Ο χάρτης των νόμων της κάνναβης

Μια σύντομη ματιά στο τι ισχύει στον πλανήτη γη σχετικά με τη νομιμοποίηση του φυτού.

Μπορείτε πατώντας επάνω στο όνομα της κάθε χώρας να διαβάσετε αναλυτικότερες πληροφορίες και όλα τα άρθρα μας που αφορούν σε αυτήν και τη σχέση της με το φυτό.

Ολλανδία

Η χώρα έμελε να μείνει στην ιστορία για την χαλαρή πολιτική της απέναντι στην κάνναβη, λόγω των coffee shops και του «κανναβοτουρισμού», ο οποίος προέρχονταν κατά βάση από τις γύρω Ευρωπαϊκές χώρες. Η αποποινικοποίηση της Ολλανδίας όμως ήταν «μερική» και άτυπη, οπότε δικαίως τα πρωτεία τα κατέλαβε η Ουρουγουάη που νομιμοποίησε πλήρως και ρύθμισε την αγορά της κάνναβης για τους ενήλικες περί τα τέλη του 2013.

Τα ολλανδικά coffee shops επιτρέπεται να πωλούν μικρές ποσότητες κάνναβης σε άτομα άνω των 18 ετών, αλλά η παραγωγή κάνναβης εξακολουθεί να είναι παράνομη στη χώρα.

Η νομοθεσία της χώρας είναι ιδιαίτερη καθώς η κατοχή μέχρι 5 γραμμαρίων είναι νόμιμη, ενώ 5 γραμμάρια μπορεί κανείς να αγοράσει και από τα coffee shop. Η καλλιέργεια για προσωπική χρήση μέχρι 5 φυτών είναι αποποινικοποιημένη, αλλά μαζικότερη καλλιέργεια δεν επιτρέπεται. Η δημόσια χρήση επίσης απαγορεύεται.

Στην χώρα η ιατρική χρήση κάνναβης είναι νόμιμη και από το 2003, συνταγογραφείται από τους γιατρούς αλλά δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα.

Καναδάς

Mε την Ουρουγουάη λοιπόν να καταλαμβάνει τα πρωτεία και την Ολλανδία να απολαμβάνει επί δεκαετίες «τη φήμη», ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε την καλλιέργεια, το εμπόριο και την κατανάλωση κάνναβης. Η ιδιωτική καλλιέργεια είναι επίσης σε αρκετές περιοχές νόμιμη.

H ιατρική κάνναβη επιτρέπεται από το 2001 και καθώς η χώρα προχώρησε στην πλήρη και οριοθετημένη νομιμοποίηση του φυτού από τον Οκτώβριο του 2018, τα πρώτα έσοδα από τη φορολόγηση των πωλήσεών του κατέφθασαν ήδη στα κρατικά ταμεία.

Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία για όσα συμβαίνουν με την κάνναβη στον Καναδά, θα βρείτε εδώ.

Ηνωμένες Πολιτείες

Παρά το γεγονός ότι είναι νόμιμη για ευφορική χρήση σε 11 πολιτείες (Καλιφόρνια, Κολοράντο, Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Όρεγκον, Ουάσινγκτον,  Αριζόνα, Νεβάδα, Αλάσκα, Μίτσιγκαν, Βερμόντ) ενώ 34 την έχουν εγκρίνει για ιατρική χρήση, η  χρήση κάνναβης δεν έχει νομιμοποιηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τη νομιμοποίησή της.

Λατινική Αμερική

Η Ουρουγουάη είναι ως γνωστό η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε πλήρως την κατοχή, καλλιέργεια, διανομή και χρήση της κάνναβης στο τέλος του 2013.

Η Τζαμάικα, που συνδέεται παραδοσιακά  με την κάνναβη, τροποποίησε τη νομοθεσία της το 2015 και αποποινικοποίησε την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης για προσωπική χρήση, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι το φυτό χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς και μυστηριακούς σκοπούς.

Η Κολομβία έχει θεσπίσει νόμο που διευρύνει την πρόσβαση στην κάνναβη. Η χώρα επιτρέπει την ιατρική και βιομηχανική παραγωγή του φυτού, ενώ επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση μόνο για τους καλλιεργητές του φυτού. Η οικονομία της βιομηχανικής και της θεραπευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 664 εκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία.

To Μεξικανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται για την ψήφιση «του νόμου της απελευθέρωσης» και να γίνει η τρίτη χώρα που θα νομιμοποιήσει «την ενήλικη χρήση του φυτού». Θα είναι όμως η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που θα το πράξει καθώς ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια.

Aυστραλία

Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, η Καμπέρα, έγινε η πρώτη πόλη στη χώρα που νομιμοποιεί την κατοχή, χρήση και καλλιέργεια μικρών ποσοτήτων κάνναβης.

Νέα Ζηλανδία

Η γειτονική της Αυστραλίας Νέα Ζηλανδία θα διεξαγάγει εντός του 2020 δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση.

