Μέρα 25: Όχι στο νομοσχέδιο, ναι σε πλήρη αποποινικοποίηση της κάνναβης

«Η θέση μας είναι γενναία και ξεκάθαρη. Πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και όχι εμπορευματοποίηση της προσφοράς. Μόνο η αποποινικοποίησή της θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στη μαφία. Ρίχνοντας την τιμή στο μηδέν, χτυπάς το λούμπεν της μαφίας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «είναι μια συζήτηση που καταλήγει σε διελκυστίνδα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, δηλαδή μεταξύ καταστολής και εμπορευματοποίησης».

«Εμείς θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο δώρο στους εμπόρους είναι η καταστολή, γιατί αυξάνει την τιμή της κάνναβης και αυξάνονται τα κέρδη της μαφίας. Η συζήτηση μεταξύ καταστολής και εμπορευματοποίησης της κάνναβης ευνοεί τους λούμπεν της μαφίας και των πολιτικών που στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο δεν αντέχει σοβαρής συζήτησης.

Εμείς υποστηρίζουμε, ούτε καταστολή, που είναι δώρο στη ντόπια μαφία, ούτε εμπορευματοποίηση, που είναι δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους….

Γιατί πώς μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική συμμαχία όταν παραδίδεις τη διαδικασία στο εμπόριο των πολυεθνικών;» σημείωσε.

«Άγεστε και φέρεστε υπέρ των συμφερόντων. Εμείς είμαστε υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να ξεκαθαριστεί πως θα έχουν πρόσβαση όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται. Αυτός ο συνδυασμός που κάνετε εσείς, να κρατάτε ζωντανή την εγχώρια βιομηχανία και την αδειοδότηση με χρήση νερού και χωραφιών, για να γίνει εξαγωγή προστιθέμενων αξιών από την Ελλάδα, δεν στηρίζεται πουθενά σε λογική», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Και προσέθεσε: «Ελάτε να μιλήσουμε πρώτα για τη χρήση θεραπευτικής κάνναβης και μετά να συζητήσουμε αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Γιατί αυτά πάνε πολλά χρόνια πίσω τη συζήτηση. Έχετε ένα επικίνδυνο εθισμό στην κυβέρνηση. Δεν λύνεται ο εθισμός μέσω της καταστολής. Αντίθετα, ενισχύει και αυξάνει την πρόσβαση στις λούμπεν μαφίες».