Νότιος Αφρική: 130 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να προσφέρει στη χώρα η κάνναβη

  • 130 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αναμένει η Νότιος Αφρική από την καλλιέργεια της κάνναβης, δηλώνει ο Πρόεδρoς της χώρας
  • 750 χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί μικροακαλλιεργητές κάνναβης μένουν εκτός της προγραμματιζόμενης «ανάπτυξης», καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους

Η Νότιος Αφρική, όσο κι αν δείχνει περίεργο, έχει πολλά να διδάξει τον υπόλοιπο πλανήτη σχετικά με την αξιοποίηση του φυτού για αναπτυξιακούς λόγους.

Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της χώρας μιλώντας από το επίσημο βήμα της Βουλής, έκανε με τα δάχτυλά του μια κίνηση σαν να τραβάει μια τζούρα από ένα ανύπαρκτο τσιγάρο, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση πρέπει να σταματήσει πλέον να εστιάζει «στο κάπνισμα της κάνναβης» -αλλά να ανοιχτεί και στην φαρμακευτική και βιομηχανική της χρήση.

Η χρήση του φυτού στην κατα-ταλαιπωρημένη από την Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ χώρα των 60 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι αποποινικοποιημένη.

Όχι όμως και ακριβώς νομιμοποιημένη καθώς σύμφωνα με τις εκεί διατάξεις η προσωπική χρήση δε διώκεται εάν πραγματοποιείται ιδιωτικά, διώκεται όμως εάν πραγματοποιηθεί δημόσια -ενώ και η πώληση του φυτού παραμένει επισήμως εκτός νόμου.  

Ο Πρόεδρος λοιπόν της χώρας, Cyril Ramaphosa, δηλώνει υπέρμαχος της ανάπτυξης της αγοράς της κάνναβης, της καλλιέργειας και των εξαγωγών του φυτού, απ’ τις οποίες προσδοκά τόνωση της οικονομίας της Νοτίου Αφρικής.

Και οι Αμερικανικές, Καναδικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σχετικές επενδύσεις.

Την ίδια όμως στιγμή, οι φτωχοί αγρότες της χώρας που το εισόδημά τους στηρίζεται αποκλειστικά στην (παράνομη) καλλιέργεια του φυτού αγωνιούν ότι θα βρεθούν εκτός «συστήματος ανάπτυξης» -ότι θα παραμείνουν εσαεί παράνομοι και πεινασμένοι.

Προφανώς άλλη είναι η έννοια της ανάπτυξης που αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί κι οι Ευρωπαίοι επενδυτές κι άλλη αυτή «που νοιώθουν» οι νοτιοαφρικανοί.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το παραπάνω βίντεο.

Καθώς καλεσμένοι της δημοσιογράφου του African Bussiness είναι ο εκπρόσωπος του Cannabis Development Council που μιλάει εκ μέρους των μικροκαλλιεργητών κι ο εκπρόσωπος μιας εταιρείας μελετών και επενδύσεων κάνναβης που δραστηριοποιείται στη χώρα, η συζήτηση κυλάει με σοβαρότητα.

Γεγονός εντυπωσιακό για έναν Ευρωπαίο πολίτη που δεν είχε μέχρι σήμερα τη χαρά να παρακολουθήσει μια αντίστοιχη σοβαρή και εμπεριστατωμένη συζήτηση σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τόσο το επίπεδο ενημέρωσης της δημοσιογράφου και των καλεσμένων της, όσο και η επί της ουσίας αντιπαράθεση των απόψεων περί του τι σημαίνει «ανάπτυξη με όχημα την κάνναβη», παραμένει ζηλευτή. Υπό αυτήν την έννοια τουλάχιστον, η Αφρική δείχνει το δρόμο…

Πηγές: You May Say… Africa Bussiness / Wikipedia