Λουξεμβούργο: Νόμιμη η κάνναβη, το αργότερο έως το 2023

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λυξεμβούργου Félix Braz και ο υπουργός Υγείας της χώρας Etienne Schneider παρουσίασαν το πλαίσιο νομιμοποίησης της ευφορικής χρήσης της κάνναβης, μετά και τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο.

Έτσι αφού πρώτα οι δύο Υπουργοί ταξίδεψαν στον Καναδά ώστε να λάβουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία από τους ομολόγους τους, καθώς εκεί η ευφορική χρήση του φυτού νομιμοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2018, δημοσιοποίησαν πριν λίγες ημέρες το σχέδιό τους. Σύμφωνα με αυτό:

Η χρήση κάνναβης θα επιτραπεί σε ενήλικες 18 ετών και άνω. Η κατοχή έως και 30 γραμμαρίων του φυτού θα είναι νόμιμη επίσης για όσους είναι ενήλικες.

Οι ανήλικοι μεταξύ 12 και 17 ετών δε θα προσάγονται σε δίκη εάν κατέχουν μέχρι και πέντε γραμμάρια του φυτού, δε διευκρινίστηκε όμως μέχρι στιγμής ποιές ακριβώς θα είναι οι συνέπειες που θα αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την πώληση της κάνναβης. Η περιεκτικότητά της στην ψυχοτρόπο ουσία του φυτού (την τετραϋδροκανναβινόλη-THC) θα έχει ένα ανώτατο όριο, αν και το οποίο θα είναι αυτό, επίσης, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Όσοι συλλαμβάνονται να πωλούν κάνναβη παράνομα θα αντιμετωπίζουν σκληρές ποινές, ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις από ότι τώρα …

σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των κυβερνητικών παραγόντων.

Επιπλέον, θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους του Λουξεμβούργου να αγοράζουν κάνναβη, απόφαση που ενδέχεται να λήφθηκε ώστε να μην υπάρχει ανησυχία από τη γειτονική Γαλλία και Γερμανία. Επίσης, οι αρχές του Λουξεμβούργου δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα επιτρέπεται στους πολίτες της χώρας να καλλιεργούν κάνναβη για προσωπική τους χρήση.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η θεσμοθετημένη νομιμοποίηση θα αποδειχθεί «πολύ καλύτερη» από την αποποινικοποίηση του φυτού, καθώς θα «απομακρύνει τους καταναλωτές από την παράνομη αγορά, θα μειώσει τους συναφείς ψυχολογικούς και φυσικούς κινδύνους και θα καταπολεμήσει το έγκλημα».

Οι υπουργοί σκοπεύουν να παρουσιάσουν στο Κοινοβούλιο μια πρώτη μορφή του νομοσχεδίου μέχρι το φθινόπωρο του 2019 ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους η νομιμοποίηση θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

Εάν καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη μέχρι τότε, το Λουξεμβούργο θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη «για ψυχαγωγικούς», μη ιατρικούς σκοπούς.

Η μικρή σε έκταση χώρα που έχει πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 600 χιλιάδες ανθρώπους, κατέχει εμβληματική θέση καθώς εκτός των άλλων η πρωτεύουσά της αποτελεί μια από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Η Ολλανδία με το μοντέλο των coffeee-shops, μπορεί να υπήρξε η πρωτοπόρος χώρα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου στην «απενοχοποίηση» του φυτού και την ελεγχόμενη πώλησή του, τόσο όμως η καλλιέργεια όσο και η εμπορία του φυτού στην Ολλανδία παραμένουν τυπικά παράνομες. Χαρακτηριστικό είναι ότι επί δεκαετίες η πώληση και η κατανάλωση κάνναβης υπήρξε εντός των coffee shops νόμιμη, η διακίνηση όμως και η αγορά του φυτού ώστε αυτό να φτάσει μέχρι τα coffe shops… είναι παράνομη ή πιο σωστά «μη ρυθμισμένη» και ανήκουσα «στη γκρίζα ζώνη». Και μόλις πέρυσι η Ολλανδία ξεκίνησε πειραματικά βήματα περαιτέρω νομιμοποίησης του φυτού.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το Λουξεμβούργο προχωράει στη νομιμοποίηση της κάνναβης στο πλαίσιο της πολιτικής της μείωσης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του από τα ναρκωτικά και τις ουσίες που προκαλούν εθισμό, προσβλέποντας στα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η εγκατάλειψη της πολιτικής της απαγόρευσης και της ποινικοποίησης της χρήσης ουσιών που μόνο αδιέξοδα δημιούργησε.

Πηγές: RTL  / Talking Drugs