Σύλλογος ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη || Εργαλείο για τους ασθενείς και τους οικείους τους

Οι ανά τον πλανήτη Σύλλογοι των γονέων, των οικείων και των φίλων των ασθενών που χρησιμοποιούν την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ομαλοποίηση της ιαματικής χρήσης του φυτού. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις Σύλλογοι του είδους έχουν πρωτοστατήσει και στην αλλαγή της νομοθεσίας.

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Περoύ όπου η Anna Alvares μητέρα του 17χρονου Άντονι και ο Σύλλογός της «Αναζητώντας την Ελπίδα» εξώθησαν την κυβέρνηση της χώρας στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Ανάλογες κινήσεις συλλόγων και σωματείων ανά τον πλανήτη έχουν καταφέρει θαυμαστά αποτελέσματα.

Προφανώς δύσκολα ο οποιοσδήποτε πολιτικός -και ο οποιοσδήποτε νόμος- θα σταθεί εμπόδιο σε μια μητέρα η οποία βλέπει βελτίωση της υγείας του παιδιού της. Ακόμη κι αν χρησιμοποιεί ένα φυτό που είναι παράνομο και αντιμετωπίζεται ως ναρκωτικό .

H Πρόεδρος του Συλλόγου «ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» κ. Πόιτρας σε εκδήλωση για την κάνναβη με τον ιατρό και επιστημονικό συνεργάτη του CannabisNewsGr, Γιώργη Οικονομόπουλο.

Η Ζακλίν Πόιτρας και ο Σύλλογος με το εύγλωττο όνομα «Μαμάδες για την Κάνναβη» που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο και ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους έχουν ανάγκη την ιαματική χρήση του φυτού.
Η κ. Πόιτρας πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες νομιμοποίησης της κάνναβης ενώ χρησιμοποιεί το φυτό για τη βελτίωση της υγείας της κόρης της, από την εποχή που ήταν ακόμη παράνομο .
Ραντεβού με το Σύλλογο στην Athens Cannabis Expo 2018, στο περίπτερο Νο 31 του Γιώργη Οικονομόπουλου
Βρίσκεται μάλιστα συχνά είτε στο Υπουργείο Υγείας -όπως έγινε το 2016 όταν με ομάδα πολιτών κατέθεσε στον Υπουργό κ. Ξανθό τα χιλιάδες αιτήματα πολιτών για τη νομιμοποίηση της ιαματικής κάνναβης-, είτε στις εν γένει υπηρεσίες του κράτους -όπως έγινε πριν λίγες μέρες στον ΕΟΦ όπου βρέθηκε προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τον τρόπο παραγγελίας φαρμάκων κάνναβης.
.
«Δώσαμε μεγάλο αγώνα, και δίνουμε ακόμη, απέναντι στην άγνοια και το φόβο, το στιγματισμό των ανθρώπων που ήταν αναγκασμένοι στα κρυφά να χρησιμοποιούν ένα φάρμακο αναγκαίο για την υγεία τους», λέει. «Aκόμη κι αν έγινε στην Ελλάδα το πρώτο βήμα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» συμπληρώνει.

«Ο Σύλλογος ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα όπλο απέναντι στην άγνοια κι ένα εργαλείο εξυπηρέτησης των ασθενών και των οικείων τους που το έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη λάβει κάνναβη μέσω της συνηθισμένης διαδικασίας του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια στριφνή, χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία «κατ’ εξαίρεσης εισαγωγής» μέσω του ΕΟΦ, που τους δυσκολεύει, κυριολεκτικά, τη ζωή. Όποιος φροντίζει ασθενή που χρειάζεται ένα φάρμακο δύσκολο να βρεθεί και να συνταγογραφηθεί, ένα οποιοδήποτε φάρμακο όχι μόνο την κάνναβη, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι λέω».

Δεν είναι όμως μόνο «η ρύθμιση των τυπικών της διαδικασίας συνταγογράφησης» το μόνο πρόβλημα.

Η άγνοια των επιστημονικών δεδομένων, των σύγχρονων ιατρικών ερευνών και των αποτελεσμάτων τους, κάνει μεγάλη ζημιά

«Ακόμη και στις μέρες μας που η προκατάληψη και ο φόβος για την κάνναβη ξεπερνιούνται από τους ασθενείς, οι ιατροί κι οι επαγγελματίες της υγείας δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για τη δοσολόγηση και την ορθή χρήση της κάνναβης.

Η Πολιτεία έχει την τυπική υποχρέωση μέσω της ορθής νομοθετικής ρύθμισης να εξυπηρετήσει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, τα μέλη της κοινωνίας μας που ασθενούν, αυτούς που βασανίζονται από μια αρρώστια. Οφείλει, ταυτόχρονα, να καλύψει και το κομμάτι της επιστημονικής ενημέρωσης της ιατρικής κοινότητας και μάλιστα άμεσα. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες γιατροί να έχουν άγνοια για ένα τόσο σημαντικό και αποτελεσματικό φάρμακο».

Στη φωτογραφία από την κατάθεση των υπογραφών. Δίπλα στον Υπουργό oι Ζακλίν Πόιτρας, Γιώργης Οικονομόπουλος και Κωσταντίνος Σύρος (Ασθενείς υπέρ της Φαρμακευτικής Χρήσης Κάνναβης). Μάιος 2016.

Η κ. Πόιτρας μιλάει καθημερινά με δεκάδες ασθενείς μέσω της κλειστής ομάδας του Facebook «H Φαρμακευτική Κάνναβη» (https://www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavi). «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε χάος σε σχέση με τον τρόπο χρήσης του φυτού για ίαση, οι ερωτήσεις και οι απορίες είναι άπειρες» λέει.

«Σαν σύλλογος βρισκόμαστε σε άμεση καθημερινή επαφή με τις μεγαλύτερες οργανώσεις και συλλόγους ασθενών της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, με δεκάδες ιατρούς από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις χώρες στις οποίες η έρευνα είναι προχωρημένη. Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και ενημέρωση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε».

Όσο για το όνομα του Συλλόγου ξεκαθαρίζει ότι «σαν μανάδες κάναμε την αρχή, είναι μέλη μας όμως προφανώς και πατεράδες και γιοί και κόρες και συγγενείς και φίλοι ασθενών. Καλούμε όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να ενημερωθεί σωστά και φυσικά να απαιτήσει από την Πολιτεία τα αναγκαία. Καλούμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στο Σύλλογό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα για χάρη όσων το έχουν ανάγκη.».

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε σειρά παρεμβάσεων με στόχο την ορθή ενημέρωση ασθενών και επαγγελματιών της υγείας.

Για την ώρα δίνουμε ραντεβού στην πρώτη έκθεση για την κάνναβη που γίνεται στην Ελλάδα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μας βρουν στο περίπτερο Νο 31 του πρωτοπόρου δάσκαλού μας Γιώργη Οικονομόπουλου»

Ο Υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ μια εβδομάδα μετά την εξαγγελία της «νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, απαντά στις ερωτήσεις της κ. Πόιτρας (μετά το 07:20).

Πληροφορίες για το Σύλλογο 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

“Κι όμως κύριε Υπουργέ, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα κάνναβης” || Συνέντευξη με τη Ζακλίν Πόιτρας

The Guardian: Mothers in the drugs lab – women in Peru treating their sick children with cannabis