Μελβούρνη: Διεθνές ιατρικό συνέδριο για την ορθή συνταγογράφηση της κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα από τα αρχαιότερα και ταυτόχρονα ένα από τα πλέον άγνωστα φυτά όσο αφορά την πρακτική εφαρμογή των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Η θετική επίδραση του φυτού στην αντιμετώπιση σειράς ασθενειών είναι γνωστή, με το κυνήγι μαγισσών όμως που αυτό υπέστη τον τελευταίο αιώνα οι συμβουλές της πρακτικής του χρήσης χάθηκαν και σήμερα η επιστήμη παλεύει να τις καταγράψει ξανά σχεδόν από την αρχή.

Ένα από τα στοιχήματα της ιατρικής σήμερα είναι και η δημιουργία μιας “στιβαρής” μεθόδου συνταγογράφησης της κάνναβης, ενός πρωτοκόλλου συνταγογράφησης ίδιου με εκείνο που υπάρχει για τα άλλα φάρμακα. Το παράδειγμα της Κύπρου όπου ο Σύλλογος Ασθενών που χρειάζονται την κάνναβη μιλάει για άμεση ανάγκη ενημέρωσης των γιατρών για τους τρόπους συνταγογράφησης και τη δοσολογία, είναι χαρακτηριστικό.

Σε αυτόν τον τομέα έρχεται να συμβάλει το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 γιατροί της χώρας.

«Ζούμε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες στιγμές της ιατρικής»

Ανάμεσά τους και η Dr Lacey η οποία δηλώνει “αν συνταγογραφώ κάτι, χρειάζεται πραγματικά να έχω καταλάβει πως λειτουργεί το φάρμακο αυτό”. “Η κάνναβη είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο φάρμακο και οι τρόποι συνταγογράφησής του είναι πολλοί και ιδιαίτεροι ανάλογα με την ασθένεια αλλά και τον ασθενή”.

“Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κάνναβη είναι ένα πράγμα, όχι όμως μόνο οι ποικιλίες του φυτού είναι πάρα πολλές, αλλά και τα καναβιννοειδή, τα συστατικά που υπάρχουν σε κάθε μια από αυτές είναι περισσότερα από 100”, συμπληρώνει η Dr Lacey.

“Έχουμε ακόμη πάρα πολλά να μάθουμε για αυτό το φυτό. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες στιγμές της ιστορίας της ιατρικής”, καταλήγει.

“Aν το συνταγογραφώ, χρειάζεται πραγματικά να έχω καταλάβει πως λειτουργεί το φάρμακο αυτό”, λέει η κ. Lacey.

Οι γιατροί αισθάνονται ακόμη άβολα με την κάνναβη λέει η κ. Lucy Haslam η οποία οργάνωσε και το πρόγραμμα των διαλέξεων. “Οι Αυστραλιανοί γιατροί δεν έχουν την εξειδίκευση και την εμπειρία γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εδώ γιατρούς από τη διεθνή ιατρική κοινότητα να μας καθοδηγήσουν”.

Η ίδια η κ. Haslam ενεπλάκη με την ιατρική κάνναβη μέσα από την προσωπική δραματική της ιστορία μιας και ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα εξ ανάγκης όταν ο γιός της που έπασχε από καρκίνο και βρίσκονταν κοντά στο θάνατο είχε την ανάγκη φαρμάκων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του.

H διοργανωτής του συνεδρίου κ. Haslam με τον γιό της Dan του οποίου η ανάγκη για παρηγορητική θεραπεία την οδήγησε στην χρήση της κάνναβης.

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου United In Compassion 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

H σελίδα της κ. Haslam στο Facebook

ABC NET: Medicinal cannabis: Doctors to learn how to prescribe drug at Melbourne course 

420 Magazine: Australia: Doctors To Learn How To Prescribe Drug At Melbourne Course