ίδια Αστυνομία με ένα φυτό κάνναβης, και δικάστηκα τότε σε 20 μέρες φυλάκιση, με αναστολή. 

-Το τσιγάρο κάνναβης προέρχεται από ένα φυτό δικής μου καλλιέργειας, που έχω μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σπίτι μου δεν έχω τίποτα παράνομο.
 
 Τέλος, παρακαλώ την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόσει την νόμιμη διαδικασία, ώστε να δικαστώ για αυτή την τυπικώς παράνομη πράξη μου. Δεν ‘παραδίνω ένα τσιγάρο που βρήκα’, παραδίνομαι για να δικαστώ  για δικό μου τσιγάρο, ώστε να καταδείξω το παράλογο και το παρωχημένο του υπάρχοντος νόμου.  
 
                                           μετά τιμής
                          Αντώνης Αντωνόπουλος , Κυπαρισσία
  Σημείωση: Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 1 ώρα, αποτυπώματα, φωτογράφιση, ανάκριση, και κατόπιν διαταγής Εισαγγελέως, αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
  Κάντε κι εσείς  έναν παρόμοιο ακτιβισμό ώστε να αλλάξει αμέσως ο Νόμος.