Λάρισα: «Κανόνι» 1 εκατ. ευρώ σε καλλιεργητές κάνναβης!

Λαρισαίοι αγρότες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν πληρωθεί για την παραγωγή βιολογικής κάνναβης από μεγάλη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών και αγροτικών προϊόντων, που εδρεύει στην περιοχή τους.
.
Στην ομάδα των παραγωγών, σύμφωνα με την εκπρόσωπό τους Φωτεινή Μπλιάτσου, ανήκουν δέκα αγρότες της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε σύμβαση, στα πρότυπα του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας, με την εταιρία BIOMECANN Α.Ε., για την καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης.

«Οι γεωργοί που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα κάναμε ότι καλύτερο, αυτό είναι εγγυημένο» επισημαίνει στo ρεπορτάζ του Χρήστου Μπεχλιβάνου στο larissanet.gr η κα Μπλιάτσου.

«Καλλιεργήσαμε βιολογική κάνναβη, ένα εξαιρετικό προϊόν» συμπληρώνει η κα Μπλιάτσου και προσθέτει πως στην παραγωγή του προϊόντος έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα στάδια.

Καθόλη τη διάρκεια της παραγωγής τα έξοδα ήταν πολλά για όλη την ομάδα, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, εργατικά χέρια, φορολογικές επιβαρύνσεις κ.ά.

«Η εταιρεία BIOMECANN Α.Ε μας ενημέρωσε πως δεν θα πληρωθούμε»

Η κα Φ. Μπλιάτσιου επισημαίνει ότι παρά τις οχλήσεις των παραγωγών προς την εταιρεία για να τηρηθεί η συμφωνία, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία κίνηση. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν όπως λένε από την κα Μαρία Κουμαριανού, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας BIOMECANN Α.Ε., ότι δεν θα πληρωθούν!

Σύμφωνα με την κα Μπλιάτσου τα έξοδα των αγροτών ήταν δυσβάσταχτα, ενώ των ύψος των πληρωμών από την εταιρεία φτάνει περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης BIOMECANN Α.Ε., η οποία ετοίμαζε στην περιοχή επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρία Κουμαριανού.

Η κα Μπλιάτσου υπενθυμίζει πως πριν από έναν χρόνο διεξήχθη στη Λάρισα το 1ο Φόρουμ Φαρμακευτικής και Βιομηχανικής Κάνναβης, με ομιλητές υπουργούς, ειδικούς και εκπροσώπους μεγάλων εταιριών. Οι αγρότες δέχθηκαν την πρόκληση για την κάνναβη ως μια νέα προοπτική και επέλεξαν ένα καινοτόμο προϊόν. Παράλληλα προχώρησαν σε συμβάσεις στρεμματικής αμοιβής με την Biomecann Α.Ε., Εταιρεία Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Σήμερα όμως βρέθηκαν με χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις. Η ομάδα των παραγωγών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το μέλλον των γεωργών, όπως:

  • Με ποιες εγγυήσεις οι γεωργοί μπορούν να δοκιμάσουν νέες καλλιέργειες;
  • Ποιες είναι οι προοπτικές για όσους παραμένουν στη μάνα γη;
  • Τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα τα δει η πολιτεία;
  • Oι γεωργοί τελικά θα παραμείνουν μόνο στις παραδοσιακές καλλιέργειες χάνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα;

Πώς να πιστέψουν και να εμπιστευθούν την πολιτεία, αλλά και τις μεγάλες εταιρείες που τους παροτρύνουν να δοκιμάσουν νέες καλλιέργειες, όταν το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν γνωρίζουν εάν θα πληρωθούν για τον κόπο τους και τα έξοδά τους;

Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχουν τη δυνατότητα να χάσουν το εισόδημα από καμία καλλιεργητική σεζόν.

Διαβάστε επίσης τα ρεπορτάζ από τις περσινές εκδηλώσεις στη Λάρισα, τότε που όλα έδειχναν «όμορφα και παραγωγικά»

«Είναι και άλλες εταιρείες, είναι και άλλα προϊόντα…»

Tαυτόχρονα σύμφωνα με το thessaliatv πέρα από την εταιρεία BIOMECANN ΑΕ που «φέσωσε» με κανόνι 1 εκατομμυρίου ευρώ παραγωγούς στη Λάρισα, και ορισμένες άλλες εταιρείες, δείχνουν ότι στόχος τους δεν ήταν να επενδύσουν στον τομέα, αλλά να πουλήσουν τα δικαιώματα σε κολοσσούς της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας που είναι εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια, ώστε και αυτές να λάβουν τη σχετική υπεραξία.

Από την άλλη οι παραγωγοί φτιάχνουν ομάδες προχωρούν σε συμβολαιακή γεωργία, μπαίνουν σε έξοδα και στο τέλος ανακαλύπτουν ότι είναι «ξεκρέμαστοι’, αφού τα χαρτιά που έχουν υπογράψει δεν έχουν καμία αξία, σε περίπτωση που η εταιρεία κηρύξει πτώχευση. Παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν και με τη αγριαγκινάρα, όπου επίσης δεκάδες παραγωγοί βρέθηκαν απροστάτευτοι, όταν η εταιρεία που τους είχε υποσχεθεί ένα ικανοποιητικό κέρδος ανέστειλε τις εργασίες της.

Φαινόμενα παρόμοια είχαμε εφέτος και με τα τεύτλα, όπου με την αλλαγή της ιδιοκτησίας της ΕΒΖ οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να τα πουλήσουν αντί για ζάχαρη σε εξευτελιστικές τιμές για βιομάζα σε εργοστάσια βιοαερίου, ενώ παλιότερα, πριν από δύο –τρία χρόνια είχαμε «κανόνι» από την καπνική εταιρεία Μιχαηλίδη, σε αρκετούς καπνοπαραγωγούς στη Θεσσαλία (μόνο στην Καρδίτσα οι οφειλές ανέρχονταν στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ).

Για το σκοπό αυτό οι αγρότες ζητούν εγγυήσεις και να θεσπίσει το κράτος ένα καθεστώς προστασίας τους, όπως συνέβαινε παλιότερα με τις εγγυητικές επιστολές που έπαιρναν τα εκκοκκιστήρια για να ξεκινήσουν την παραλαβή βαμβακιού και σε αρκετές περιπτώσεις λειτούργησαν «σωτήρια»

Πηγή:  larissanet.gr  / thessaliatv.gr