Nα πιεί κανείς ή να μην πιεί; ιδού η απορία || Κάπνιζε ο Σαίξπηρ Μαριχουάνα;

Δεν αποτελεί βέβαια “είδηση”… έχει όμως τη γοητεία του κλασσικού.

Σε επιστημονική έρευνα που δημοσίευσε το 2015 ο νοτιοαφρικανός ανθρωπολόγος Francis Thakeray αναφέρει ότι σε τέσσερις από τις πίπες του μέγα Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, βρέθηκαν υπολείμματα κάνναβης.
Η έρευνα που έγινε με την πρωτοποριακή μέθοδο της χρωματογραφίας και της φασματομετρίας ενίσχυσε τις πιθανότητες ο Sheakspeare να έκανε χρήση κάνναβης, ενώ δεν βρέθηκαν στις πίπες αυτές δείγματα κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών. “’Ισως ο Shakespeare ήταν γνώστης των βλαβερών συνεπειών της κοκαΐνης “ γράφει ο Thakeray, “πιθανότατα όμως χρησιμοποιούσε κάνναβη για την ικανότητά της να διεγείρει τη σκέψη και την φαντασία”.

Φωτό από του LA Times

Και ως επίρρωση του ισχυρισμού του αναφέρεται και στο απόσπασμα από το Σονέτο 76 «Why with the time do I not glance aside / To new-found methods, and to compounds strange? / Why write I still all one, ever the same, / And keep invention in a noted weed…»
Άγνωστο βέβαια εάν η λέξη “weed” χρησιμοποιούνταν τον 17ο και 16ο αιώνα ως συνώνυμο της μαριχουάνας μιας και κατεγράφη ως νέα λέξη σε μια ακαδημαϊκή δημοσίευση μόλις το 1929.

Μόνο σίγουρο είναι ότι η χρήση κάνναβης ακόμη κι αν είναι αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή να οδηγήσει σε στίχους σαν τους παρακάτω:

Γιατί οι στίχοι μου στερούνται νέου κόσμου,
και δεν γεννούν λαμπρές τροπές ή ποικιλμούς;
Γιατί δεν στρέφω όπως στρέφει ο καιρός μου,
σ’ άλλες μεθόδους, σε παράξενους ειρμούς;
. . . . . . .
Για σένα λέω πάντα, κι ο δικός μου μύθος
έχει για θέμα του τον έρωτα και σένα˙
κι ανακαινίζω τα παλιά με νέο ήθος,
πάλι ξοδεύοντας τα ήδη ξοδεμένα.
(Απόσπασμα από το Σονέτο 76, μετάφραση Διονύση Καψάλη)

Φωτό από το NewsBeat

 

Πηγές/ Διαβάστε Περισσότερα:

LA Times

Independent