Λονδίνο: 63% των πολιτών υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης

Οι Λονδρέζοι υποστηρίζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ευφορική χρήση από ενήλικες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Evening Standard και η εταιρεία συμβούλων σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες Volteface.

Το 63 τοις εκατό των κατοίκων στην πρωτεύουσα της Αγγλίας είναι υπέρ της νομιμοποίησης, με μόλις 19 τοις εκατό να αντιτάσσεται στην ιδέα, ενώ σε όλη την επικράτεια το 47% υποστηρίζει τη νομιμοποίηση, το 30% δηλώνει ότι σε συμφωνεί με αυτήν και 23% είναι οι αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση αυτή, είναι η πρώτη που καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης μετά τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Νοέμβριο. Και καταγράφει μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με τη προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του ’18 και κατά την οποία η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη με το 50% περίπου να είναι υπέρ της νομιμοποίησης και το άλλο 50% κατά.

Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη -τουλάχιστον για την ώρα- ουσία του Ηνωμένου Βασιλείου, με περίπου 3 εκατομμύρια χρήστες. Συνολικά η αγορά της εκτιμάται ότι ανέρχεται σε £ 2,5 δισ. και τα πιθανά φορολογικά έσοδα από αυτήν το £ 1 δισ.

Οι οικονομικοί παράγοντες δείχνουν να είναι αυτοί με την μεγαλύτερη απήχηση στους ερωτηθέντες, καθώς σε ολόκληρη την επικράτεια το 72% έκρινε πειστικό το επιχείρημα ότι με τη νομιμοποίηση θα μπορούσε το κράτος να πάρει κεφάλαια £ 2,5 δισ. από τα χέρια των εγκληματιών και να τα φέρει στην «κανονική οικονομία».

Το διάγραμμα της έρευνας με τα στοιχεία των κατοίκων του Λονδίνου: 63% υπέρ της νομιμοποίησης, μόνο 18% κατά και 18% ουδέτεροι.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και τη δικαιοσύνη δείχνουν επίσης να έχουν ισχυρή επίδραση καθώς…

το 66 τοις εκατό των Άγγλων είναι πεπεισμένο ότι η νομιμοποίηση θα μειώσει την πρόσβαση των ανήλικων στη κάνναβη, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά ενηλίκων και ανηλίκων

Η Liz McCulloch, διευθυντής πολιτικής της Volteface που συμμετείχε ως εταίρος στην πραγματοποίηση της έρευνας, δήλωσε σχετικά: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ρωτάμε ποια επιχειρήματα υπέρ και κατά της αποποινικοποίησης θεωρούν οι πολίτες πιο πειστικά». Και συμπλήρωσε:

«Το αποτέλεσμα της έρευνας υποδεικνύει ότι το οικονομικό κίνητρο είναι το πιο σημαντικό σε όσους απαντούν υπέρ της αποποινικοποίησης. Το ίδιο ισχυρό ως κίνητρο να απαντήσουν «ναι στην αποποινικοποίηση» είναι και το επιχείρημα ότι θα έχουμε βελτίωση του επιπέδου υγείας από τη χρήση μιας ελεγχόμενης κάνναβης, έναντι της μη ελεγχόμενης κάνναβης που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τη μαύρη αγορά».

Το 68% φτάνει το ποσοστό των Άγγλων που θεωρούν πειστικό το επιχείρημα ότι η νόμιμη αγορά της ευφορικής κάνναβης θα οδηγούσε  μέσω φόρων σε έσοδα 1 εκατομμυρίου λυρών.

 

Πηγές  / Διαβάστε Περισσότερα: