Μεξικό: Δημοσκόπηση μέσω twitter για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επίσημος λογαριασμός στο twitter της Γραμματείας Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη του Μεξικανικού Κράτους, προχώρησε σε μια ιδιόμορφη καταγραφή της κοινής γνώμης σχετικά με το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης.

Συνολικά σχεδόν 87 χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν και το αποτέλεσμα υπήρξε εμβληματικό με το 81% να υποστηρίζει την αποποινικοποίηση και το 19% να στρέφεται εναντίον της, ενώ η κυβέρνηση δε διευκρίνισε εάν και πως θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης.

Το άτυπο αυτό δημοψήφισμα της κυβερνητικής υπηρεσίας που σχετίζεται με την επίβλεψη της ομοσπονδιακής αστυνομίας, των υπηρεσιών πληροφοριών και των φυλακών, προφανώς δεν αποτελεί την πλέον αξιόπιστη καταγραφή της άποψης της κοινής γνώμης της Μεξικανικής κοινωνίας. Αποτελεί όμως μια σαφή ένδειξη των προθέσεων της διοίκησης του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του φυτού και την διαφαινόμενη νομιμοποίησή του.

Οι πρόσφατες εμβληματικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστήριου του Μεξικού

Δεν πέρασαν άλλωστε περισσότεροι από πέντε μήνες από την 31η Οκτωβρίου του 2018, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς, σύμφωνα με την οποία «οι ενήλικες έχουν θεμελιώδες δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, γεγονός που τους επιτρέπει να αποφασίσουν τις ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες χωρίς παρέμβαση του κράτους».

«Το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο και η κατανάλωση ορισμένων ουσιών μπορεί ίσως να χρειάζεται να ρυθμιστεί, οι επιπτώσεις όμως που προκαλεί η χρήση κάνναβης δε δικαιολογούν την απόλυτη απαγόρευση της κατανάλωσής της», ανέφερε η απόφαση.

Η απόφαση, «απαγορεύεται… να απαγορεύεται η κάνναβη», ήρθε μετά από τρεις παρόμοιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού για το ίδιο θέμα που ελήφθησαν μεταξύ του 2015 και του 2017. Καθώς σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας εάν υπάρχουν πέντε ίδιες δικαστικές αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αυτές ορίζουν ένα πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί εν γένει, είναι φανερό ότι μιλάμε για έναν «τύπο νομιμοποίησης».

Σύμφωνα με το ABC: «αν και η απόφαση του Δικαστηρίου δε νομιμοποιεί την ευφορική χρήση της κάνναβης, τα δικαστήρια οφείλουν πλέον να την επιτρέπουν. Εναπόκειται βέβαια στον κάθε πολίτη η απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί σχετικά». Με δυό λόγια,

η αστυνομία εάν επιθυμεί μπορεί να διώξει όσους χρησιμοποιούν το φυτό, τα δικαστήρια όμως οφείλουν να τους αθωώσουν

Η πλήρης νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού στη χώρα βρίσκεται ακόμα «λίγο πιο  μακριά». Προκειμένου να συμβεί αυτό, το Κογκρέσο θα πρέπει να σχεδιάσει και να θεσπίσει ένα επίσημο πρόγραμμα νομιμοποίησης, το οποίο οφείλει να περιλαμβάνει από τα σχετικά με την παραγωγή κάνναβης, έως τη λειτουργία των φαρμακείων, τα εργαστηριακά πρότυπα δοκιμών και άλλους σχετικούς κανόνες.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Marijuana Moment / ABC