Νηστεία και ενίσχυση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος

Η Σαρακοστή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία «να αποτοξινωθεί» ο οργανισμός μας από το κρέας. Εάν τώρα κάποιος επιθυμεί να νηστέψει και την κάνναβη, -είτε γιατί την θεωρεί για κάποιο λόγο αμαρτία, είτε γιατί καταναλώνει καθ’όλη τη διάρκεια του έτους πολλή και με την ευκαιρία των ημερών θέλει να κάνει ένα διάλειμμα – καλό θα είναι να ενισχύσει το ενδοκανναβινοειδές του σύστημα με μια σειρά ικανών για αυτό τροφών.

Το ενδικανναβιννοειδές σύστημα είναι, ως γνωστόν, σύστημα ομοιόστασης και εξισορρόπησης του ανθρώπινου οργανισμού. Τα κανναβινοειδή που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης ενισχύουν ή συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα στον ανθρώπινο οργανισμό (τα ενδοκανναβινοειδη) βοηθώντας τον να ισορροπήσει και μέσω αυτού «να αυτοϊαθεί». Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει τα κανναβινοειδή του, τα ενδοκανναβινοειδή, χωρίς πρώτα να διασπάσει λίπη.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λιπαρών οξέων, τα Ωμέγα-6 και τα Ωμέγα-3 που το σώμα μας δεν μπορεί να τα δημιουργήσει κι έτσι πρέπει να τα πάρουμε μέσω της διατροφής. Τη Σαρακοστή λοιπόν που αποφεύγουμε το κρέας και τα ζωικά λίπη, καλό είναι για να διατηρήσουμε το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα σε καλή λειτουργία συμπληρώνοντας λίπη από άλλες πηγές.

Πηγές βασικών Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων

* Ωμέγα-3: Ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος)
* Ωμέγα-3: Ξηροί καρποί και σπόροι (λινάρι, καρύδια, κάνναβη, σπόροι chia)
* Ωμέγα 3: Αυγά (που προέρχονται από εκτροφές σε ή με τροφές από, βοσκότοπους)
* Ωμέγα-3: Συμπληρωματικά ιχθυέλαια (ιχθυέλαιο, λάδι σολομού)
* Ωμέγα-6: Ζωικά κρέατα

Α και Ω… η ισορροπία των Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι τα πιο κοινά στις λεγόμενες «δυτικές κοινωνίες» και τις σχετικές διατροφικές κουλτούρες. Τα κρέατα των ζώων, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι είναι όλα καλές πηγές ωμέγα-6. Ωστόσο, τρώγοντας πάρα πολλά ωμέγα-6 και όχι αρκετά ωμέγα-3, μπορεί ο οργανισμός μας να γίνει ευάλωτος.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε μια αναλογία 1:1 για τα ωμέγα-6 με τα ωμέγα-3,  όμως τον τελευταίο αιώνα, εμείς «οι Δυτικό» καταναλώνουμε μια αναλογία μεταξύ 15:1 έως και 16,7:1.

Οι δίαιτες που είναι πολύ υψηλές σε λιπαρά ωμέγα-6 αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο, διαβήτη, αυτοάνοσες ασθένειες, νόσο του Alzheimer και άνοια.

Όταν αντικαθιστάμε μερικά από αυτά τα λιπαρά ωμέγα-6 για ωμέγα-3, εκτός του ότι νηστεύουμε και τα έχουμε καλά με το θεό, ή τέλος  πάντων με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, οι κίνδυνοι αυτοί μειώνεται.

Αν αντί για ένα χάμπουργκερ φάμε ένα φιλέτο σολομού με μερικούς σπόρους κάνναβης ή μια σαλάτα τόνου ή αν συμπληρώσουμε μερικούς σπόρους λινάρι ή μερικά καρύδια στο πρωινό μας με βρώμη, τα πράγματα γίνονται αισθητά καλύτερα.

Αν νηστέψουμε και την κάνναβη (λέμε, αν…)

Συνιστώμενα συμπληρώματα που θα υποστηρίξουν το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα

1. Ωμέγα 3 ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο κυκλοφορεί και σε μορφή χαπιών.

2. Κουρκουμάς και Μαύρο Πιπέρι

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι δρουν στους υποδοχείς των κανναβινοειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Το μαύρο πιπέρι επαυξάνει την επίδραση του κουρκουμά.. Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.

3. Κιτρικό Μαγνήσιο

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, τις επιληπτικές κρίσεις, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα, την κατάθλιψη, τη νόσο του Πάρκινσον, τις φλεγμονώδεις διεργασίες, την εγκεφαλική παράλυση, την απώλεια οστικής μάζας, την αγγειακή ασβεστοποίηση, το άσθμα και τη μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί (ηλιόσποροι, καρύδια, αµύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορος, σουσάμι, φιστίκια Αιγίνης) , τα όσπρια, οι µπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, το φύτρο σταριού, τα δηµητριακά ολικής άλεσης, το κεχρί, το καλαµπόκι, η σόγια, το σκόρδο, το µπρόκολο και η αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο και τα μπαχαρικά.

4. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών και στη διαμόρφωση της έκφρασης του υποδοχέα CB1 .

5. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε δίνει ώθηση στην αποτελεσματικότητα των Ωμέγα 3 και βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών.

Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.

6. Βιταμίνη D3

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με έναν αριθμό αυτοάνοσων διαταραχών και η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του υποδοχέα CB2.

Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 στη διατροφή μας είναι τα ψάρια (π.χ. σολομός και πέστροφα) και το αυγό (με τον κρόκο του).

7. Χυμός Ξινοκέρασου

Ο χυμός ξινοκέρασου περιέχει ανθοκυανίνες που αλληλεπιδρούν στους υποδοχείς κανναβινοειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ο χυμός κερασιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την ουρική αρθρίτιδα και τον αρθριτικό πόνο.

Υπενθύμιση: Τα παραπάνω αποτελούν γενικές αρχές και οδηγίες, δεν αυξομειώνουμε ποιότητες και ποσότητες τροφών και δεν λαμβάνουμε κανενός είδους συμπλήρωμα διατροφής εάν πρώτα δεν συνεννοηθούμε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Sativaisticated: Supporting the Endocannabinoid System with Supplements

Herb.Co: Boost Your Endocannabinoid System With Omega-3 Fatty Acids