Προηγήθηκε το Δεκέμβριο του 2018, η έγκριση νομοθεσίας που επιτρέπει τη χρήση ιατρικής κάνναβης.

Ευρώπη

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβηγια ιατρική χρήση.  Άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο, μέσω της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατικών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων, θέλει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη.

Το φυτό θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο μόνο για τους πολίτες της χώρας, οι τουρίστες δηλαδή δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα κάνναβης.

Αγγλία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ιατρικής κάνναβης στον κόσμο ωστόσο, η χρήση του φυτού για ιατρικούς σκοπούς νομιμοποιήθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2018. Οι Λονδρέζοι υποστηρίζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τη νομιμοποίηση της κάνναβης και για ευφορική χρήση από ενήλικες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Evening Standard.

Γερμανία

Η κατοχή, η καλλιέργεια και το εμπόριο είναι παράνομα, παρόλα αυτά όταν πρόκειται για μικρο-ποσότητες και προσωπική χρήση, υπάρχει περίπτωση να μην ασκηθεί ποινική δίωξη.

Εδώ και δυο χρόνια είναι νόμιμη η φαρμακευτική χρήση του φυτού σε ολόκληρη τη χώρα. Από το 2017 η κάνναβη συνταγογραφείται και οι πωλήσεις κάνναβης που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν ιδιαίτερα.

Γαλλία

Τα προϊόντα που περιέχουν 0,2% ή λιγότερη κάνναβη επιτρέπεται νομίμως να πωλούνται, παρόλα αυτά η αστυνομία έκλεισε αρκετά καταστήματα τη χρονιά που πέρασε δημιουργώντας κομφούζιο. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την αναθεώρηση των νόμων περί ναρκωτικών σε σχέση με το φυτό, ενώ η συνομοσπονδία καπνοβιομηχανιών πιέζει την κυβέρνηση να επιτρέψει στα καταστήματά τους να πουλούν κάνναβη στους πελάτες τους.

Ιταλία

Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη και συνταγογραφείται μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας όπου ο στρατός την καλλιεργεί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

Η χρήση της ιατρικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2007, ωστόσο το 2013 δημιουργήθηκε το νέο μοντέλο της χώρας που στηρίζεται στο κρατικό μονοπώλιο της παραγωγής και διανομή του προϊόντος. Όλοι οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν χωρίς περιορισμούς ειδικότητας. Προϋπόθεση για να συνταγογραφηθεί κάνναβη για τον ασθενή είναι να κριθεί μη αποτελεσματική η χορήγηση άλλου σκευάσματος.

Ισπανία

Οι ασθενείς μπορούν να καλλιεργούν το φάρμακο τους ή να συμμετέχουν σε ιατρικές λέσχες κάνναβης τις οποίες έχουν ή στις οποίες συμμετέχουν ιατροί. Ο ιατρικός κόσμος μπορεί να συνταγογραφεί κάνναβη, ιδιαίτερα στην Καταλονία όπου από το 2001 έχει αποποινικοποιήσει την ιατρική χρήση του φυτού, ενώ από το 2005 η χώρα έχει αναπτύξει κρατικό πρόγραμμα χορήγησης του εισπνεόμενου φαρμάκου κάνναβης Sativex. Παρόλα αυτά «καθαρή» νομιμοποίηση δεν υφίσταται.

Ελβετία 

Η κυβέρνηση της Ελβετίας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στις έρευνες για τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και στις διαδικασίες που είναι αναγκαίες ώστε η συνταγογράφησή της να γίνει απλούστερη. Η χώρα φλερτάρει με τη νομιμοποίηση της κάνναβης εδώ και 25 χρόνια, χωρίς όμως να έχει ακόμη πάρει τη γενναία απόφαση. Η κατοχή του φαρμάκου για ψυχαγωγική χρήση αποποινικοποιήθηκε, αλλά η καλλιέργεια ή η πώληση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης που περιέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1% Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, αποτελεί ακόμη πράξη ποινικά κολάσιμη.

Βέλγιο

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που είναι ήδη 14 ετών μιας και εκδόθηκε το 2005η κατοχή 3 γραμμαρίων κάνναβης είναι αποποινικοποιημένη για όλους τους ενήλικες, όπως και η καλλιέργεια ενός φυτού. Η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται.

Πορτογαλία

Η χρήση κάνναβης στη χώρα είναι αποποινικοποιημένη ως μέρος της αποποινικοποίησης της χρήσης όλων των ουσιών που ισχύει στη χώρα από το 2001. Η ιατρική χρήση του φυτού είναι νόμιμη από το 2018. H χώρα παρόλα αυτά δεν ανήκει στην κατηγορία όσων νομιμοποίησαν την κάνναβη, καθώς άλλο το να μην επιβάλλεται ποινή στους χρήστες του φυτού κι άλλο να νομιμοποιείται και να ρυθμίζεται η αγορά του για τους ενήλικες.

.
.