Νομιμοποιεί και την ευφορική χρήση κάνναβης το Ισραήλ

Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της χώρας  ανακοίνωσαν επίσημα την πρόθεσή τους να νομιμοποιήσουν τη χρήση της κάνναβης από ενήλικες, ενώ πριν λίγες ημέρες και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο του ελληνικού περιοδικού You May Say… ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο υπουργός άμυνας Benny Gantz με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν ότι προωθήσουν άμεσα νέο νόμο ο οποίος θα ρυθμίζει θέματα «αποποινικοποίησης και νομιμοποίησης» της χρήσης του φυτού «ακολουθώντας ένα υπεύθυνο μοντέλο που θα ταιριάζει στο κράτους του Ισραήλ και τους πολίτες του».

Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η νέα νομοθεσία «θα διευκολύνει ταυτόχρονα και τους ασθενείς που χρησιμοποιούν το φυτό».

Σύμφωνα με τα γραφόμενα στα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η χρήση κάνναβης θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, ενώ δε θα επιτρέπεται σε όσους εργάζονται στους τομείς ασφάλειας. Επίσης θα απαγορεύεται η οδήγηση υπό την επήρειά της.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει το φυτό και τα παράγωγά του να πωλούνται από εξουσιοδοτημένα καταστήματα και να υπάρχουν περιορισμοί στη διαφήμισή του. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα προωθήσει την ενημέρωση μαθητών και άλλων κοινωνικών ομάδων σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης της κάνναβης και τα προβλήματα που αυτή μπορεί να δημιουργήσει.

…Και εξαγωγές φαρμακευτικής κάνναβης από το Ισραήλ

Η χώρα έδωσε αρχές Μαΐου το πράσινο φως για την έναρξη των εξαγωγών του φυτού για ιατρικούς-φαρμακευτικούς σκοπούς στο εξωτερικό, αναμένοντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τους εξαγωγείς και την ισραηλινή βιομηχανία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας Eli Cohen καλώντας τις εταιρείες – παραγωγούς στη χώρα να υποβάλλουν άμεσα τα σχετικά αιτήματά τους προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Υπάρχουν ήδη στο Ισραήλ περισσότερες από 10 εταιρείες σχετιζόμενες με την παραγωγή, μεταποίηση και εκμετάλλευση κάνναβης και πέντε εργοστάσια που πληρούν τα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας, ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση κάνναβης στην Ευρώπη ή τον Καναδά μόλις οι άδειες καταστούν διαθέσιμες.

Στο Ισραήλ σήμερα επιτρέπεται η ιατρική χρήση κάνναβης, ενώ η ευφορική χρήση είναι τυπικά τουλάχιστον παράνομη.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας αναφέρει ότι περίπου 60.000 Ισραηλινοί χρησιμοποιούν ιατρική κάνναβη.

Οι ισραηλινές εταιρείες που επωφελούνται αφενός από το ευνοϊκό κλίμα και αφετέρου από την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία στις γεωργικές τεχνικές αλλά και την επιστημονική έρευνα του ιατρικού τομέα στον οποίο η χώρα πρωτοστατεί, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο.