Μόνο η κάνναβη άντεξε τον Καναδικό καύσωνα

Ο πρόσφατος καύσωνας που έπληξε τον Καναδά, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ακόμη και τους 49,6 βαθμούς Κελσίου, άφησε πίσω του περίπου 500 νεκρούς. Όπως ήταν φυσικό οι ακραίες θερμοκρασίες προκάλεσαν χάος και στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών. Οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της British Colombia καταστράφηκαν.

Όμως ένα τουλάχιστον αγρόκτημα κάνναβης κατάφερε να επιβιώσει στην περιοχή παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.  Σύμφωνα μάλιστα με τους καλλιεργητές του, οι δυσμενείς για τα άλλα φυτά συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή της κάνναβης που έχει πλέον και καλύτερη γεύση… κάτι σαν κάνναβη καπνιστή.

Όπως γράφει ο Independent οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι οι άνευ προηγουμένου αυτές συνθήκες στον δυτικό Καναδά και σε τμήματα του βορειοδυτικού Ειρηνικού των ΗΠΑ δημιουργούν έναν «θερμικό θόλο» .

Ο ανεπίσημος αυτός όρος του «θερμικού πόλου» δίνεται σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται θερμός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο οποίος παραμένει εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, παγιδεύοντας στη θερμότητα.

Ο Μπιλ Μπίλτον, ιδιοκτήτης της Dunesberry Farms, της μόνης υπαίθριας εκμετάλλευσης κάνναβης του Colombus, δηλώνει ότι η σοδειά του άνθισε τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την έντονη ζέστη και τον καπνό από τις πυρκαγιές στην περιοχή. Όπως λέει:

«Στα φυτά αρέσει ο καπνός γιατί είναι γεμάτος διοξείδιο του άνθρακα. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός μιας και παίρνουν το φως του ήλιου μαζί και το διοξείδιο του άνθρακα»

Ο κ. Μπίλτον μας χαιρετάει με φόντο την καλλιέργειά του.

Ο κ. Μπίλτον αναπτύσσει 10 διαφορετικά είδη κάνναβης σε οκτώ τετραγωνικά στρέμματα γης. Είναι η πρώτη του χρονιά στην επιχείρηση που πήρε άδεια τον Δεκέμβριο του 2020.

Εκτιμά ότι τα φυτά, που φύτεψε μόλις πριν από ένα μήνα, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 30 εκατοστά στις 10 πρώτες ημέρες του θερμού κύματος. Πολύ περισσότερο δηλαδή από όσο θα είχαν αναπτυχθεί σε κανονικές συνθήκες.

«Είναι η μυστική συνταγή της βιομηχανίας μας: Μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε 30% μεγαλύτερα φυτά και επομένως μεγαλύτερη απόδοση διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα- αλλά πρέπει να δίνετε στα φυτά το σωστό ποσοστό» διευκρινίζει.

Όπως λέει ο κ. Μπίλτον:

Είσαι σαν το καπνιστό κρασί. Ο καπνός αλλάζει τη γεύση της κάνναβης, και σε μερικούς αρέσει αυτό

Το 90 έως 95% της συγκομιδής του κ. Μπίλτον προορίζεται για εξαγωγή. Πουλά σε τρεις Καναδούς προμηθευτές και έχει δύο διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ, στο Ισραήλ και την Αυστραλία.

Οι συνέταιροι και συν-καλλιεργητές της «καπνιστής κάνναβης»

Ο Καναδάς νομιμοποίησε την πώληση και παραγωγή κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς τον Οκτώβριο του 2018. Το ήπιο και ηλιόλουστο κλίμα του εσωτερικού της επαρχίας της British Colombia είναι ένα αγαπημένο μέρος για τους καλλιεργητές κάνναβης, και περίπου 70 επιχειρήσεις καλλιεργούν στην περιοχή.

Το 2019, η παραγωγή και η λιανική πώληση κάνναβης συνέβαλαν κατά περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.