Μεξικό: Η νέα, μεγάλη (και δύσκολη) αγορά της κάνναβης

Καθώς και η γερουσία του Μεξικού αναμένεται να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της κάνναβης μέσα στο Φθινόπωρο του ’21, μεγάλες διεθνείς εταιρείες προστρέχουν στη χώρα ώστε να επωφεληθούν από την «νέα Μεξικάνικη αγορά», τη νόμιμη. Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας το Μεξικό θα γίνει η μεγαλύτερη «νόμιμη αγορά κάνναβης» του πλανήτη.

Το Μεξικό βαδίζει εδώ και χρόνια προς την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ευφορικούς σκοπούς. Όπως γράφει το You May Say…, ήταν 2018 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση του ναρκωτικού ήταν αντισυνταγματική, ενώ τον Ιούνιο του 2021, κατέληξε στην “ιστορική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι Μεξικανοί πολίτες μπορούν πλέον να αιτούνται την κατοχή κάνναβης στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας. Και η Federal Commission for Protection against Health Risks (Cofepris), οφείλει με τη σειρά της να παρέχει στους πολίτες που είναι άνω των 18 ετών την άδεια να κατέχουν έως και 28 γραμμάρια κάνναβης.

Ταυτόχρονα, καθώς η νομιμοποίηση του φυτού είναι ήδη σε ισχύ και μόνο το τελικό τυπικό της μέρος απομένει να ρυθμιστεί, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κάνναβης όπως η Canopy Growth, η Biomedican και η Aurora Cannabis παρακολουθούν στενά τις νομοθετικές εξελίξεις στη χώρα με σκοπό να κατακτήσουν την εγχώρια αγορά.

Άλλωστε μιας και σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας Grand View Research…

 μόνο το μέγεθος της αγοράς της «ιατρικής κάνναβης» αναμένεται να φτάσει στο Μεξικό τα 249,6 εκατομμύρια δολάρια έως το 2025…

είναι φανερό ότι η απελευθέρωση της αγοράς της «ευφορικής κάνναβης» θα οδηγήσει σε νούμερα πολλαπλάσια.

Για τον Άντρες Φαγιάρντο πρόεδρο της εταιρείας Clever Leaves, η νόμιμη κάνναβη πρόκειται να μεταμορφώσει το Μεξικό, «δημιουργώντας κατάλληλες θέσεις εργασίας και άνοδο της απασχόλησης», όπως δηλώνει σχετικά στο Al Jazeera.

Μιας και η κάνναβη αποτελεί σημαντικό προϊόν για τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, όλοι ελπίζουν ότι η νομιμοποίηση θα στερήσει εισόδημα από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Αρκεί βέβαια να τα καταφέρει να επικρατήσει σε έναν χώρο τόσο «ανταγωνιστικό»…

«Η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, δεδομένου ότι η παραγωγή κάνναβης και η επακόλουθη διακίνηση εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων πολλών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων», δηλώνει σχετικά και ο Εντουάρντο Άκρος, αναλυτής για τη διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων.

«Θύμα επίθεσης και κλοπής, το 40% των Μεξικανικών επιχειρήσεων»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Μεξικό συνοδεύεται από κινδύνους για βία, κλοπή και διαφθορά. Η χώρα κατατάσσεται στην 124η θέση -από τις 180 παγκοσμίως- στον Δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2020.

Τα τελευταία χρόνια, ξένες εταιρείες εξόρυξης, εταιρείες διανομής τροφίμων και ένα εργοστάσιο διανομής Coca-Cola διέκοψαν κάθε τους δραστηριότητα στο Μεξικό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους.

Μια έρευνα του 2018 που διεξήγαγε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο του Μεξικού και στην οποία συμμετείχαν 415 στελέχη και διευθυντές τμημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι το 42,1 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους είχαν υποστεί επιθέσεις στις αλυσίδες ανεφοδιασμού τους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η έκθεση του οργανισμού διαπίστωσε ότι «εκβιασμοί, ληστείες και απειλές προς τους υπαλλήλους, παραβιάσεις εγκαταστάσεων, διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί, αποτελούν επαναλαμβανόμενα προβλήματα ασφάλειας στο Μεξικό»…

Έτσι, αν και για την ώρα η νομική περιπέτεια της νομιμοποίησης της κάνναβης στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων δείχνει να ολοκληρώνεται, το στοίχημα της ρύθμισης της νόμιμης αγοράς του φυτού σε βάρος των ναρκο-καρτέλ παραμένει αίολο.