Μα τι συμβαίνει τελικά με την κάνναβη στην Αγγλία;

Η χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης θα επιτρέπεται από το ερχόμενο φθινόπωρο στη Βρετανία με ιατρική συνταγή, δήλωσε εχθές ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων -και όπως άλλωστε γράφαμε στο Cannabis News πριν ένα μήνα ότι είναι αναμενόμενο να συμβεί

Κάτω από τις νέες αυτές (ας τις πούμε) εξελίξεις, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης τα οποία πριν ένα μήνα μας διαβεβαίωναν ότι «δε θα νομιμοποιηθεί η κάνναβη στην Βρετανία», τελεία και παύλα. Τα παραδείγματα της αναπαραγωγής μιας μη είδησης από δεκάδες Ελληνικές Ιστοσελίδες με προφανή σκοπό τη δημιουργία κλίματος φοβίας και την κατάδειξη «της λάθος πολιτικής»που ακολουθεί η Ελλάδα, αφού «οι γνώστες Άγγλοι» αποφάσισαν να μην νομιμοποιήσουν τη φαρμακευτική χρήση του φυτού, ήταν πάμπολλα.
.
Προφανώς είναι θέμα χρόνου για να έχει την ίδια τύχη και η εκτίμηση των Ελλήνων ειδημόνων περί μη νομιμοποίησης της ευφορικής χρήσης του φυτού στη Μεγάλη Βρετανία, μιας και όπως πάλι δημοσιεύαμε πριν λίγες ημέρες η Βρετανική Αστυνομία την έχει ήδη «αποποινικοποιήσει«.

 

Δημοσίευση σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης πριν έναν μήνα

Διαβάστε:

Πως από την  απαράδεκτη ταλαιπωρία την οποία υπέστη ο 12χρονος Billy Caldwell, φτάσαμε στους νέους Αγγλικούς νόμους

Γιατί στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη νόμιμη παραγωγό κάνναβης στον πλανήτη, η ιατρική χρήση του φυτού παρέμενε απαγορευμένη

Δημοσίευση σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης πριν έναν μήνα

Όπως μεταδίδει λοιπόν το ΑΠΕ:

Η χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης θα επιτρέπεται από το φθινόπωρο στη Βρετανία με ιατρική συνταγή

«Θα βοηθήσει τους ασθενείς με ειδικές ιατρικές ανάγκες αλλά δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση ένα πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αρρώστων που λαμβάνουν παράνομα για τη θεραπεία τους προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη, περιλαμβανομένων εκείνων δύο παιδιών που πάσχουν από επιληψία, του Άλφι Ντίνγκλεϊ και του Μπίλι Κάλντγουελ, οι οποίοι λαμβάνουν έλαιο κάνναβης, που είχαν πρόσφατα δει το φως της δημοσιότητας.

Ο υπουργός ζήτησε την άποψη δύο ομάδων ανεξάρτητων ειδικών προτού λάβει την απόφασή του.

«Η διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης με ιατρική συνταγή θα βελτιώσει τη ζωή ασθενών που υποφέρουν σήμερα σιωπηλά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να υποφέρουν, αυτός είναι ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η μητέρα του Μπίλι Κάλντγουελ εξέφρασε τη χαρά της για αυτή τη «φανταστική» είδηση που συμπίπτει με τα 13α γενέθλια του γιου της. «Το αγοράκι μου ο Μπίλι θα μπορεί τώρα να ζήσει μια κανονική ζωή με τη μαμά του απλώς χάρη στο γεγόνος ότι θα μπορεί να του χορηγούνται κάθε μέρα μερικές σταγόνες ενός συκοφαντημένου για πολύ καιρό αλλά εντελώς αποτελεσματικού φυσικού φαρμάκου».

Η κάνναβη, που κατατασσόταν στην κατηγορία των φαρμάκων που δεν έχουν θεραπευτική αξία, θα αλλάξει κατηγορία.

Το Τμήμα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας (DHSC) και η Υπηρεσία ρύθμισης φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA) θα «ορίσουν σαφώς τι συνιστά ένα φάρμακο που προέρχεται από την κάνναβη» ώστε αυτά να μπορούν να συνταγογραφηθούν, ανέφερε ο υπουργός. «Οι άλλες μορφές της κάνναβης θα ελέγχονται αυστηρά και δεν θα είναι διαθέσιμες με συνταγή», διευκρινίζει το υπουργείο.

Ο Μάικ Πένινγκ, συμπρόεδρος μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την κάνναβη για ιατρική χρήση δήλωσε «ευτυχής» που ο υπουργός «ενήργησε τόσο γρήγορα».

«Η ανακοίνωση αυτή φέρνει την ελπίδα σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους», συνέχισε. «Ωστόσο, μένει ακόμη να γίνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς τα προϊόντα που θα επιτρέπονται και πώς θα ρυθμιστούν».

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Η απόφαση αυτή της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης θα «χαιρετιστεί ευρέως από την κοινότητα των ερευνητών», δήλωσε ο δρ Τομ Φρίμαν, ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου. Θα έχει «σημαντική επίδραση στην έρευνα διευκολύνοντας την ανάπτυξη πιο ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων», πρόσθεσε