Κύπρος: Μπλόκο στον διαγωνισμό για τη φαρμακευτική κάνναβη

Ενώ όλα έδειχναν ότι το υπουργείο Υγείας της Κύπρου θα προχωρούσε άμεσα στην επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εντούτοις, αυτό φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.
.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Philenews, από κοινού το Γενικό Λογιστήριο και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου μπλοκάρουν την έναρξη της διαδικασίας καθώς εκτιμούν ότι θα είναι λίγα τα έσοδα του κράτους από την παραγωγή και εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης και καλούν το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τα τέλη.
.
Υποστηρίζουν ότι:
οι εταιρείες θα κερδίζουν εκατομμύρια σε ετήσια βάση, ενώ το κράτος θα βάζει μόλις €30 χιλ. στα ταμεία του
Σημειώνεται ότι η έκδοση άδειας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται στις €500 χιλ., ενώ η ετήσια ανανέωση της άδειας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται στις €30 χιλ.
.
Πρώτο το Γενικό Λογιστήριο ήγειρε θέμα ότι με βάση την τεχνοοικονομική μελέτη που εκπονήθηκε πριν την ψήφιση του νόμου, το περιθώριο κέρδους που θα έχουν οι επιλεχθέντες προσφοροδότες θα είναι τεράστιο και εκτιμάται ότι θα φτάνει σε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως. Ως εκ τούτου, το καθορισμένο τέλος των €30 χιλ. είναι ανεπαρκές, δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαβουλεύσεις.
Και οι δύο κρατικοί θεσμοί ζήτησαν εκ νέου μελέτη του θέματος πριν γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε να υπάρξει αναθεώρηση των τελών. Μάλιστα, υπήρξε εισήγηση από τους δύο θεσμούς όπως τροποποιηθούν οι κανονισμοί και τα έσοδα του κράτους να υπολογίζονται ως ποσοστό των εσόδων των εταιρειών.
.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε επίσης όπως τα κριτήρια του προσχεδίου του διαγωνισμού τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν χρόνο που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από τη νομοθεσία. Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2020.
.
Το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι τεράστιο και ανεπίσημα έχει εκδηλωθεί από καλλιεργητές ιατρικής κάνναβης οι οποίοι δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά, στη Ρωσία και το Ισραήλ. Η επένδυση στη φαρμακευτική κάνναβη κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία είναι, με τα πρωτόκολλα ασφάλειας που θα συμπεριληφθούν να είναι αυστηρά. Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος του 2019 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ένας αιτητής πρέπει να αποδείξει τουλάχιστον 5 έτη πρακτικής εμπειρίας στην καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης.