Μπορεί στα μέσα ενημέρωσης να αυξάνονται και να πληθύνονται οι χαρμόσυνες αναφορές για τις επενδύσεις που θα φέρει η φαρμακευτική κάνναβη και ο νέος νόμος για αυτήν και τα ελληνικά πανεπιστήμια να προχωρούν σε εντυπωσιακές επιτυχίες σχετικά με τις χρήσεις των βιομηχανικών ποικιλιών του φυτού, ακόμη όμως δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος ικανοποιητικός ώστε να ξεχωρίζει το Λιμενικό και η ΕΛ.ΑΣ. τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.
Θα μπορούσε βέβαια να επικρατήσει η κοινή λογική κι όταν ένας επαγγελματίες του κλάδου εμφανίζεται με νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα να αποφεύγει τουλάχιστον τη σύλληψη και την κατάσχεση των προϊόντων του, δεν δείχνει όμως η αστυνομία και το λιμενικό να αποχωρίζονται τις κακές συνήθειες: έμαθαν επί δεκαετίες να θεωρούν την κάνναβη ως φοβερό και τρομερό ναρκωτικό… κάτι ωσάν των Εωσφόρο καμουφλαρισμένο σε φυτό.
Κι αν στο παρελθόν η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει πληρώσει ακριβά τη μανία της αυτή με την κάνναβη, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση εκείνην της Καρδίτσας όπου ξεριζώθηκαν 10.500 δενδρύλια κάνναβης τα οποία αποδείχθηκαν τελικά «αθώα»… ο εθισμός στις λανθασμένες πρακτικές δε δείχνει να έχει τελειωμό.
Πρόσφατα, εν μέσω εορτών, τον υπερβάλλοντα ζήλο του Λιμενικού των Χανίων πλήρωσε μια 45χρονη Χανιώτισσα επαγγελματίας. Στην πόλη αυτή της Κρήτης το Λιμενικό δείχνει να έχει αναγάγει σε κανονικότητα «τη σύλληψη» μέχρι και ζυμαρικών με βιομηχανική κάνναβη, όπως έγινε στην περίπτωση του Σεραφείμ Κανδύλα το 2019 -ο οποίος βέβαια στη συνέχεια αθωώθηκε πανηγυρικά από το δικαστήριο.
Στο πρόσφατο παράδειγμα της κακώς εννοούμενης εφαρμογής του νόμου, οι Λιμενικοί των Χανίων συνέλαβαν τη γυναίκα που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών υγιεινής διατροφής και διενεργούσε έρευνα αγοράς για λογαριασμό Αυστριακής εταιρείας που ήθελε να προμηθευτεί προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα Χανιώτικα Νέα η επαγγελματίας είχε αναλάβει για λογαριασμό Αυστριακής εταιρείας να συγκεντρώσει δείγματα από παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα προκειμένου στη συνέχεια η εταιρεία να προχωρήσει σε εισαγωγή τους για την παραγωγή των προϊόντων της.
Φτάνοντας τα προϊόντα με δέμα στο λιμάνι της Σούδας, εντοπίσθηκαν από σκύλο της δίωξης ναρκωτικών του λιμενικού σώματος. Στη συνέχεια όταν η επαγγελματίας πήγε να πάρει το δέμα από την μεταφορική εταιρεία την περίμεναν λιμενικοί που την ρώτησαν για το περιεχόμενο του δέματος.
Η 45χρονη τους ανέφερε πως πρόκειται για δείγματα βιομηχανικής κάνναβης και ότι έχει και άλλα στο σπίτι της στα πλαίσια της συγκεκριμένης επαγγελματικής της δραστηριότητας. Τότε οι λιμενικοί συνέλαβαν την επαγγελματία και την παρέπεμψαν στον εισαγγελέα Χανιών με την κατηγορία της εμπορίας 2 κιλών και 174 γραμμαρίων κάνναβης που βρίσκονταν στα δείγματα (συσκευασίες πιθανόν με αποσπάσματα κάνναβης αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου)!
Η 45χρονη απολογήθηκε στην εισαγγελέα και την ανακρίτρια Χανίων που αποφάσισαν να την αφήσουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους έως ότου έλθουν οι αναλύσεις των δειγμάτων.
Οι δικηγόροι της Χανιώτισσας κατέθεσαν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα υλικά για τα οποία κατηγορούνταν ήταν βιομηχανική κάνναβη που είναι νόμιμη και προσκομίστηκαν δημόσια έγγραφα και πιστοποιήσεις από τους παραγωγούς της κάνναβης, αναλύσεις χημικών καθώς και η αλληλογραφία με τους παραγωγούς της βιομηχανικής κάνναβης και την Αυστριακή εταιρεία.
Παράλληλα επισήμαναν πως η βιομηχανική κάνναβη είναι νόμιμη στην Ελλάδα και με τέτοιες ενέργειες σε βάρος των επαγγελματιών αναστέλλεται αυτή η σημαντική δραστηριότητα που έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.
Τα αυτονόητα δηλαδή, τα οποία όμως παραμένουν δυσνόητα για τους Λιμενικούς και τους Αστυνομικούς των Χανίων…