Κύπρος: «Να μην περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών στην κάνναβη ο νέος νόμος»

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται έως το τέλος του Αυγούστου το Κυπριακό «νομοσχέδιο για την κάνναβη». Σημείο τριβής παραμένει για την ώρα το ποιές ειδικότητες ιατρών θα έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν σχετικά, καθώς και το εάν θα υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα που θα μπορεί να συνταγογραφείται για τον κάθε ασθενή.
.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία για την αδειοδότηση καλλιεργητών κάνναβης, πληροφορίες του Κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και οι σχετικές διεργασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Συνολικά και όπως προνοείται από τη νομοθεσία, θα παραχωρηθούν τρεις άδειες για καλλιέργεια κάνναβης, ενώ της αδειοδότησης θα προηγηθεί η υποβολή αιτήσεων και η αξιολόγησή τους από την ειδική επιτροπή. Η όλη διαδικασία μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια.
.

Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου, σύμφωνα με την οποία τίθενται περιορισμοί τόσο στις ειδικότητες των ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν όσο και στην ποσότητα κάνναβης που θα μπορεί κάθε ιατρός να συνταγογραφεί, σας μεταφέρουμε τις θέσεις του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης» όπως αυτές καταγράφονται στο ρεπορτάζ του Μάριου Δημητρίου για την εφημερίδα 24h και τις τοποθετήσεις των Σόλωνα Αντάρτη και Πέτρου Ευδόκα.

Οι «Φίλοι της Κάνναβης» απορρίπτουν τροποποίηση του Νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή

«Το προταθέν Σχέδιο Κανονισμών αποτελεί προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση των ασθενών στη Φαρμακευτική Κάνναβη και ως τέτοια, την απορρίπτουμε εντελώς, αφού είναι σαφέστατα μια άνομη παρέμβαση στη σχέση ιατρού-ασθενούς», τονίζεται σε Τοποθέτηση του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης» στη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του Νόμου για τη Φαρμακευτική Κάνναβη. Την Τοποθέτηση υπογράφουν ο εκπαιδευτικός Σόλων Αντάρτης και ο Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.

«Νέες επιθέσεις από τους επιτήδειους»

Όπως αναφέρουν οι «Φίλοι της Κάνναβης»  σε σχετική ανακοίνωση στις 4 Αυγούστου 2019, «οι επιτήδειοι που στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν την κάνναβη από τους ασθενείς, ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις. Με τη συνειδητή κωλυσιεργία τους, έχουν καταστήσει τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν από έξι μήνες ανενεργό, στερώντας από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, την πρόσβαση. Τώρα θέλουν να επιβάλουν νέους περιορισμούς στην πρόσβαση και χρήση Φαρμακευτικής Κάνναβης, με ανυπόστατες προφάσεις.

Στην τροποποίηση που επιχειρούν να περάσουν από τη Βουλή ζητούν τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιορισμών «στη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης που να περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση, διακίνηση και διάθεση της». Το Σωματείο μας έχει ήδη στείλει απάντηση στη δημόσια διαβούλευση. Διαβάζοντας την, ελπίζουμε να κατανοήσετε το μέγεθος της δυσμενούς διάκρισης και παρανομίας που επιχειρείται».

Όχι σε γραφειοκρατικά εμπόδια

«Το παρόν κείμενο», αναφέρεται στην Τοποθέτηση, «είναι η συμβολή του Σωματείου μας στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Κανονισμών που τροποποιεί τους Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμούς και τους Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμους του 1977 έως 2019.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρόσκληση συμμετοχής στην Δημόσια Διαβούλευση. Θεωρούμε ότι ο παρών νόμος ως έχει, πολύ σοφά και δίκαια θέτει το θέμα συνταγογράφησης και χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης εξ’ ολοκλήρου εκεί όπου ανήκει: αποκλειστικά στη σχέση του ιατρού με τον ασθενή. Θεωρούμε ότι οι νομοθέτες, πολύ ορθά αφαίρεσαν  πολλά από τα τεχνητά (και παράνομα εμπόδια) που περιείχε το προσχέδιο του νόμου, προτού θεσπιστεί από τη Βουλή και ιδίως τα εμπόδια που έθεταν περιορισμούς συνταγογράφησης, μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις και από συγκεκριμένες ειδικότητες.

Καθημερινά η Επιστήμη τεκμηριώνει και επιβεβαιώνει νέες ιατρικές χρήσεις των φαρμάκων που παράγονται από την Κάνναβη και γι’ αυτό τον λόγο τα ιατρικά συγγράμματα σήμερα, αναφέρονται σε έγκυρη και ωφέλιμη συνταγογράφηση της Φαρμακευτικής Κάνναβης για πολλές εκατοντάδες παθήσεις. Αυτό το κοινωνικό κεκτημένο που έχει ήδη θεσπιστεί σε Νόμο στην Κύπρο, δεν πρέπει να απωλεσθεί. Είμαστε κάθετοι ενάντια σε οποιαδήποτε νέα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα περιορίσουν ή δυσκολέψουν την πρόσβαση των ασθενών στη Φαρμακευτική Κάνναβη. Το προταθέν Σχέδιο Κανονισμών αποτελεί προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση των ασθενών στην Φαρμακευτική Κάνναβη και ως τέτοια, την απορρίπτουμε εντελώς. Το μόνο Σχέδιο Κανονισμών που θα εγκρίναμε, θα ήταν μια κάποια περαιτέρω διευκόλυνση και επίσπευση της πρόσβασης των ασθενών στη Φαρμακευτική Κάνναβη».

«Ένα προσβλητικό για τους ασθενείς, άλλοθι»

«Θεωρούμε ότι ο παρών νόμος ως έχει», συνεχίζει στην Τοποθέτησή του το Σωματείο, «ορθώς παρέχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης Φαρμακευτικής Κάνναβης στον θεράποντα ιατρό και μέσα στα πλαίσια της σχέσης ιατρού-ασθενούς.

Η προτεινόμενη τροποποίηση είναι σαφέστατα μια άνομη παρέμβαση στη σχέση ιατρού-ασθενούς. Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού αυτής της σχέσης αντίκειται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα των Ασθενών τις οποίες έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας με την προτεινόμενη τροποποίηση δεδομένου ότι οι θεσμοί και τα συγκεκριμένα άτομα που την προτείνουν, έχουν αποδείξει την προκατάληψη τους ενάντια στη Φαρμακευτική Κάνναβη, πέραν πάσης αμφιβολίας μέσα στα πρόσφατα χρόνια και το έχουν πράξει αυτό ενώπιον θεού και ανθρώπων και ενώπιον ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι οι ίδιοι θεσμοί και πρόσωπα που έχουν στερήσει τη Φαρμακευτική Κάνναβη από τους ασθενείς για δεκαετίες, επιδεικνύοντας παντελή αδιαφορία για τις ανάγκες των ασθενών και τον βαθμό στον οποίο υποφέρουν.

Το έχουν πράξει μέσα από εμπαθή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα τα οποία έχουν καταρριφθεί παντού διεθνώς. Η προσποίηση πως τάχα νοιάζονται «για τις κοινωνικές συνθήκες» και την «επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών της φαρμακευτικής κάνναβης», είναι το φύλλο συκής, ένα προσβλητικό για τους ασθενείς, άλλοθι, με το οποίο προσπαθούν να τορπιλίσουν τα οφέλη του παρόντος Νόμου. Επίσης αναγνωρίζουμε – και καταγγέλλουμε – ότι η εσκεμμένη κωλυσιεργία τους, ήδη καθιστά τον παρόντα Νόμο ανενεργό, καθώς δεν έχουν προβεί στην εφαρμογή των προνοιών του, ως όφειλαν».

Νόμιμες ουσίες πιο βλαβερές από την κάνναβη

Τα δύο στελέχη του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης» υπενθυμίζουν επίσης στην Τοποθέτησή τους τα εξής:

* «Στην Κύπρο δεν υπάρχει περιορισμός για τη συνταγογράφηση, διάθεση, ή χρήση για κανένα φάρμακο, και αυτό συμπεριλαμβάνει όλα τα φονικά, δηλητηριώδη και εξαρτησιογόνα φάρμακα που διαθέτει η ιατρική στη φαρέτρα της. Το Σχέδιο για τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου αποτελεί δυσμενή προκατάληψη ενάντια στους ασθενείς που χρειάζονται την Φαρμακευτική Κάνναβη και παραβίαση του Συνταγματικού Άρθρου που διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

* Η Φαρμακευτική Κάνναβη αποτελεί ουσία που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη ασφαλής, αβλαβής και ωφέλιμη. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ασπιρίνη, ο καφές, το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η κορτιζόνη, τα ψυχοφάρμακα, είναι όλα από εκατοντάδες ως χιλιάδες φορές πιο βλαβερά και επικίνδυνα από την Κάνναβη και ότι πολλά από αυτά σκοτώνουν καθημερινά, ενώ ουδείς έχει ποτέ αρρωστήσει ή πεθάνει από τη χρήση της Κάνναβης. Γι’ αυτούς τους λόγους, ουδεμία δικαιολογία μπορεί να ισχύσει για τους επιλεκτικούς γραφειοκρατικούς και εξουσιαστικούς περιορισμούς που το Σχέδιο τροποποίησης προτίθεται να επιβάλει στους ασθενείς που έχουν ανάγκη την Κάνναβη. Η τροποποίηση θα αποτελέσει μία οπισθοδρόμηση από το ισχύον νομικό-κοινωνικό κεκτημένο που έγινε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών. Σας παρακαλούμε να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία και να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση της».

«Ψυχοδηλωτικός» και ιατρικός τουρισμός

Υπενθυμίζουμε δήλωση του Σόλωνα Αντάρτη σε συνέντευξη του στην «24» τον Φεβρουάριο 2017, πριν θεσπιστεί ο Νόμος  για τη Φαρμακευτική Κάνναβη, ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να είναι τέλειος προορισμός για ιατρικό τουρισμό, όπου να έρχονται ασθενείς από όλο τον κόσμο και να χρησιμοποιούν την κάνναβη θεραπευτικά. Εμείς προσκαλούμε το κράτος να κάνει βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν ζητούμε να μας πιστέψει, ζητούμε να μελετήσει ή να κάνει πειράματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης, με τη συναίνεση ασθενών, Θεωρούμε ως Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης» ότι είναι καθήκον μας να προσφέρουμε στην παιδεία των ανθρώπων γύρω από τα θέματα της κάνναβης, αυτό που θα έπρεπε κανονικά να κάνει το κράτος, εκπαιδεύοντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς».

Επίσης ο κ. Αντάρτης επεσήμανε ότι «από μόνη της η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, με τον «ψυχοδηλωτικό τουρισμό» που θα μπορούσε να αναπτύξει. Είμαστε ένας υπέροχος τόπος, με θεϊκό φυσικό περιβάλλον, που αν υπήρχε ένα όραμα στους κυβερνώντες θα μπορούσε να γίνει παράδεισος – με την καλλιέργεια της κάνναβης, την ορθή χρήση, την παιδεία και την πρόσκληση στον καλό τουρισμό».

Επανένωση με…άρωμα κάνναβης

«Η κάνναβη θα μπορούσε ακόμα και να συμβάλει αποφασιστικά, στην ομαλή επίλυση του κυπριακού και στην επανένωση του νησιού», όπως είπε σε εκείνη τη συνέντευξή του στην «24» ο Σόλων Αντάρτης. Έφερε ως παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ, «που παράγει και προμηθεύει ιατρική κάνναβη τους πολίτες του, χωρίς να τους διαχωρίζει σε Εβραίους και Άραβες». Πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Κύπρο, όπου η κάνναβη θα μπορούσε να συνενώσει τις κοινότητες.

Πολλοί από τους πρώτους Τουρκοκύπριους που συναντήσαμε όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα, ήταν φίλοι της κάνναβης και πολύ σύντομα οι φίλοι της κάνναβης, ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος, έκτισαν σχέσεις. Ταυτόχρονα βέβαια, έκτισε σχέσεις και ο υπόκοσμος στις δύο πλευρές, ο αποκλειστικός και μοναδικός παράγοντας που ωφελείται από την απαγόρευση της κάνναβης, βγάζοντας τεράστια κέρδη. Αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της κάνναβης στη μαύρη αγορά είναι 25 ευρώ το γραμμάριο, καταλαβαίνεις για τι ποσά μιλούμε…».