Νέα Ζηλανδία: Δημοψήφισμα για την κάνναβη

Η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να προχωρήσει εντός του 2020 σε δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης, ταυτόχρονα στο ίδιο δημοψήφισμα θα υπάρχει και ερώτημα για το δικαίωμα στην ευθανασία. Σαν να λέμε ένα ερώτημα για τη ζωή κι ένα για τον θάνατο. Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση στο δημοψήφισμα να υπάρξει και τρίτο ερώτημα, αυτό της νομιμοποίησης του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν την κύηση.

Αν και το θέμα της ευθανασίας δείχνει εκ πρώτης όψεως άσχετο με εκείνο της κάνναβης, το δικαίωμα των ανθρώπων να ορίζουν οι ίδιοι τα σχετικά με τη ζωή και τη διαχείριση του σώματός τους, ενώνουν κάτω από την ίδια πολιτική και ιδεολογική ομπρέλα τα δύο θέματα -όπως φυσικά και το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση.

Αν και τα διεθνή μέσα ασχολούνται, όπως και είναι λογικό, περισσότερο με το θέμα της ευθανασίας, η Νέα Ζηλανδία θα είναι ταυτόχρονα και η πρώτη χώρα του κόσμου που θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την κάνναβη, πράγμα το οποίο έχουν πράξει ήδη κάποιες Αμερικανικές Πολιτείες, όχι όμως και μια χώρα.

H κάνναβη είναι η τέταρτη πλέον διαδεδομένη ουσία στη χώρα, μετά την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό του τσιγάρου και η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία, καθώς το 13.4% όσων είναι μεταξύ του 16ου και του 64ου έτους της ηλικίας τους την χρησιμοποιούν. 

Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020.

Οι βουλευτές της χώρας ψήφισαν ήδη το νομοσχέδιο που καθορίζει ποιο θα είναι το καθεστώς υποβοηθούμενου θανάτου στη χώρα, ο νόμος όμως θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν ο λαός της Νέας Ζηλανδίας τον εγκρίνει στο δημοψήφισμα.

Ενώ μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Νεοζηλανδοί  την υποβοηθούμενη ευθανασία – το 72% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση τον Ιούλιο ήταν υπέρ – υπάρχουν πολλές φωνές που εγείρουν αντιρρήσεις. Έτσι, οι βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας επιχείρησαν να περάσουν δυο φορές νόμους για την ευθανασία χωρίς επιτυχία.

Οι ασθενείς θα αποκλείονται από την πρόσβαση στην ευθανασία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας ή ψυχικής ασθένειας, δεν θα μπορούν να δώσουν γραπτή συγκατάθεσή τους εκ των προτέρων και δεν μπορεί να τους προταθεί από τους γιατρούς.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Guardian