Μιχ. Θεοδωρόπουλος – Ηλιόσποροι: Να διαμορφώσει η Ελλάδα μια ρεαλιστική πολιτική για την κάνναβη

Οι Ηλιόσποροι είναι γνωστοί μας εδώ και χρόνια από μια εκδηλώσεων, εκδόσεων και ανοικτών παρεμβάσεων σχετικά με την κάνναβη. Με αφορμή την πρόσφατη έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, μιλήσαμε με τον Σύμβουλο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και μέλος των Ηλιόσπορων, Μιχάλη Θεοδωρόπουλο.

“Είναι σημαντικό να υπάρξει μια συνολική πολιτική ρύθμιση για τη νόμιμη χρήση της κάνναβης. Την πρότασή μας την έχουμε εδώ και καιρό καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία (σ.σ. μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ) και την έχουμε υποστηρίξει με τα αποτελέσματα των σχετικών διεθνών επιστημονικών ερευνών”, μας δήλωσε. “Βέβαια για εμάς είναι αναγκαία μια συνολικότερη πολιτική απάντηση στο πρόβλημα της απαγόρευσης των ουσιών κι όχι μόνο μια λύση για τη φαρμακευτική κάνναβη”.

Πως αισθάνεστε όμως μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ και την έναρξη της αλλαγής του νομικού πλαισίου για την φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας;

Έγινε το πρώτο βήμα, αλλά μόνο το πρώτο βήμα, σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη. Για εμάς είναι σημαντικό η αλλαγή της νομοθεσίας να προχωρήσει άμεσα και να γίνει με άξονα αφενός την παροχή των αναγκαίων στους ασθενείς που έχουν ανάγκη το φάρμακό τους και αφετέρου την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία θα ωφεληθεί τα μέγιστα εάν τα σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη ρυθμιστούν σωστά.

Ποιά όμως εννοούμε ως “σωστή ρύθμιση”;

Η δική μας πρόταση όσο αφορά στους ασθενείς περιλαμβάνει και το δικαίωμά τους να καλλιεργούν οι ίδιοι έναν μικρό αριθμό φυτών ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στα, πιθανώς, πανάκριβα σκευάσματα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Κι όσο αφορά στην ανάπτυξη της Οικονομίας περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση και μικρομεσαίων καλλιεργητών στον κύκλο παραγωγής και διάθεσης του φυτού. Μέσω της λύσης ενός ιατρικού προβλήματος μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν παράλληλοι οικονομικοί τομείς δίνοντας ανάσα στη χώρα.

Ποιοί και πόσοι φορείς εμπλέκονται στο θέμα των ρυθμίσεων για την φαρμακευτική κάνναβη;

Προφανώς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, αλλά και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγω της συν-αρμοδιότητας Υπουργείων και φορέων, είναι σημαντικό να προχωρήσει η Πολιτεία στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης ώστε να είναι συντονισμένες και αποδοτικές οι σχετικές προσπάθειες.

Έχουμε καταθέσεις επισήμως τις προτάσεις μας και κρατάμε μια διαρκώς ανοικτή γραμμή ενημέρωσης και ανοικτής αλληλογραφίας.

Ποιές θεωρείτε ασφαλιστικές δικλείδες για την επίτευξη μιας ορθής πολιτικής σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη;

Είναι σημαντικό να δοθεί δυνατότητα από αυτή την κυβέρνηση στους μικρομεσαίους παραγωγούς και μεταποιητές να μπουν στην αγορά, παράλληλα με τους φαρμακοβιομήχανους. Έτσι, θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και μια αγορά ανοικτή για όλους.

Επίσης θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή αγροτών και συνεταιρισμών στην παραγωγή κάνναβης για ιατρική χρήση, και να δοθεί έμφαση στην βιολογική παραγωγή από μικρομεσαίους καλλιεργητές και μεταποιητές καθώς αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά της αγροτικής μας οικονομίας.

Δεν αρκεί, λέτε, η εισαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης ούτε για τους ασθενείς, ούτε για τους καλλιεργητές;

Προσεγγίσεις που θα εστιάσουν μόνο στην εισαγωγή έτοιμων σκευασμάτων ή τη δημιουργία κλειστών εργοστασίων από πολυεθνικές εταιρίες ή στην αποκλειστική συμμετοχή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσα σε ένα πλαίσιο κρατικού μονοπωλίου, θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές και αποσπασματικές. Όχι μόνο δε θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά θα περιορίσουν και τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών.

O Mιχάλης Θεοδωρόπουλος

Είστε αισιόδοξοι σε σχέση με το θέμα ή πιστεύετε ότι μπορεί η κοινωνία “να μην είναι έτοιμοι” όπως πιστεύουν κάποιοι;

Η κοινωνία είναι έτοιμη και με το παραπάνω. Τώρα είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε μια πρωτοποριακή και ταυτόχρονα ρεαλιστική πολιτική που θα θεωρηθεί καλό παράδειγμα διεθνώς και θα βάλει την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της Κάνναβης. Μην ξεχνάμε ότι ο οικονομικός κλάδος της νόμιμης κάνναβης είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος και ο κύκλος εργασιών του θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια.

Η Κάνναβη μπορεί να οδηγήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αντί να οδηγεί στην παρανομία φιλήσυχους και παραγωγικούς πολίτες.

Είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη φυτική ουσία, που αποδεδειγμένα είναι λιγότερο βλαβερή από τα νόμιμα αλκοόλ και καπνό, ενώ η απαγόρευσή της στηρίζεται σε αντι-επιστημονικά δεδομένα, δόλο και ιδεοληψίες.

—-

Σε προσεχές δημοσίευμά μας και σε συνέχεια των άρθρων μας “Οδικός Χάρτης Nομιμοποίησης” που ανιχνεύουν το πιθανό “Ελληνικό Μοντέλο για τη θεραπευτική κάνναβη”, θα μεταφέρουμε αναλυτικά την σχετική πρόταση των Ηλιόσπορων.