Ντένβερ: Ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο κύκλος εργασιών της κάνναβης το 2016

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος των New York Times στην έκρηξη της αγοράς ακινήτων που έφερε η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Το Ντένβερ έχει αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα της κάνναβης στις ΗΠΑ. Από τότε που η πολιτεία του Κολοράντο νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση το 2012, εκατοντάδες καταστήματα λιανικής πώλησης και τεράστιες επιχειρήσεις για την καλλιέργειά της έχουν εμφανιστεί εκεί. Οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στην πολιτεία πέρυσι, ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο αντίκτυπος στην τοπική αγορά ακινήτων υπήρξε εξίσου μεγάλος.

Από το 2009 έως το 2014, 36% από τα νέα μισθωτήρια χώρων βιομηχανικής χρήσης που υπογράφηκαν στην πόλη, ήταν για επιχειρήσεις με αντικείμενο την κάνναβη, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, η εμπορική κτηματομεσιτική εταιρεία, CBRE Research. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα βιομηχανικού χώρου χρησιμοποιήθηκαν για καλλιέργεια το 2015, δηλαδή, το 3% περίπου των επαγγελματικών αποθηκευτικών χώρων που υπάρχουν στην πόλη. Το ποσοστό των προς ενοικίαση κενών αποθηκών στο Ντένβερ έπεσε μόλις στο 3,7% το 2015, από το 7,5%, στο οποίο βρισκόταν, το 2010.

Η βιομηχανία της κάνναβης έχει βρει τη θέση της κυρίως σε χαμηλοτάβανες αποθήκες του βόρειου Ντένβερ. Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά της διακρίνονται εύκολα – πολλά από αυτά ξεχωρίζουν από τα επιπλέον φώτα και τις κάμερες ασφαλείας. «Αλλά δε χρειάζεται να το επισημάνω. Μπορείτε να το μυρίσετε», λέει ο Μπράιαν Βισέντε, συνιδιοκτήτης της δικηγορικής εταιρείας Βισέντε-Σέντερμπεργκ του Ντένβερ, η οποία εξειδικεύεται σε ζητήματα κάνναβης.

Οι χώροι λιανικής πώλησης έχουν επίσης μεγάλη επιτυχία. Μέχρι το 2015, 200 καταστήματα πώλησης κάνναβης άνοιξαν στο Ντένβερ, καταλαμβάνοντας εμπορικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών και πρώην βενζινάδικα.

Ο Gonzalo Estrada ζυγίζει και συσκευάζει νόμιμη κάνναβη σε ένα κατάστημα στο οποίο απευθύνονται ασθενείς. Το παρασκευαστήριο στεγάζεται εκεί όπου παλιότερα στεγάζονταν μια τράπεζα. foto via NYT