Νόμος του κράτους η διάταξη που ρίχνει τη βιομηχανική κάνναβη στην πυρά αν ξεπερνάει το 0,2% σε THC

Ψηφίστηκε τελικά εχτές (3/6/2020) και έγινε νόμος του κράτους η επίμαχη διάταξη σύμφωνα με την οποία η βιομηχανική-κλωστική κάνναβη της οποίας η περιεκτικότητα σε THC κινείται μεταξύ 0,2 και 0,6% θα παραδίδεται στις φλόγες, ενώ τα έξοδα της καύσης θα τα πληρώνει από την τσέπη του ο παραγωγός-καλλιεργητής της!

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το free press περιοδικό You May Say… ]

Τη διάταξη που οδηγεί σε μαρασμό την καλλιέργεια κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσο αφορά στους μικρομεσαίους παραγωγούς και καλλιεργητές, δεν ψήφισε μόνο η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Το γιατί «ένα μετριοπαθές κόμμα του μεσαίου χώρου» ψήφισε τη διάταξη αυτή αποτελεί μυστήριο.

Εναντίον της διάταξης τάχθηκαν ψηφίζοντας «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», όχι γιατί αντιτίθεται στην καύση της σοδειάς, αλλά πιθανότατα γιατί θεώρησε υπερβολικό το να πληρώνει ο αγρότης από την τσέπη του τα έξοδα της καύσης. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί η εισηγήτριά του στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Όχι» ψήφισε και η Ελληνική Λύση, προφανώς γιατί κρίνει την καλλιέργεια του φυτού εν γένει ανεπιθύμητη. Τουλάχιστον δεν υπήρξε εκ μέρους του κόμματος αυτού πρόταση εκτός της σοδειάς να οδηγείται στην πυρά και ο ίδιος ο καλλιεργητής.

Τέτοιος είναι ο παραλογισμός της εν λόγω πρόβλεψης που ακόμη και με χιούμορ να το δει κανείς, αδυνατεί να το διαχειριστεί.

Πρακτικά οι  Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να καλλιεργήσουν το φυτό…

…μιας έχουν να αντιμετωπίσουν τη δηλωμένη δια νόμου εχθρότητα της Πολιτείας.

Με το νέο μας νόμο, ακόμη και το στέλεχος του φυτού το οποίο δεν περιλαμβάνει καν την ψυχοδηλωτική τετραϋδροκανναβινόλη-THC και από αυτό παράγονται εκατοντάδες προϊόντα, από ρούχα και νοβοπάν μέχρι καύσιμα… θα καίγεται.

Έτσι, μια από τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες, πρακτικά θα σταματήσει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όσο αφορά τους μικρομεσαίους Έλληνες αγρότες. Πολυεθνικές εταιρείες, φαρμακευτικές ή απλά καλλιεργητικές-μεταποιητικές ίσως δεν αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες. Οι μικροί Έλληνες αγρότες όμως, προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ενός μικρού στρατού νομικών συμβούλων ώστε να αντιμετωπίσουν τις Αρχές.

Πατήστε επάνω στην εικόνα ή εδώ για να δείτε τη συνεδρίαση της Βουλής στις 3/6/2020. Ο Υπουργός και η ψηφοφορία μετά το 5:46:30.

 Διέλαθε την προσοχή τους…

Τραγικότερο όλων, αποτελεί το ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή δεν ακούστηκε καν το πόσους αγρότες απασχολεί η καλλιέργεια κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης. Πόσα είναι δηλαδή τα καλλιεργούμενα στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας σήμερα. Ο πρώην υπουργός επί των αγροτικών κ. Κόκκαλης μίλησε για «δραματική μείωση» των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένος. Ενώ και ο νυν υπουργός κ. Βορίδης… απλά δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για περί τα 3,5 χιλιάδες στρέμματα να καλλιεργήθηκαν πέρυσι, ενώ εφέτος δεν έχουν καλλιεργηθεί ούτε τα μισά. Οι εκτιμήσεις όμως… είναι εκτιμήσεις και οι συντεταγμένες Πολιτείες συνήθως εργάζονται με επίσημα στοιχεία. Τέτοια όμως δεν είχαμε τη χαρά να ακούσουμε κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, παρανοήσεις και παλινωδίες ενισχύθηκαν καθώς τις τελευταίες ημέρες αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης έριχναν την μπάλα στην εξέδρα με σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίαζαν τον κ. Βορίδη ως υπέρμαχο της καλλιέργειας της κάνναβης, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο «να τον καρφώσουν» ότι άλλα έλεγε παλιά κι άλλα λέει τώρα. Πως όμως είναι και υπέρμαχος της καλλιέργειας του φυτού και ταυτόχρονα λάτρης της καύσης της… παραμένει κι αυτό μυστήριο άλυτο.

Απ’ την πλευρά του πάλι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «γλέντησε» μια χαρά τους πολιτικούς αντιπάλους του, καλώντας τους απ’ το βήμα της βουλής να δηλώσουν επισήμως αν επιθυμούν να ανέβει το όριο της περιεκτικότητα σε THC στο 0,6%. Απάντηση όμως δεν πήρε.

Ταυτόχρονα, αντιδράσεις θεσμικού χαρακτήρα, είχαμε από την Κοιν.Σ.Επ ΚΑΝΝΑΒΙΟ και το ΕΣΚΑΝΝΑ, το υπό σύσταση Σωματείο παραγωγών κάνναβης μέσω επιστολών προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις επιστολές τους αυτές αιτούνταν αφενός τη απόσυρση της επίμαχης διάταξης για την καύση, αφετέρου η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση των σχετικών με τα τρόφιμα και την κάνναβη ώστε να μη ζούμε το παράδοξο Ευρωπαϊκά προϊόντα του είδους να κυκλοφορούν στην Ελλάδα νόμιμα, ενώ τα Ελληνικά να μην έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Τέτοια «χάρη» βέβαια δεν τους έγινε.

Κατά τα άλλα, αγρότες με μαύρες σημαίες και τις τσάπες στους ώμους, δεν πήρε το μάτι μας έξω από τη Βουλή. Ούτε και συμβολική καύση κάνναβης στα πρότυπα κινητοποιήσεων άλλων παραγωγικών κλάδων όπως εκείνες των παραγωγών γάλακτος.

Τ’ Άϊ Γιάννη θα `τανε θαρρώ…

Ως γνωστόν η 24η Ιουνίου είναι η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) και συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Ίσως λοιπόν αντί για μαγιάτικα στεφάνια, εφέτος καεί όλη η παραγωγή κλωστικής κάνναβης αφού πρώτα έχει πλεχτεί σε στεφάνια. Έτσι θα γλυτώσουν και οι υπηρεσίες του κράτους από άσκοπα έξοδα. Έτσι κι αλλιώς με δικά τους έξοδα θα πληρώνουν οι παραγωγοί την καύση της κάνναβης που καλλιεργούν, γιατί να μην το ‘φχαριστηθούν τουλάχιστον;

Αναγκαία αναγνώσματα πριν πηδήξετε τη φωτιά

Αναγκαία βίντεο

*Ευχαριστούμε τον Σεραφείμ Κανδύλα που είχε την υπομονή να παρακολουθήσει ολόκληρες τις συνεδριάσεις για το θέμα και να απομονώσει για χάρη μας τα επίμαχα σημεία.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής 3/6/2020 και ψήφιση του νόμου

Πατήστε επάνω στην εικόνα ή εδώ  για να δείτε τη συνεδρίαση.

Η ομιλία Βορίδη και η ψηφοφορία από το 5:46:30 και μετά.

Δεύτερη και τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου 26-5-2020

Δεύτερη και τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου 26-5-2020. Πατήστε επάνω στην εικόνα ή εδώ για να τη δείτε.

  • 1.40.50 – 1.45.50 ΚΑΝΝΑΒΙΟ
  • 2.45.09 – 2.45.45 Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ)
  • 3.06.52 – 3.09.12 Βασιλης Κόκαλης (ΣΥΡΙΖΑ)
  • 3.21.18 – 3.22.59 Διαμάντω Μανωλακου (ΚΚΕ)
  • 3.37.01 – 3.38.10 Απόστολος Πάνας (ΚΥΝΑΛ)
  • 4.06.15 – 4.09.58 Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ 25)
  • 5.14.46 – 5.22.00 Μάκης Βορίδης Υπουργος (ΥΠΑΑΤ)
  • 5.35.37 – 5.38.43 Βασίλης Κοκαλης (ΣΥΡΙΖΑ)

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου 25-5-2020

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνεδρίασης της Βουλής πατώντας επάνω στην εικόνα ή εδώ.

Το έθιμο του Κλήδονα στην Κριτσά Λασιθίου 

«Κύμα πικρό στην πλώρη μου»…