Λουξεμβούργο: Νόμιμη η οικιακή καλλιέργεια και χρήση κάνναβης

Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με νέο νόμο, οι ενήλικες στο Λουξεμβούργο θα επιτρέπεται πλέον να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στα σπίτια ή τους κήπους τους.

Ωστόσο παραμένει η απαγόρευση της κατανάλωσης και μεταφοράς κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης σε δημόσιους χώρους καθώς και το εμπόριο κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης εκτός των σπόρων.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η κατανάλωση και η μεταφορά ποσότητας έως 3 γραμμαρίων δεν θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα, αλλά θα χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα.

Οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν νόμιμα έως και τέσσερα φυτά κάνναβης ανά νοικοκυριό για προσωπική χρήση. Το εμπόριο σπόρων θα επιτρέπεται επίσης χωρίς κανένα όριο στην ποσότητα ή τα επίπεδα περιεκτικότητας Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της βασικής ψυχοδραστικής ουσίας του φυτού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα είναι δυνατή η αγορά σπόρων σε καταστήματα, η εισαγωγή τους από το εξωτερικό και η αγορά τους μέσω διαδικτύου. Υπάρχει επίσης η κυβερνητική πρόθεση να επιτραπεί η εγχώρια παραγωγή σπόρων κάνναβης, αλλά τα σχέδια έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Sam Tamson, δήλωσε σχετικά ότι στόχος τους νέου νόμου είναι η απελευθέρωση της κατανάλωσης και της καλλιέργειας «μέσα στους τέσσερις τοίχους» ώστε να μείνουν οι χρήστες μακριά από τη μαύρη αγορά.

Πηγή: You May Say…