Νέα ΚΥΑ φρενάρει την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης & τη διάθεση βρώσιμων προϊόντων

Νέα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους Έλληνες καλλιεργητές βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης, καθώς δείχνει να απαγορεύει στην πράξη τη διάθεση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης στα οποία υπάρχουν έστω και υπολείμματα της ουσίας τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Και φυσικά, γιατί κάποιος να καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη εάν τελικά απαγορεύεται να πουλάει τα προϊόντα που προκύπτουν  από αυτήν; Έτσι, η κυβέρνηση της ΝΔ με σειρά τροπολογιών, νόμων και διατάξεων δείχνει να απαξιώνει την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα -παραγωγή η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις «να αναστήσει» τον πρωτογενή γεωργικό τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νέα ΚΥΑ

« Για το τελικό προϊόν (συμπλήρωμα διατροφής), θα πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό ανάλυσης από το οποίο να αποδεικνύεται η απουσία THC από αυτό. Ειδικότερα, πρακτικά, από το πιστοποιητικό ανάλυσης θα πρέπει να προκύπτει ότι η περιεκτικότητα σε THC δεν υπερβαίνει το όριο ποσοτικοποίησης (μη ποσοτικοποιήσιμα ίχνη) της πλέον ευαίσθητης αναλυτικής μεθόδου. Ως κατάλληλη ευαίσθητη αναλυτική τεχνική προσδιορισμού της THC ορίζεται η HPLC (με όριο ποσοτικοποίησης της τάξης του 0,1 mg/l) ή η LC/MS-MS (με όριο ποσοτικοποίησης της τάξης του 0,001 mg/l).
Το πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική αναφορά του παρασκευαστή με τα στοιχεία επικύρωσης της συγκεκριμένης μεθόδου, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν με την εφαρμογή της».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ: ΚΥΑ-2022-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΜΕ-CBD (4)

Συνεχίζονται τα προβλήματα και με τα «φάρμακα κάνναβης»

Την ίδια στιγμή αυξάνονται αντί να μειώνονται τα προβλήματα των ασθενών που έχουν ανάγκη το φυτό και τα παράγωγά του για λόγους υγείας. Ένα ιστορικό των όσων συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη, μπορείτε να διαβάσετε εδώκαι στο άρθρο μας Κάνναβη, το ελληνικό μοντέλο: Νόμιμα φάρμακα – παράνομοι ασθενείς, ενώ χρήσιμη θα σας φανεί και μια επισκόπηση της έως τώρα κατάστασης που πραγματοποιεί στο άρθρο του ο Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος στην ΕΦΣΥΝ με τίτλο Διαιωνίζεται η παρανομία της φαρμακευτικής κάνναβης στο οποίο εκτός των άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά

Μία από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρας μας είναι η Tikun Europe, θυγατρική ισραηλινού ομίλου. Βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων εντός Ελλάδας, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα θέλουν την τροπολογία Γεωργιάδη να τη φωτογραφίζει…

Πηγή: You May Say… Mag