Μια ματιά στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά της κάνναβης || Infographics

Καθώς αυξάνονται οι χώρες που εγκρίνουν τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, αναμένεται έκρηξη της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ανάλυσης των δεδομένων της αγοράς Grand View Research Inc, η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αναμένεται να φθάσει σε αξία τα 55,8 δισ. δολ. μέχρι το 2025.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Σε Πολιτείες της Αμερικής όπου τέθηκαν σε ισχύ νέοι νόμοι για την κάνναβη από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι αναλυτές εκτιμούν μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, ιδιαίτερα η πρωτοπόρος στον τομέα Καλιφόρνια οδηγείται σε μια νόμιμη αγορά κάνναβης αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων.

Tαυτόχρονα, στην Ευρώπη η συνταγογράφηση του φυτού και των παραγώγων του παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο σε όλες τις ασθένειες για τις οποίες έχει θεραπευτικές ενδείξεις.

Οι ασθένειες για τις οποίες συνταγογραφείται κάνναβη στην Αμερική σύμφωνα με την καταγραφή της Grand View Research Inc και η εκτίμηση της αύξησης των συνταγών ανά ασθένεια έως το 2025.

H ταχύτητα ανάπτυξης της σχετικής αμερικανικής αγοράς είναι τόσο μεγάλη ώστε μόνο τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν οι παρακάτω εμβληματικές κατά την Grand View Research Inc εμπορικές κινήσεις:

Η αμερικάνικη εταιρεία  Marijuana Company of America ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την κατασκευή τριών θερμοκηπίων σε συνεργασία με την BV-MCOA Management LLC με την προοπτική η επένδυση να επεκταθεί στα 2.780 τετραγωνικά μέτρα.

Η Freedom Leaf Inc πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της γραμμής προϊόντων Irie CBD. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων της Cannabidiol που λειτουργεί από το 2015 και παράγει και διανέμει βιολογικά βάμματα, βρώσιμα, συμπυκνώματα κ.ά σε ολόκληρη την Αμερικανική επικράτεια. Η Irie διαθέτει ένα μεγάλο κατάλογο  από 25 διαφορετικά προϊόντα και κατέγραψε έσοδα ύψους περίπου 1,5 εκατ. δολαρίων το 2017 και καθαρά κέρδη άνω των 200.000 δολαρίων.

Η MassRoots Inc, μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές πλατφόρμες για τη ρυθμιζόμενη βιομηχανία κάνναβης, στις 27 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ανανεωμένες εφαρμογές για κινητά στο iOS App Store και το Google Play. Στην επιχειρηματική πύλη θα εντάσσονται έναντι αμοιβής τα φαρμακεία αλλά και τα ιατρεία που συνταγογραφούν κάνναβη.

Η ArcView Market Research εκτιμά ότι υπάρχουν 1.700 ιατρεία που ασχολούνται με τη συνταγογράφηση και τη χορήγηση κάνναβης στις ΗΠΑ και ότι αυτά θα φτάσουν τα 2.500 μέσα στους επόμενους 18 μήνες

Η Kaya Holdings, Inc. που μέσω θυγατρικών εταιρειών της παράγει, διανέμει ή πουλά προϊόντα κάνναβης ανακοίνωσε πριν δύο μήνες ότι  προχωράει στην αξιοποίηση του οικοπέδου των  26 στρεμμάτων που διαθέτει στο Lacomb του Όρεγκον.

Η Isodiol International Inc. που κατέχει ηγετικό ρόλο στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και προϊόντων κάνναβης που απευθύνονται εν γένει -και όχι μόνο για ιατρική χρήση- στους  καταναλωτές ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας επεξεργασίας στη Γιουνάν της Κίνας. Η νέα αυτή τεχνολογία θα της επιτρέπει να επεξεργάζεται καθημερινά πάνω από 15 μετρικούς τόνους βιομάζας κάνναβης για την εξαγωγή κανναβινοειδών που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν στον ιατρικό τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιομηχανία καλλυντικών κλπ.

Η Ευρωπαϊκή εικόνα της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης το 2015

Η καταγεγραμμένη εικόνα της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης ανά Ευρωπαϊκή χώρα το 2015, σύμφωνα με την  Grand View Research, Inc.

Χαρακτηριστική της αναμενόμενης αύξησης του μεγέθους και της Ευρωπαϊκής αγοράς είναι η εικόνα που κατέγραψε η εταιρεία για το 2015, τρία δηλαδή χρόνια πριν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Κύπρος κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τομέα, αλλά και πριν χώρες όπως η Γερμανία προχωρήσουν στις νέα τους νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη φαρμακευτική χρήση του φυτού.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Grand View Research Inc: Medical Marijuana Market Size To Reach USD 55.8 Billion By 2025