Nόμιμη η καλλιέργεια και η εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Βλάσσης κατήγγειλε ότι πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΚΕ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει “να βαφτίσει φάρμακο το τσιγαριλίκι” καυτηρίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Στη συζήτηση ακούστηκαν απίστευτες κινδυνολογίες και καταστροφολογικές κραυγές», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Νέα Δημοκρατία ότι με τη στάση της επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας.

«Για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας. Είσαστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Ξανθός. «Ακούσαμε στη Βουλή ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα απέραντη χασισοφυτεία και “εκτροφείο μπάφων” και ότι όσοι ασχοληθούν με την παραγωγή θα είναι Εσκομπάρ».

«Μπορεί το βήμα να μην είναι πλήρες και τέλειο, αλλά είναι σημαντικό. Αφορά σκευάσματα που αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική, ανακουφιστική, παρηγορητική και υπό προϋποθέσεις θεραπευτική δράση στους ασθενείς» συμπλήρωσε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί παγκόσμια αναδυόμενη αγορά και συγκεντρώνει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Διαβάστε επίσης: 

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος εδώ ή πατώντας επάνω στην εικόνα.