Noμιμοποιείται η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελβετία

Προς τη νομιμοποίηση της ευρείας χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης οδεύει με γοργά βήματα η χώρα καθώς το Oμοσπονδιακό Συμβούλιό της πρότεινε την έγκριση των πωλήσεων του φυτού για ιατρικούς σκοπούς, ενώ επιθυμεί να νομιμοποιήσει και πιλοτικά προγράμματα που θα ελέγξουν κατά πόσο μια ενδεχόμενη γενικότερη νομιμοποίηση θα επηρέαζε τους πολίτες.

Οι αλλαγές αυτές σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας στοχεύουν καταρχάς στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Την περασμένη χρονιά 3000 Ελβετοί ασθενείς με σοβαρές ασθένειες απέκτησαν νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη για να αντιμετωπίσουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, οι υποθέσεις τους όμως εξετάζονταν μία – μία με αποτέλεσμα η διαδικασία να αποδειχθεί προβληματική και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται.

Ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος του χρόνου το καλοκαίρι, ενώ προγραμματίζεται και μια σειρά μελετών που θα ελέγξουν τις επιπτώσεις και της ευφορικής χρήσης της κάνναβης.

Για την ώρα η ευφορική χρήση του φυτού είναι παράνομη στη χώρα, με τον αριθμό των χρηστών να παραμένει σταθερός και την μαύρη αγορά να ανθεί. Αυτός είναι, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο λόγος που οδηγεί την κυβέρνηση στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή οπότε και είναι αναγκαίες οι σχετικές μελέτες των οποίων η διεξαγωγή μέχρι τώρα απαγορεύονταν.

Η πρώτη επί του θέματος συζήτηση στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για το τέλος του ερχόμενου Οκτώβρη οπότε και αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα πρώτα στοιχεία των σχετικών ερευνών.

Πηγές/ Διαβάστε Περισσότερα:

Swiss Info: Swiss government supports legalising medical cannabis