Μεξικό: Νόμιμη η κάνναβη τον προσεχή Οκτώβριο !

To Μεξικανικό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας ανακοινώνει σειρά δράσεων σχετικών με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, και καταγράφει τη γνώμη των Μεξικανών σχετικά με το θέμα.

Στην ιστοσελίδα καλούνται να συμμετάσχουν καταθέτοντας τη γνώμη τους και μια σειρά Επιτροπών της κυβέρνησης, ενώ η πρώτη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Προς τη ρύθμιση της κάνναβης» πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 16 Αυγούστου. Όλοι οι ενήλικες Μεξικανοί και Μεξικανές μπορούν να εγγραφούν ώστε να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Με την αναμενόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης, το Μεξικό θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τον Καναδά και την Ουρουγουάη, που θα νομιμοποιήσει «την ενήλικη χρήση του φυτού». Θα είναι όμως η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που θα το πράξει καθώς ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δέκα νομοθετήματα για τη νομιμοποίηση του φυτού έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, χωρίς όμως να απολαύσουν την πολυπόθητη έγκριση. Πιθανότατα το νήμα θα κόψει, το πρόσφατο, δέκατο κατά σειρά, σχέδιο νόμου που συνέταξε η Υπουργός Εσωτερικών Olga Sanchez Cordero τον περασμένο Νοέμβριο.

Βουλή και Ανώτατο Δικαστήριο διαγκωνίζονται για το ποιός θα έχει την τιμή να νομιμοποιήσει την κάνναβη

Πλέον η έγκριση του νόμου περνάει στα χέρια τεσσάρων διαφορετικών επιτροπών, αυτών της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Δημόσια Ασφάλειας και της υπεύθυνης του νομοθετικού έργου επιτροπής, οι οποίες οφείλουν να γνωμοδοτήσουν μετά και την καταγραφή της κοινής γνώμης μέσω της ιστοσελίδας cannabis.senado.gob.mx.

Μιας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε προθεσμία στο Κοινοβούλιο να νομιμοποιήσει την κάνναβη έως και τον Οκτώβριο του 2019, οι βουλευτές της χώρας έχουν πλέον επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς εάν δεν προλάβουν να νομοθετήσουν μέχρι τότε, αυτό θα το πράξει πιθανότατα το Ανώτατο Δικαστήριο με μια απόφασή του.

Η Μεξικανική κυβέρνηση δείχνει να διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να περάσει το νόμο και όλοι πλέον αναμένουν, τον Οκτώβριο, η χώρα να περάσει «στην πρώτη ταχύτητα του πλανήτη» σχετικά με την κάνναβη.

Ο πολυπόθητος πάντως Οργανισμός Κάνναβης του Μεξικού δεν προβλέπεται να ξεκινήσει τις εργασίες του πριν το τέλος του 2019, οπότε και θα αρχίσουν να ρυθμίζονται τα σχετικά με την αγορά και τη νόμιμη πλέον διακίνηση της κάνναβης στη χώρα του Ζαπάτα.

Πηγές: MBD / Reuters