Η κραταιά αμερικανική εφημερίδα αποπειράται να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο Κολοράντο, την πρώτη Αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης από ενήλικες. Αν και στην προσπάθειά της «να κρατήσει ίσες αποστάσεις» προβαίνει σε μια σειρά λεκτικά ατοπήματα (όπως η αδόκιμη χρήση του όρου «μαριχουάνα») ή αντ-επιστημονικούς ισχυρισμούς (όπως η λανθασμένη συσχέτιση της χρήσης κάνναβης με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων), όπως και να το κάνουμε η καταγραφή της έχει ενδιαφέρον και αξίζει να διαβαστεί.
Ακολουθεί μια συνοπτική εκδοχή του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τον Ιούνιο του 2019:
Η Σερένιτι Κρίστενσεν είναι μόλις 14 ετών και για τον λόγο αυτόν δεν της επιτρέπεται να μπαίνει μέσα σε ένα από τα πολλά καταστήματα κάνναβης του Κολοράντο. Η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Πολιτεία όμως, που επέτρεψε την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς, την έκανε να εντοπίσει μια ευκαιρία και να την εμπορευτεί νόμιμα. Μαζί με τη μητέρα της αποφάσισαν να πουλούν μπισκότα κάνναβης έξω από μια κλινική στο Ντένβερ.
Στην άλλη μεριά της πόλης, η νομιμοποίηση του φυτού έχει στρέψει τον Ντέιβιντ Πέρεζ, μαθητή Λυκείου, κατά της μαριχουάνας που καλλιεργείται σε αποθήκες στη γειτονιά του και που όπως αναφέρει στους «New York Times», ενοχλείται από το έντονο άρωμά της το οποίο μυρίζει με το που βγαίνει στην εξώπορτα.
Οι αντιδράσεις ποικίλουν από τότε που η κάνναβη νομιμοποιήθηκε στην αμερικανική Πολιτεία. Πρόκειται για το πρώτο πανεθνικά πείραμα που έχει αναμορφώσει τον τομέα της υγείας, τις πολιτικές, την αγροτική κουλτούρα και το Ποινικό Δίκαιο με τρόπο αναπάντεχο. Ταυτόχρονα δίνει μια εικόνα τού πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη υιοθετούν και συζητούν την πλήρη νομιμοποίησή της κάνναβης.
Δεδομένου ότι οι πωλήσεις της κάνναβης σε ενήλικες για ευφορικούς σκοπούς έγιναν νόμιμες στο Κολοράντο το 2014, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα επείγοντα στα νοσοκομεία με την πλειονότητα των περιστατικών να αφορούν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι σταματούν σε κλινικές κάθε μέρα για να προμηθευτούν τσίχλες κάνναβης που τους βοηθούν να χαλαρώσουν προτού πέσουν για ύπνο.
Μείωση της κατανάλωσης κάνναβης στους νέους
«Κάποιες οικογένειες φοβούμενοι για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην υγεία των παιδιών τους εξαιτίας «της ελεύθερης χρήσης κάνναβης», αποφάσισαν να μετακομίσουν σε πολιτείες όπου οι περιορισμοί είναι μεγαλύτεροι», αναφέρει το άρθρο των New York Times χωρίς όμως να αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα οικογένειας η οποία μπήκε σε αυτόν τον κόπο. Ωστόσο…
οι έρευνες δείχνουν μείωση στα ποσοστά νέων που καπνίζουν κάνναβη στις Πολιτείες που «η ενήλικη χρήση της» είναι πλέον νόμιμη
Συγκεκριμένα, η χρήση στους εφήβους μειώθηκε ελαφρά από τότε που επιτράπηκαν οι πωλήσεις κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς το 2009, και έπεσε κατακόρυφα από τη στιγμή της πλήρους νομιμοποίησής της.
«Δεν έχουμε επιτύχει κάποια ουτοπία» αναφέρει ο Τζόναθαν Σίνγκερ στους «New York Times», ένας εκ των νομοθετών του Κολοράντο που ενέκριναν το μέτρο το οποίο κατέστησε νόμιμη την αγορά, την κατανάλωση και την καλλιέργεια του φυτού «για λόγους αναψυχής» σε ενηλίκους 21 ετών και πάνω.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο 18χρονος σήμερα Ιθαν Πίρσον. Ο νεαρός γεννήθηκε τον ίδιο χρόνο που τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος νόμος χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στο Κολοράντο, ενώ προτού καν ενηλικιωθεί, είδε τις κλινικές να ακμάζουν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που οδηγούσαν στο γυμνάσιό του στο προάστιο Λέικγουντ.
«Αν ζεις στο Κολοράντο, αισθάνεσαι πάντα ότι κάποιος καπνίζει δίπλα σου» αναφέρει ο ίδιος που λέει ότι δεν κάνει μαριχουάνα. Τα καταστήματα που πωλούν το φυτό και προϊόντα κάνναβης έχουν φυτρώσει παντού.
Οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο που έχει η χρήση κάνναβης στους ανήλικους και τους νέους. Παρ’ όλα αυτά πέντε χρόνια μετά τη νομιμοποίηση, οι περισσότεροι έφηβοι του Κολοράντο είναι σαν τον Πίρσον. Μπορεί να έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν κάνναβη, αλλά το 80% από αυτούς δεν είναι χρήστες.
Αυτό που άλλαξε είναι η εικόνα και το πόσο διαθέσιμη είναι η κάνναβη. Μεγαλύτερα αδέλφια μπορούν να την αγοράζουν νόμιμα και να τη δίνουν στα μικρότερα. Μαθητές βιντεοσκοπούν συμμαθητές τους στο Snapchat να καπνίζουν σε διάφορα σημεία του σχολείου. Η χρήση της έγινε τόσο φυσιολογική όσο αυτή του αλκοόλ και του καπνίσματος από τότε που η διακίνηση πέρασε από τη μαύρη αγορά σε νομικά ρυθμιζόμενη παραγωγή και πώληση. «Και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την υγεία», συμπληρώνει ο αρθρογράφος των NYT.
Oι στατιστικές των νοσοκομείων δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων για λόγους που σχετίζονται με την κατανάλωση κάνναβης, από χρόνιους χρήστες μέχρι παιδιά που έχουν φάει κατά λάθος βρώσιμα που περιέχουν συστατικά του φυτού, είναι αφυδατωμένοι ή έχουν παραισθήσεις.
«Τίποτε δεν είναι τελείως ασφαλές» αναφέρουν οι γιατροί που τονίζουν κυρίως ότι οι ασθενείς που φθάνουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης είναι πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Kι έτσι κλείνουν οι NYT το αφιέρωμά τους, αποφεύγοντας εκτός των άλλων να καταγράψει και τις έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ψύχωση οδηγεί στην κάνναβη και όχι το αντίστροφο.