Μπορούν οι χρήστες κάνναβης να γίνουν δωρητές αίματος;

Η προσφορά τους κρίνεται θεμιτή και αναγκαία σύμφωνα με τις Αμερικανικές και τις Καναδικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τον Απρίλιο του 2018, οι καναδικές υπηρεσίες αίματος δημοσίευσαν «τον κανόνα» σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται από τους δότες αίματος να περιμένουν τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη χρήση κάνναβης πριν προχωρήσουν σε δωρεά αίματος.

Σύμφωνα με το περιοδικό You May Say, η Canadian Blood Services που αποτελεί τον επίσημο φορέα υγείας του Καναδικού κράτους που συλλέγει, τεστάρει και διανέμει το αίμα σε εθνικό επίπεδο, προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις μετά από ερωτήματα Καναδών πολιτών οι οποίοι είδαν στη χώρα τους την ευφορική χρήση του φυτού να νομιμοποιείται τον Ιανουάριο του 2019.

Η εικόνα από τη σχετική ανακοίνωση της Καναδικής Υπηρεσίας Υγείας στο facebook.

Σύμφωνα λοιπόν με την Canadian Blood Services, υπάρχουν μόνο τρεις προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν οι πιθανοί αιμοδότες που χρησιμοποιούν κάνναβη: Πρέπει να είναι νηφάλιοι, να μην εμφανίζουν εικόνα ότι βρίσκονται υπό την επήρεια κάνναβης και να είναι σε θέση να δώσουν την έγκυρη συγκατάθεσή τους στη διαδικασία προσφοράς αίματος.

«Αν και ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός δεν ενθαρρύνει τη χρήση ουσιών, η χρήση κάνναβης, τσιγάρων με νικοτίνη ή αλκοόλ, δεν αποτελεί εξ ορισμού αιτία αποκλεισμού κάποιου από το να γίνει δότης αίματος.
Παρόλα αυτά, οι πιθανοί δότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεά αίματος ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια αυτών των ουσιών, νομίμων ή παρανόμων», δηλώνουν οι σχετικές υπηρεσίες...