Κύπρος: Οδηγός ορθής αναφοράς στις παράνομες ουσίες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

«Σε μικρές δόσεις, η κάνναβη προκαλεί: ευφορία, ανακούφιση από το άγχος και υπνηλία».  Αυτά αναφέρονται  την τρίτη έκδοση του Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της Κύπρου, με τον οποίο μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται «να ανακαλύψουν τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την «είδηση», και να τον σεβαστούν».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία θα είχε προφανώς και στην Ελλάδα αξία χρήσης μιας και τόσο η δαιμονοποίηση όσο και η παραφιλολογία γύρω από το φυτό, συχνά δίνουν και παίρνουν σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Συμπληρωματικά για την κάνναβη ο Οδηγός προς δημοσιογράφους αναφέρει: «Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά στη βλάβη που προκαλείται στα κύρια όργανα των χρηστών με μέτρια συχνότητα κατανάλωσης, αλλά η κατανάλωση της κάνναβης μαζί με καπνό, επιφέρει όλους τους κινδύνους τους οποίους επιφέρει ο καπνός στην υγεία. Η έρευνα γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της κάνναβης έχει επικεντρωθεί στη σύνδεσή της με τη σχιζοφρένεια, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και κάνναβης. Οι άμεσα συνδεόμενοι με την κάνναβη θάνατοι είναι σπάνιοι. Τα προϊόντα κάνναβης υπόκεινται σε έλεγχο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ακολουθεί το άρθρο με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Μάριου Δημητρίου που δημοσιεύτηκε στο 24h.com.cy, ενώ μπορείτε να κατεβάστε ολόκληρο τον Οδηγό προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από εδώ

«Απορρίψτε το στίγμα, σεβαστείτε τον άνθρωπο  δίπλα μας»

«Προσκαλούμε τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, να αντισταθούν και να απορρίψουν τον στερεότυπο αλλά και στιγματιστικό τρόπο χειρισμού του θέματος των εξαρτήσεων και να αντικρύσουν την κάθε «είδηση», μέσα από μια άλλη σκοπιά, αφιερώνοντας χρόνο και ρίχνοντας μια διαφορετική, προσεκτική και ουσιαστική ματιά, ώστε να ανακαλύψουν τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την «είδηση», και να τον σεβαστούν». Την πρόσκληση αυτή απηύθυνε στους δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες και διευθυντές ειδήσεων ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Δρ Άθως Γεωργίου, παρουσιάζοντας την τρίτη έκδοση του Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε πρόγευμα εργασίας στο ξενοδοχείο Classic στη Λευκωσία στις 3 Απριλίου 2019.  Ο Οδηγός είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΑΑΕΚ με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, όπως και οι επικεφαλής των προαναφερόμενων φορέων. Ο Δρ Γεωργίου παρουσίασε επίσης την τηλεφωνική Γραμμή ενημέρωσης και βοήθειας στο 1402, που όπως είπε απαντά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την εξάρτηση από νόμιμες ή παράνομες ουσίες εξάρτησης. Ανέφερε ότι η Γραμμή λειτουργεί μέχρι τις 7 μ. μ. και ότι ο στόχος είναι η λειτουργία της σε 24ωρη βάση, ενώ  η βοήθεια που προσφέρει είναι η παραπομπή των ενδιαφερομένων στις θεραπευτικές δομές που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο.

Χωρίς παραβίαση της δεοντολογίας

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Οδηγό, αυτός «επιδιώκει να υποβοηθήσει τους λειτουργούς των ΜΜΕ να μεταφέρουν αυτά που επιλέγουν, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξαρτήσεις και ειδικότερα των παιδιών. Επιπρόσθετα, ο Οδηγός στοχεύει στη στήριξη των λειτουργών των ΜΜΕ στο έργο τους και περιλαμβάνει:

α) ενημέρωση για τα βασικά σημεία που προκύπτουν από το νομοθετικό πλαίσιο και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας,

β) αντικειμενική πληροφόρηση για την ουσιοεξάρτηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα,

γ) τρόπους χειρισμού θεμάτων που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ανήλικοι, στο πλαίσιο που καθορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού,

δ) τρόπους προβολής σχετικών θεμάτων με τρόπο που να συμβάλλει στην αποτροπή του κοινωνικού στιγματισμού,

ε) πληροφορίες για τις ουσίες εξάρτησης,

στ) ερωτήσεις και απαντήσεις για θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις».

Προστίθεται ότι «οι λειτουργοί της έντυπης, τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσα από το έργο τους για απρόσκοπτη μεταφορά των ειδήσεων και αντικειμενική και επιστημονικά  τεκμηριωμένη πληροφόρηση αναφορικά με την ουσιοεξάρτηση και τις πτυχές που τη συνθέτουν». Ο Οδηγός βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ https://www.naac.org.cy.

Η συνεργασία και η αναζήτηση της αλήθειας

«Ο Οδηγός αυτός», είπε ο Δρ Γεωργίου, «αποτελεί ένα κείμενο γραφής από εμάς και όλους τους εμπλεκομένους, για όλους εσάς, τους λειτουργούς των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και τηλεοπτικών καναλιών με στόχο να αποτελέσει την αφορμή για την ενίσχυση της μεταξύ μας σχέσης, της συνεργασίας αλλά και την ένταξη σας στον δύσκολο τομέα των εξαρτήσεων με γνώμονα την αναζήτηση της αλήθειας, με τρόπο που να ενισχύει την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και την κατάρριψη του στίγματος. Το κοινωνικό στίγμα είναι μια ανεπιθύμητη, δυσφημιστική ιδιότητα που στερεί από κάποιον το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Το στίγμα επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που ζουν με εξάρτηση, αλλά και τις οικογένειες και τους οικείους τους. Είναι συχνά μάλιστα ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν βοήθεια για θεραπεία. Θέλουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο».

Η γλώσσα, το στίγμα, η προκατάληψη

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, «σε αυτή την τρίτη έκδοση του αναβαθμισμένου Οδηγού γίνεται αναφορά σε «εξαρτήσεις» και όχι σε «εξαρτησιογόνες ουσίες», αφού με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής, περιλαμβάνεται η παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι ένα ζωντανό δυναμικό μέσο που όχι μόνο μεταφέρει, αλλά προτείνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο έννοιες, στάσεις, αντιλήψεις. Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση και τα εξαρτημένα άτομα, τα ΜΜΕ έχουν τροποποιήσει σημαντικά τη γλώσσα τους. Ο όρος «τοξικομανής» και «ναρκομανής» άρχισε να σπανίζει, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται. Λέξεις και φράσεις προς χρήση ή αποφυγή, αποτελεί την επόμενη ενότητα, με στόχο τη χρήση μιας γλώσσας που δεν στιγματίζει και για εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την εξάρτηση και τα άτομα που τη βιώνουν. Για παράδειγμα οι επαγγελματίες στον χώρο, αντί τη λέξη «ναρκωτικά» χρησιμοποιούν πλέον τις λέξεις «ουσίες εξάρτησης» ή «εξαρτησιογόνες ουσίες», ή «ψυχοδραστικές ουσίες». Στον Οδηγό επεξηγείται γιατί πρέπει να αποφεύγονται συγκεκριμένες λέξεις, όπως η έκφραση «μάστιγα των ναρκωτικών». Ο όρος «μάστιγα» αφαιρεί την ανθρώπινη διάσταση και το κάνει απρόσωπο, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση ότι η επικράτηση της χρήσης ουσιών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης χρησιμοποιείται ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά κάτι που δεν ισχύει,  αφού όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες έχουν αρνητικές συνέπειες στη ψυχική, σωματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Επιπρόσθετα σε περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων ή αδικημάτων, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η αναφορά των στοιχείων της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αν αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό συστατικό και απαραίτητο στοιχείο της είδησης. Αυτό οδηγεί στην προκατάληψη ότι όλοι οι χρήστες είναι εγκληματίες. Δεν είναι όλοι οι χρήστες εγκληματίες και δεν είναι όλοι οι εγκληματίες χρήστες. Είναι σημαντικό ν’ αποφεύγεται ο εντυπωσιασμός και η πρόκληση συναισθημάτων φόβου, πανικού ή ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την ουσιοεξάρτηση και επίσης καλό είναι να αποφεύγεται ο τρόπος παραγωγής και κατασκευής εξαρτησιογόνων ουσιών, γιατί είναι πιθανό οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν ως παρόρμηση ή οδηγίες χρήσης προς άτομα που θέλουν να πειραματιστούν. Δεν ενδείκνυται επίσης να γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε εύκολο ή μεγάλο κέρδος που είναι δυνατό να επιφέρει η διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών».

Ενημέρωση χωρίς χαρακτηρισμούς

Όπως ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή της στην εκδήλωση η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, «ο ρόλος των ΜΜΕ μπορεί να είναι πολύ θετικός, αλλά και πολύ αρνητικός ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται η παρουσίαση θεμάτων ουσιοεξάρτησης, που έχουν επιπτώσεις στα παιδιά. Πρέπει – πρόσθεσε – να γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης χωρίς χαρακτηρισμούς και στιγματισμούς και να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη βάζουμε ταμπέλες. Αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθεσία, αλλά είναι θέματα αυτορρύθμισης που επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση και την επιμόρφωση». Στη δική της τοποθέτηση η Ρόνα Κασάπη Πρόεδρος Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, κάλεσε τα ΜΜΕ και κυρίως τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς «να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν άμεσα τον Οδηγό αυτό εκπληρώνοντας έμπρακτα και τον βασικότερο σκοπό τους, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος επεσήμανε πως «ό,τι συμβάλλει, ό,τι μπορεί να αναπτύξει και να εδραιώσει την κουλτούρα δημοσιογραφικής διαχείρισης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων, η ΕΣΚ το στηρίζει και το επικροτεί. Γνωρίζοντας – πρόσθεσε – τη νοοτροπία, τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης των πλείστων συναδέλφων, τους λέω ότι έχουν ενώπιον τους ένα Οδηγό για δράση και διαχείριση. Δεν είναι μανιφέστο που θα σας επιβληθεί, δεν είναι ευαγγέλιο ή δόγμα που οφείλετε να τηρείτε με θρησκευτική ευλάβεια. Διαλεκτικά αξιοποιώντας την οξύνοια, την κρίση, την αξιολογική σας προσέγγιση, μπορείτε να στηριχθείτε πάνω του, προκειμένου να μην υποπέσετε ακούσια σε λάθη που ενδεχομένως να βλάψουν, παρά να ωφελήσουν το δημόσιο συμφέρον». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Γιώργος Πενηνταέξ Διευθυντής του ΚΥΠΕ τονίζοντας ότι «εμείς προσέχουμε τι λέμε και ο Οδηγός σίγουρα θα μας βοηθήσει στην ενημέρωση και διαφώτιση, γιατί οι δημοσιογράφοι μπορεί να κάνουν λάθος, συχνά από άγνοια και όχι γιατί το θέλουν». Τέλος στον δικό της χαιρετισμό στον Οδηγό η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι  «η ορθή διαχείριση της πληροφορίας από τα ΜΜΕ μπορεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης ως προς την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να εκφράζονται με γνώμονα την εμπεριστατωμένη γνώση και πληροφόρηση, παραμερίζοντας τυχόν δικές τους προκαταλήψεις, κάνοντας χρήση γλωσσικών όρων προσιτών στο ευρύ κοινό, με μέτρο και νηφαλιότητα. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτευχθεί ο απο-στιγματισμός των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Όταν οι λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, είναι σε θέση να προσφέρουν επιστημονικά τεκμηριωμένη και έγκυρη πληροφόρηση. Ως εκ τούτου, το κοινό μπορεί ευχερέστερα να αντιληφθεί τόσο την ανάγκη για τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, όσο και την προστασία αυτών».

Ταυτότητα, λεζάντες, εικόνες, φόβοι

Σύμφωνα με τον Οδηγό, «η λέξη ναρκωτικό, με την ακριβή του έννοια αναφέρεται στο όπιο, τα παράγωγά του και συνθετικά υποκατάστατά τους. Ενώ στις ουσίες εξάρτησης ή εξαρτησιογόνες ουσίες συμπεριλαμβάνονται τόσο άλλες κατηγορίες παράνομων ουσιών που δεν εμπίπτουν στα οπιοειδή (όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες κ.α.), όσο και οι νόμιμες, όπως το αλκοόλ, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο καπνός. Στις ψυχοδραστικές ουσίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα πιο πάνω εκτός από τον καπνό». Αναφέρεται στον Οδηγό ότι «τα σημαντικότερα ζητήματα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν καλύπτονται θέματα που αφορούν στις εξαρτήσεις είναι:

Κάλυψη ταυτότητας: H πληροφόρηση δεν πρέπει να αναφέρεται σε προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου με εξάρτηση (π. χ όνομα, φύλο, εθνικότητα κ.τ.λ). Ούτε και να το απεικονίζει φωτογραφικά. Εάν πρέπει να μπει οπτικό υλικό, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, όπως η φωτογράφιση από την πλάτη, η απεικόνιση της σιλουέτας ενός ατόμου, η αλλοίωση της φωνής ή η χρήση ψευδώνυμου ώστε να μην οπτικοποιείται και στιγματίζεται το άτομο με εξάρτηση, ιδίως σε κοινωνίες που δεν είναι έτοιμες να το αποδεκτούν.

Υπότιτλοι-Λεζάντες: Οι υπότιτλοι πρέπει να γράφονται πολύ προσεκτικά. Σε αντίθετη περίπτωση, μια εικόνα μπορεί να καταστραφεί ή να παρερμηνευτεί από μια αστοχία στη λεζάντα. Οι υπότιτλοι πρέπει να είναι ακριβείς, δίκαιοι και να αντιμετωπίζουν το θέμα με επιστημονικότητα, αντικειμενικότητα και ευαισθησία.

Χρήση οπτικού υλικού: Είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε εικόνα να αναδεικνύονται οι σωστές λεπτομέρειες και η φωτογραφία να «ταυτίζεται» με συγκεκριμένες έννοιες ή συμπεριφορές στο περιεχόμενο του κειμένου με το οποίο συνδυάζεται. Η βιαστική ανάκληση φωτογραφιών από το αρχείο χωρίς την «κριτική» αυτή ματιά μπορεί να οδηγήσει σε παραποίηση του ίδιου του μηνύματος της ιστορίας και να το αποδυναμώσει αντί να το ενισχύσει. Επίσης, δεν έχει προστιθέμενη αξία η περιγραφή ή παρουσίαση μέσω εικόνων του τρόπου λήψης ουσιών εξάρτησης ή των σύνεργων χρήσης.

Σύνδεση εγκληματικότητας – χρήσης: Σε περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων ή αδικημάτων, η αναφορά στο στοιχείο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αν αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό συστατικό και απαραίτητο στοιχείο της είδησης, προτιμότερο να αποφεύγεται. Αυτό οδηγεί στην προκατάληψη ότι όλοι οι χρήστες είναι και εγκληματίες.

Αποφυγή πρόκλησης εντυπωσιασμού/ φόβου: Είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο εντυπωσιασμός και η πρόκληση συναισθημάτων φόβου, πανικού ή ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την ουσιοεξάρτηση. Αφετηρία για την πληροφόρηση, θα πρέπει να είναι η επιστημονική γνώση και δεδομένα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται να παρουσιάζεται ο τρόπος παραγωγής και κατασκευής των εξαρτησιογόνων ουσιών, γιατί δυνατό οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν ως παρόρμηση ή οδηγίες χρήσης προς άτομα που θέλουν να πειραματισθούν. Δεν ενδείκνυται επίσης να γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε εύκολο ή μεγάλο κέρδος που είναι δυνατό να αποφέρει η διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών».

«Δεν είναι ο αποστεωμένος άνθρωπος»

«Οι εικόνες βοηθούν στο να διηγηθεί κάποιος μια ιστορία, αλλά ποιά πραγματικά είναι η «κατάλληλη» εικόνα για να πει κανείς μια ιστορία για εξαρτήσεις;», αναφέρεται στον Οδηγό και προστίθεται: «Ακόμη και μια αναζήτηση σε διαδικτυακές μηχανές με τους όρους «εξάρτηση», «χρήση ναρκωτικών», «ναρκωτικά», θα παρουσιάσει εικόνες συρίγγων, βουνών χαπιών αλλά και αποστεωμένων ατόμων με εξάρτηση, συχνά σε περιθωριακά περιβάλλοντα – αυτές οι εικόνες σπάνια θα ενθαρρύνουν τον αναγνώστη να αρχίσει να διαβάζει μια ιστορία. Η αποστροφή που προκαλείται από τέτοιες εικόνες, είναι μόνο μια διάσταση στις περιπτώσεις αυτές. Η άλλη έχει να κάμει με το γεγονός ότι το εξαρτημένο άτομο δεν είναι ο αποστεωμένος άνθρωπος σε μια γωνιά δίπλα από σύριγγες και βουνά χαπιών. Είναι ο άνθρωπος δίπλα μας…Με πλήρη συνείδηση της δύναμης της εικόνας λοιπόν, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το κλισέ της σύριγγας ή των χαπιών που εδραιώνουν εικόνες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική εικόνα της εξάρτησης».

Απευθυνθείτε στους αρχισυντάκτες

Περί «αδυναμιών» των δημοσιογράφων να γράφουν ό,τι και όπως το θέλουν, μίλησε ο συνάδελφος Κώστας Γενάρης, στη συζήτηση που ακολούθησε τις βασικές τοποθετήσεις των οργανωτών της εκδήλωσης, τους οποίους και κάλεσε «να απευθυνθούν στους αρχισυντάκτες». Ανέφερε ακόμα ότι «η ρίζα του κακού είναι ότι οι νεαροί δημοσιογράφοι θεωρούν ανέλιξη την ενασχόληση με κυπριακό ή την ανάληψη μιας εκπομπής, ενώ δεν δίνουν σημασία στα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η χρήση ουσιών». Μίλησε επίσης για την ανάγκη διαπαιδαγώγησης της οικογένειας και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι θέμα κουλτούρας».

Σημειώνουμε επίσης τις παρεμβάσεις του Δρα Κωστάκη Κωνσταντίνου Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Frederick, που είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις μας εργαστήρια δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς», όπως και της Ξένιας Ξενοφώντος Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου που δήλωσε ότι  «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για το θέμα με όλους τους ενδιαφερόμενους».

Το μεγάλο ζήτημα της κάνναβης

Το μεγάλο ζήτημα της κάνναβης σε συνάρτηση και με τη νέα εξέλιξη της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της στην Κύπρο, έθεσε ο υπογράφων στον Πρόεδρο της ΑΑΕΚ, αναφέροντας ότι ο Δρ Γεωργίου δέχεται έντονες επικρίσεις από τους Φίλους της Κάνναβης ότι συμπλέει μαζί με την Αστυνομία στην «καταδίωξη» των χρηστών. Να η απάντηση του Δρα Άθου Γεωργίου: «Ξεκαθαρίζω ότι η ΑΑΕΚ δεν είναι Σώμα καταστολής, είναι Σώμα πολιτικής. Εμείς διαμορφώνουμε πολιτικές και στάσεις. Αν καταδιώκαμε οποιονδήποτε ως Αρχή, δεν θα προχωρούσαμε να εφαρμόσουμε το Πρωτόκολλο με την ΥΚΑΝ, ώστε αντί φυλάκισης να αποστέλλονται τα άτομα σε προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης. Δεν θα υιοθετούσαμε νομοθεσίες που προνοούν εναλλακτική ποινή αντί φυλάκισης και δεν θα κάναμε τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα, μιλώντας για δημόσια υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάνναβη δεν έχει βλαβερές ιδιότητες. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με όσους μας σέβονται. Όσοι μας βρίζουν, δεν συζητούν. Όποιος θέλει να συζητήσει είναι ευπρόσδεκτος να περάσει από τα Γραφεία της Αρχής να συζητήσουμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Όσον αφορά την ιατρική κάνναβη, είμαστε πεισματικά προσηλωμένοι σε επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι θεραπευτική, είναι παρηγορητική, ενώ τις ενστάσεις μας για αδυναμίες της νομοθεσίας, τις θέσαμε στη Βουλή βασιζόμενοι σε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε προσωπικές απόψεις, αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Εμείς δεν έχουμε εμμονή με κανένα»…

Να τι αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οδηγός για την κάνναβη, στο κεφάλαιο περί πληροφοριών για τις ουσίες:

«Το φυτό κάνναβης (Cannabis sativa L.) αναπτύσσεται κυρίως σε τροπικές περιοχές ή περιοχές με ζεστό κλίμα. Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC). Η φυτική κάνναβη αποτελείται από τις αποξηραμένες κορυφές και φύλλα ανθοφορίας. Η ρητίνη κάνναβης είναι συμπιεσμένο στερεό που παρασκευάζεται από τα ρητινώδη μέρη του φυτού, ενώ και το έλαιο κάνναβης (hash) είναι ένα εκχύλισμα διαλύματος κάνναβης. Η κάνναβη σχεδόν πάντα καπνίζεται, ενώ συχνά αναμειγνύεται με τον καπνό. Η φαρμακευτική ιδιότητα της κάνναβης, ιδιαίτερα ως αναλγητικό, έχει μελετηθεί πολύ πρόσφατα, ενώ φαρμακευτικά σκευάσματα με κάνναβη κατέχουν άδεια κυκλοφορίας σε ορισμένες χώρες, κυρίως για αντιμετώπιση της ναυτίας στη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Άλλες φαρμακευτικές ενδείξεις που αναφέρονται είναι για αντιμετώπιση συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για ορισμένους τύπους πόνου και για άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Σε μικρές δόσεις, η κάνναβη προκαλεί:

  • ευφορία
  • ανακούφιση από το άγχος και
  • υπνηλία.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά στη βλάβη που προκαλείται στα κύρια όργανα των χρηστών με μέτρια συχνότητα κατανάλωσης, αλλά η κατανάλωση της κάνναβης μαζί με καπνό, επιφέρει όλους τους κινδύνους τους οποίους επιφέρει ο καπνός στην υγεία. Η έρευνα γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της κάνναβης έχει επικεντρωθεί στη σύνδεσή της με τη σχιζοφρένεια, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και κάνναβης. Οι άμεσα συνδεόμενοι με την κάνναβη θάνατοι είναι σπάνιοι. Τα προϊόντα κάνναβης υπόκεινται σε έλεγχο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».