Νόμιμη η ευφορική χρήση κάνναβης στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας

Οι βουλευτές της Επικράτειας της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT) υιοθέτησαν νομοσχέδιο που επιτρέπει στους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω να έχουν στην κατοχή τους έως 50 γραμμάρια κάνναβης κατ’ άτομο και το πολύ τέσσερα φυτά ανά νοικοκυριό για προσωπική κατανάλωση.

Έτσι, η Καμπέρα, έγινε η πρώτη πόλη στη χώρα που νομιμοποιεί την κατοχή, χρήση και καλλιέργεια μικρών ποσοτήτων κάνναβης, έπειτα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Σεπτεμβρίου του 2019.

Ο νέος νόμος, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2020, καθιστά την ACT την πρώτη από τις έξι Πολιτείες και τις δύο Επικράτειες της Αυστραλίας που νομιμοποιεί την κάνναβη για προσωπική χρήση.

Ο Μαρκ Μπρεσιάνο που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2015 και δραστηριοποιείται πλέον στην καλλιέργεια θεραπευτικής κάνναβης.

Η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη ουσία βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας της Αυστραλίας και ο νέος νόμος έρχεται σε σύγκρουση με τους εθνικούς νόμους περί ναρκωτικών που έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας και απαγορεύουν την κατοχή κάνναβης.

Ωστόσο η Αυστραλιανή κουλτούρα σχετικά με την κάνναβη αλλάζει ταχύτατα. Πέρυσι μάλιστα ένα «από τα αστέρια του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου», ο 38χρονος διεθνής και επί 84 φορές παίκτης της εθνικής Αυστραλίας Μαρκ Μπρεσιάνο, δήλωσε «Δεν παρακολουθώ πια ποδόσφαιρο, θα μου κατέστρεφε τη μέρα. Πρέπει να συγκεντρώσω όλες τις δυνάμεις μου στο νέο μου πρότζεκτ: την καλλιέργεια κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς».

Η Αυστραλία έχει εγκρίνει τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για έξι ασθένειες εδώ και τρία χρόνια κι όλα συνηγορούν πλέον προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης και της ευφορικής χρήσης του φυτού σε όλη την επικράτεια.

Στην πρώτη διετία της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής χρήσης του φυτού, 1059 ασθενείς ωφελήθηκαν από αυτό έχοντας πρώτα λάβει τη σχετική έγκριση για τη χρήση του.

Ο φαρμακοποιός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Health House International  κ. Paul Mavor, ο άνθρωπος που εισήγαγε στην Αυστραλία το πρώτο φορτίο ιατρικής κάνναβης πέρυσι, δηλώνει χαρακτηριστικά:

Η Αυστραλία θα βαδίσει και αυτή στον δρόμο του Καναδά, πρέπει όμως να ρυθμίσουμε πρώτα μερικά θέματα στο ιατρικό και φαρμακευτικό μας σύστημα

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
TVXS / ΑΠΕ-ΜΠΕ / CNN

News.com: Already 91 per cent of Aussies support medicinal cannabis and over the counter purchases may soon become a reality

Cannberra Times: New Labor bill would make using and growing cannabis legal in Canberra

La Gazzetta: Mark Bresciano, la sua seconda vita: «Mi occupo di… cannabis»