Η Νέα Υόρκη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων, «πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου» κατά πολλούς, η πόλη και η Πολιτεία με τη σημαντική επιρροή στο εμπόριο, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, την τέχνη, τη μόδα, την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, το σημαντικό κέντρο της διεθνούς διπλωματίας… νομιμοποίησε πριν λίγες ώρες την ευφορική χρήση του φυτού.
Όπως γράφει το ελληνικό περιοδικό You May Say…, ακόμη κι αν χρειαστούν δύο σχεδόν χρόνια όπως πολλοί υπολογίζουν, μέχρι η νομιμοποίηση να πάρει την τελική της μορφή και να εφαρμοστεί στην πράξη, η εν γένει εικόνα του φυτού ανά τον πλανήτη αλλάζει εμβληματικά μετά την απόφαση αυτή.
84 χρόνια κράτησε η απαγόρευση καθώς ήταν 1927 όταν απαγορεύτηκε ολοκληρωτικά η κάνναβη στη Νέα Υόρκη. Πλέον όμως, εντάσσεται πανηγυρικά και αυτή στον κατάλογο με τις 16 πλέον Αμερικανικές Πολιτείες όπου η ευφορική χρήση της κάνναβης γίνεται ξανά, μετά από πολλά χρόνια, νόμιμη.
Ο νέος νόμος προβλέπει εκτός των άλλων χρηματοδότηση της εκπαίδευσης μέσω των εσόδων που θα προέλθουν από τη φορολόγηση του φυτού, «ίσες ευκαιρίες» για τους μικρούς επιχειρηματίες του κλάδου και μια νέα αρχή για όσους είδαν το ποινικό μητρώο τους να λερώνεται από μια καταδίκη για μικρο-εγκλήματα σχετιζόμενα με το φυτό.
Η αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε το Σάββατο και θα επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα «ιατρικής κάνναβης» της Πολιτείας, ενώ ο νέος νόμος θα μεριμνήσει και για το σύστημα αδειοδότησης των καταστημάτων και τη φορολόγηση των πωλήσεων του φυτού.
Χρειάστηκαν χρόνια στους νομοθέτες της Πολιτείας ώστε να καταλήξουν σε συναίνεση για το πώς θα προχωρήσουν στη νομιμοποίηση. Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι πλέον διαθέτουν ικανή πλειοψηφία, έδωσαν προτεραιότητα στο θέμα εφέτος καθώς εκτός των άλλων η κυβέρνηση του Άτριου Κουόμο εκτιμά ότι η νομιμοποίηση μπορεί να αποφέρει στα ταμεία έσοδα 350 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και έως και 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Δεν είναι όμως μόνο αυστηρά οικονομικό το θέμα…
«Στόχος και επιδίωξή μου πάντοτε ήταν να τερματίσω την φυλετικά άνιση επιβολή της απαγόρευσης της κάνναβης, μιας απαγόρευσης που έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε βάρος των μειονοτήτων στην Πολιτεία μας. Στόχος μου τώρα, είναι να χρησιμοποιήσω τα χρήματα που θα φέρει η νομιμοποίηση για να βοηθήσω τις κοινότητες αυτές», δήλωσε η γερουσιαστής Liz Krueger, υποστηρικτής του νομοσχεδίου στη Γερουσία και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Σώματος.
H Eπιτροπή Οικονομικών ενέκρινε τη νομιμοποίηση του φυτού την Τρίτη 30 Μαρτίου γύρω στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και παρέπεμψε το θέμα ταχύτατα στην Ολομέλεια της Γερουσίας όπου και η ιστορική απόφαση ελήφθη τελικά λίγες ώρες αργότερα, βράδυ της 30ης Μαρτίου για τη Νέρα Υόρκη, ξημερώματα της 31ης Μαρτίου για την Ελλάδα.
Ο νόμος επιτρέπει τις πωλήσεις του φυτού σε ενήλικες άνω των 21 ετών. Οι Νεοϋορκέζοι θα μπορούν εφεξής να μεταφέρουν έως 85 γραμμάρια του λουλουδιού, αλλά και να καλλιεργούν στο σπίτι τους μέχρι έξι δενδρύλια ανά άτομο ή μέχρι 12 δενδρύλια ανά οικία
Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, ωστόσο τόσο οι πωλήσεις όσο και «η οικιακή καλλιέργεια» δε θα ξεκινήσουν έως ότου η Νέα Υόρκη θεσπίσει λεπτομερείς σχετικούς κανόνες και ορίσει ένα Συμβούλιο Κάνναβης. Η ηγέτις της πλειοψηφίας της Ολομέλειας, Crystal Peoples-Stokes εκτίμησε σχετικά ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια έως ότου οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο πωλήσεων και «οικιακών καλλιεργειών».
Η Νέα Υόρκη θα ορίσει έναν φόρο 13% επί των πωλήσεων κάνναβης, ενώ θα επιβάλει και έναν πρόσθετο φόρο με βάση το επίπεδο της Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, του ψυχοδραστικού συστατικού του φυτού.
Ο φόρος αυτός θα κυμαίνεται από 0,5 σεντ ανά γραμμάριο για το λουλούδι, έως 3 σεντ ανά γραμμάριο για τα βρώσιμα προϊόντα.
Η Πολιτεία ετοιμάζεται επίσης «να εξαλείψει τις κυρώσεις» εναντίον όσων καταδικάστηκαν γιατί κατείχαν λιγότερα από 85 γραμμάρια (3 ουγγιές) κάνναβης, αλλά και να καταστρέψει τα αρχεία με τις σχετικές καταδίκες.
Πηγές:
Marijuana Business Daily / Law.Com / Εθνικός Κήρυξ