Μόνο συμβολαιακή πλέον η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 68/14304 που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021 και τις σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την τελευταία ημέρα του 2020, ορίζονται πλέον τα σχετικά με την καλλιέργεια της βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές μόνο η συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι πλέον νόμιμη στη χώρα μας, και μάλιστα μόνο με ποικιλίες που περιλαμβάνονται στον σχετικό Ευρωπαϊκό κατάλογο.

Όπως αναφέρει το You May Say…, η κυβέρνηση δείχνει έτσι να επιθυμεί να φρενάρει οριστικά την ανάπτυξη του κλάδου μέσω των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών και καλλιεργητών κάνναβης της χώρας, και να δένει οριστικά την όποια έννοια «ανάπτυξης» μπορούσε να προσφέρει η καλλιέργεια του φυτού στο άρμα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών μεταποίησης. «H των μεγάλων, πολυεθνικών, φαρμακευτικών και μη, εταιρειών», θα μπορούσε κανείς να συμπληρώσει εάν οι σχετικές διατάξεις δεν μας επιφύλασσαν μια ακόμη έκπληξη: Δεν επιτρέπεται στις μονάδες που εξασφάλισαν άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης να καλλιεργήσουν βιομηχανική! Aκόμη κι αν εξασφάλισαν σχετική άδεια, αυτή ανακαλείται!

Απόσπασμα από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ταυτόχρονα, κλείνει την πόρτα και σε οποιονδήποτε μεγάλο επενδυτή εκτός Ευρώπης επιθυμεί να καλλιεργήσει στην Ελλάδα, καθώς απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιηθούν ποικιλίες που δεν έχουν ενταχθεί επίσημα στον σχετικό Ευρωπαϊκό κατάλογο.

Καθώς τα παραπάνω είναι δύο μόνο από τα όσα νέα ορίζονται από την κυβέρνηση, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρες τις αποφάσεις κατεβάζοντάς τις από εδώ ΦΕΚ Β’ 6021-31.12.20 και εδώ Εγκύκλιος ΤΑΑΕ-νέα ΚΥΑ βιομ.κάνναβης 18.01.21

Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα την καίμε την κλωστική κάνναβη || Νόμος του κράτους η καύση “αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Απόσπασμα από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης