Ο Iησούς θεράπευε χρησιμοποιώντας λάδι κάνναβης;

«Ο Ιησούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιούσε την κάνναβη και υπήρξε υποστηρικτής των ιαματικών ιδιοτήτων της». Η σχετική δήλωση στηριγμένη σε γλωσσολογικής κατά βάση προσεγγίσεις των αναγραφόμενων στη Παλαιά Διαθήκη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αρκετά χρόνια.

Ή πιο σωστά, την απασχολεί από το 2003 χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρξουν αντιδράσεις από την σχετική «ανακάλυψη» η οποία σιγά-σιγά έμεινε στο περιθώριο των επιστημονικών συζητήσεων και επανέρχεται σταθερά στο προσκήνιο όποτε πλησιάζει το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Η ιαματική άλλωστε χρήση της κάνναβης την εποχή του Ιησού ήταν διαδεδομένη και το φυτό δεν έφερε το αρνητικό στίγμα που φέρει επί των ημερών μας μετά από έναν αιώνα απαγόρευσης και δαιμονοποίησης.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

 Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα του Guardian, ένα από τα πολλά που έγιναν προ δεκαπενταετίας, η μελέτη που παρουσιάστηκε τότε «δείχνει ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του χρησιμοποίησαν την κάνναβη για να πράττουν θαυματουργές θεραπείες».

«Το λάδι που χρησιμοποιoύνταν από τον Ιησού περιείχε και ένα συστατικό που ονομάζεται «Kaneh-bosem» το οποίο έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως εκχύλισμα κάνναβης», σ
ύμφωνα με τον συγγραφέα και ερευνητή Chris Bennett που πρώτο-δημοσίευσε το σχετικό άρθρο στους στους High Times με τον ελαφρώς εριστικό τίτλο «Was Jesus a stoner?».
.

Ένα από τα υποστηρικτικά της άποψης ότι «επρόκειτο για κάνναβη», βίντεο τεκμηρίωσης.
 «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ρόλο της κάνναβης στην ιουδαϊκή θρησκεία», δήλωνε σχετικά και ο Carl Ruck, καθηγητής κλασικής μυθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Προφανώς η εύκολη διαθεσιμότητα και η ήδη μακρά παράδοση της χρήσης κάνναβης στα χρόνια του  πρώιμου Ιουδαϊσμού, οδήγησε αναπόφευκτα στο να συμπεριληφθεί και αυτή στα μίγματα που χρησιμοποιούνταν στις ιεροτελεστίες της εποχής».
.
Αναφερόμενος στην Καινή Διαθήκη, ο κ. Bennett υποστηρίζει ότι «αφού ο Ιησούς Χριστός χρησιμοποιούσε τη συνταγή για το λάδι που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, αυτή που περιείχε και κάνναβη, το φυτό αυτό θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία των οφθαλμικών και δερματικών παθήσεων που αναφέρονται στα Ευαγγέλια ως θαύματα».  Kαι καταλήγει:
.
 Εάν η κάνναβη υπήρξε από τα κύρια συστατικά των ελαίων που  χρησιμοποιούσε ο Ιησούς για να θεραπεύει ανθρώπους, είναι άδικο οι Χριστιανοί να διώκουν όσους χρησιμοποιούν το φυτό
Ακολουθώντας βέβαια τη μετάφραση των εβδομήκοντα  η επίμαχη  λέξη δεν αντιστοιχεί στην λέξη «Kaneh-bosem» η οποία εξελίχθηκε στην μετέπειτα λέξη «κάνναβη», αλλά στην «ευώδη κάλαμον».
Τελικά η διαμάχη για το εάν πρόκειται για την ευώδη κάλαμο ή για κάνναβη παραμένει μετέωρη με την κορυφαία Πολωνή ανθρωπολόγο Sula Benet καθώς και Ραβίνους όπως οι Efraim Zalmanovich και Chaim Kanievsky να διατυπώνουν την άποψη ότι πρόκειται για την κάνναβη, άλλους όμως επιστήμονες γλωσσολόγους και επιμελητές λεξικών όπως οι Michael Zohary, Hans Arne Jensen και James A. Duke  να αναγνωρίζουν το αναφερόμενο στις Γραφές φυτό ως είτε το Acorus calamus είτε το Cymbopogon citratus. H Ευώδης Κάλαμος βέβαια περιέχει και αυτή ψυχοτρόπα συστατικά, ενώ για το Λεμονόχορτο δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία.
.
.Ακολουθεί στις πηγές του άρθρου η παράθεση του επίμαχου αποσπάσματος της Εξόδου όπου αναφέρεται και η παρασκευή του ελαίου του χρίσματος στην Αγγλική (σύμφωνα με την έρευνα του κ. Chris Bennett)  και την Ελληνική για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στο θέμα.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

To επίμαχο απόσπασμα από την Έξοδο:

Exodus 30, verses 22 – 30
22 Then the LORD said to Moses, 23 “Take the following fine spices: 500 shekels of liquid myrrh, half as much (that is, 250 shekels) of fragrant cinnamon, 250 shekels of fragrant cane, 24 500 shekels of cassia – all according to the sanctuary shekel – and a hin of olive oil. 25 Make these into a sacred anointing oil, a fragrant blend, the work of a perfumer. It will be the sacred anointing oil. . . .
Converted into today’s measurements:
liquid myrrh 500 shekels 5.75 kg (12.68 lbs)
cassia 500 shekels 5.75 kg (12.68 lbs)
cinnamon leaf 250 shekels 2.875 kg (6.34 lbs)
cannabis flowers 250 shekels 2.875 kg (6.34 lbs)
olive oil 1 hin 6.5 liters (1.72 gallons)
—–
Εξ. 30,22           καὶ ἐλάλησε Κύριος πρὸς Μωυσῆν λέγων·
Εξ. 30,22           Ωμίλησεν ακόμη ο Κυριος προς τον Μωϋσήν και είπε·
Εξ. 30,23           καὶ σὺ λάβε ἡδύσματα, τὸ ἄνθος σμύρνης ἐκλεκτῆς πεντακοσίους σίκλους καὶ κινναμώμου εὐώδους τὸ ἥμισυ τούτου διακοσίους πεντήκοντα καὶ καλάμου εὐώδους διακοσίους πεντήκοντα
Εξ. 30,23          “πάρε τα εξής αρωματικά είδη· Ανθος από εκλεκτήν σμύρναν πεντακοσίους σίκλους (πεντέμισυ περίπου κιλά), ευώδη κανέλλαν το ήμισυ του ποσού τούτου δηλαδή  διακοσίους πεντήκοντα σίκλους, ευώδη κάλαμον διακοσίους πεντήκοντα σίκλους
Εξ. 30,24          καὶ ἴρεως πεντακοσίους σίκλους τοῦ ἁγίου καὶ ἔλαιον ἐξ ἐλαιῶν εἲν
Εξ. 30,24          και κασσίαν πεντακοσίους σίκλους τους χρησιμοποιουμένους στο ιερόν και μίαν ειν ελαιόλαδον.
Εξ. 30,25          καὶ ποιήσεις αὐτὸ ἔλαιον χρῖσμα ἅγιον, μύρον μυρεψικὸν τέχνῃ μυρεψοῦ· ἔλαιον χρῖσμα ἅγιον ἔσται.
Εξ. 30,25          Με όλα αυτά θα κάμης έλαιον προς χρίσιν αγίαν, μύρον αρωματικόν δια της τέχνης του αρωματοποιού. Αυτό θα είναι έλαιον προς αγίαν χρίσιν.
Εξ. 30 ,26        καὶ χρίσεις ἐξ αὐτοῦ τὴν σκηνὴν τοῦ μαρτυρίου καὶ τὴν κιβωτὸν τῆς σκηνῆς τοῦ μαρτυρίου