O απολογισμός της πρώτης Balkannabis Expo

To απολογιστικό Δελτίο Τύπου των διοργανωτών της έκθεσης:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου η BALKANNABIS EXPO 2018 στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Χιλιάδες επισκέπτες περιηγήθηκαν για τρεις ημέρες (1-3 Ιουνίου) στα περισσότερα από 100 περίπτερα της μεγαλύτερης διεθνούς εμπορικής έκθεσης για την κάνναβη, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η BALKANNABIS EXPO προσέφερε στο κοινό έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση, παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων, δικτύωση με τις πιο δραστήριες εταιρίες, για την δυναμική ανάπτυξη του παραγωγικού και εμπορικού κλάδου, που έχει παγκοσμίως έναν κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 γέμισε από κόσμο (περισσότερα από 700 άτομα) που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον επί δύο ημέρες τα διεθνή συνέδρια και τις ομιλίες περισσοτέρων από 35 καταξιωμένων ομιλητών (ερευνητών, ιατρών, επιστημόνων) απ΄όλο τον κόσμο.

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια (masterclasses) που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά για επαγγελματίες του χώρου της υγείας, ιατρούς, φαρμακοποιούς, θεραπευτικό προσωπικό, ασθενείς αλλά και αγρότες, καλλιεργητές και παραγωγούς, παρακολούθησαν 200 επαγγελματίες, οι οποίοι έλαβαν και το σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης

Περισσότεροι από 100 Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι διαπιστεύτηκαν και κάλυψαν δημοσιογραφικά την Balkannabis Expo 2018.

Αρκετοί ήταν και οι πολιτικοί που επισκέφτηκαν την έκθεση και εξέφρασαν με τόλμη την στήριξή τους:

Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμού: «Έλληνες παραγωγοί, νέοι και παλιοί επιχειρηματίες, προσπαθούν να ανέβουν στο παγκόσμιο κύμα της εμπορίας προϊόντων κάνναβης. Μόνο η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται σε πολλά δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Οι ασθενείς που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κάνναβη για την πάθησή τους, στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000 και σε όλη την Ευρώπη σε 15 εκατομμύρια! Και μετά είναι τα φαγητά, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, μια νέα παγκόσμια αγορά, και μόδα, που έχει στο κέντρο της το μέχρι χθες απαγορευμένο φυτό» δήλωσε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψη και την ξενάγηση του στην έκθεση Balkannabis Expo.

«Βέβαια υπάρχει και ο παλιός δρόμος. Να μην εκμεταλλευτούμε και αυτή την ευκαιρία. Να κλείσουμε τα μάτια. Και ταυτόχρονα, κάποιοι εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς, να αγοράζουν τα προϊόντα τους ιντερνετικά, ενισχύοντας τις οικονομίες των άλλων, αυτών που δεν φοβήθηκαν», κατέληξε.

Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων : «Σήμερα, με Νόμο της Κυβέρνησης, καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν», τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του χώρου, στηρίζονται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και στην συμμετοχή. Συνεταιρισμοί μεταποίησης προϊόντων και διανομής έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, δημιουργώντας έναν πραγματικά νεωτερικό τομέα επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς. Από την τροφή και την ένδυση, μέχρι την στέγαση και την ενέργεια».

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει:

«Φέτος, άνοιξε επίσης ο δρόμος και για την καλλιέργεια και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νόμος ψηφίστηκε την 1η Μαρτίου, ενώ πρόσφατα, στις 10 Μαΐου, υπογράφηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΚΥΑ για τους όρους αδειοδότησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα, της υγείας, είναι τεράστιο. Αλλά ακόμα πιο τεράστια θα είναι η ανακούφιση χιλιάδων ελλήνων ασθενών, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να «παρανομήσουν» προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους από άλλη χώρα της Ευρώπης όπου ήδη επιτρέπεται».

Γιώργος Πάλλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που πρόκρινε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο υπερψήφισε είναι ένα μοντέλο παραγωγής από ιδιώτες υπό τον αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ναι μεν αίρεται το κρατικό μονοπώλιο, αλλά όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα οριοθετείται, ρυθμίζεται και ελέγχεται αυστηρά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε την επιθυμητή σύγκλιση. Το επόμενο βήμα κατά το δικό μου όραμα είναι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπήρξε και εισηγητής του νέου νόμου στη Βουλή, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Τις εργασίες της έκθεσης «άνοιξε» την Παρασκευή το μεσημέρι η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

«Εκείνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το μάθημα που μας δίνει ένα προϊόν όπως η κάνναβη – ένα προϊόν που η καλλιέργειά του δαιμονοποιήθηκε όσο λίγες, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ταπεινό προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη, κοινωνική και οικονομική, αξία. Γιατί μέσα από τις πολλές εφαρμογές του, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα – είτε πρόκειται για τη γεωργία, τη βιομηχανία χαρτιού είτε τη φαρμακευτική βιομηχανία», επισήμανε η Περιφερειάρχης.

«Σήμερα λοιπόν με την έκθεση Balkannabis ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, επιχειρούμε. Ενημερώνουμε για το εύρος των δυνατοτήτων, εκπαιδεύουμε για τον τρόπο εφαρμογής. Επιχειρούμε τη διάδοση όλων αυτών στον συλλογικό ιστό, αποκαθιστώντας την αλήθεια και προωθώντας, για παράδειγμα, το δικαίωμα των πολιτών, στην αξιοπρεπή θεραπεία», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κάνναβη «μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Μιας νέας επιχειρηματικότητας με κοινωνικά και συλλογικά χαρακτηριστικά».

«Σήμερα, από την Αττική, από την Ελλάδα, με μια σπουδαία έκθεση, επιχειρούμε να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, δίκαιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

«Βάλαμε προδιαγραφές ώστε να γίνουμε μεγάλοι παίχτες άμεσα», υποστήριξε στην ομιλία του που έγινε στην Balkannabis ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, προσθέτοντας «κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να παράγουμε προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Με τον τρόπο αυτό η φαρμακευτική κάνναβη βρήκε μια θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο», κατέληξε.

«Σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις που αδικούν και την κάνναβη, αλλά και εμάς» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η BALKANNABIS EXPO πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στηρίζεται από διεθνείς φορείς, οργανισμούς και δίκτυα όπως οι International Cannabis and Cannabinoid Institute (ICCI), ENCOD, FAAAT, NoCo Hemp Expo, ICANNA.

Ανοίξαμε τον δρόμο, περνάμε στην εφαρμογή.

Ραντεβού στη 2η BALKANNABIS EXPO 2019!