O οδικός χάρτης της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα δείχνει για την ώρα σαν ένας λαβύρινθος νόμων και διατάξεων που πρέπει να δημιουργηθούν και να εγκριθούν από τις αρμόδιες Αρχές ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για όλα τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης, της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της διάθεσης του φυτού-φαρμάκου.
Για τον ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συναρμόδια είναι τα Υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη, φυσικά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το Υγείας και το Δικαιοσύνης για λόγους προφανείς, που έχουν να κάνουν με την μέχρι πρότινος αντιμετώπιση του φυτού αποκλειστικά ως «απαγορευμένης ουσίας» και όχι ως απλού φυτού ή φαρμάκου. Όμως και το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μερίδιο στη νομοθέτηση μιας και οφείλει να ορίσει τα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού. Δεν τελειώνει όμως εδώ το γαϊτανάκι των συναρμόδιων φορέων μιας και εκτός των Ελλήνων αγροτών υπάρχουν και οι πιθανοί ξένοι επενδυτές που θα ήθελαν να ασχοληθούν με γεωργικής φύσης επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά και οι Έλληνες και οι ξένοι φαρμακοβιομήχανοι που πιθανά θα επιθυμούσαν να εμπλακούν στη διαδικασία καλλιέργειας και μεταποίησης του φυτού για την παραγωγή φαρμάκων. Και οι επενδύσεις αυτού του είδους αποτελούν προφανώς αρμοδιότητα και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Μια εσφαλμένη ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει έπειτα στην ανάγκη δημιουργίας σειράς διευκρινιστικών διατάξεων και στην εμπλοκή μιας γραφειοκρατίας που θα απέτρεπε κάθε είδους επενδυτή Έλληνα ή μη, και πρωτίστως θα ταλαιπωρούσε τους ασθενείς.
Ενδιαμέσως θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι στην κάνναβη μπορεί να στηρίξουν μια σειρά εναλλακτικών και προσοδοφόρων καλλιεργειών, αλλά και οι Έλληνες μεταποιητές του φυτού που επιθυμούν να παράξουν από αυτό σκοινιά και ρούχα, δομικά υλικά, αλλά και βρώσιμα προϊόντα.
Πιεστική η κατάσταση για τους ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα κάνναβης
Για την ώρα, η πλέον πιεστική κατάσταση είναι εκείνη που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους οι οποίοι άκουσαν μεν την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, στην ερώτηση όμως «πότε και πως;» αλλά και «ποιός γιατρός θα συνταγογραφεί, ποιά φάρμακα, για ποιές ασθένειες;» δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση. Αν κρίνουμε μόνο από την πληθώρα των email με ερωτήματα που φτάνουν καθημερινά στο CannabisNewsGr, το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Αντίστοιχα βέβαια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες και οι εν δυνάμει μεταποιητές οι οποίοι αναμένουν τις ανακοινώσεις για το ποιες θα είναι οι εγκεκριμένες ποικιλίες ώστε να προλάβουν να τις σπείρουν στην ώρα τους.
Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ρυθμίσουν όλα τα παραπάνω. Κι άλλα τόσα βέβαια γιατί ας μην ξεχνάμε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της παροχής στους ασθενείς της δυνατότητας αυτοκαλλιέργειας του φυτού ώστε να μην αναγκάζονται να αγοράσουν το φάρμακό τους. Αλλά και θέματα «τεχνικής φύσης» τα οποία μπορεί να παίξουν το ρόλο τροχοπέδης αν δεν ρυθμιστούν σωστά -όπως για παράδειγμα το εάν τα φαρμακεία θα μπορούν να παρασκευάζουν τα ίδια γαληνικά σκευάσματα με συστατικά κάνναβης.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις επιλογές που πρέπει να γίνουν σε θέματα ευρύτερης πολιτικής φύσης όπως το εάν οι καλλιέργειες κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι αυστηρά βιολογικές, αλλά και το διαρκές ανοικτό πολιτικό θέμα της αντιμετώπισης του φυτού αυτού… ως ένα απλό φυτό και όχι ως τη μεταμόρφωση του Εωσφόρου σε ανθό, αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του να ξετυλιχτεί ο Μίτος της Αριάδνης.
Με τούτα και μ’ εκείνα ίσως τα δύο email αναγνωστών μας που ακολουθούν να υπενθυμίσουν με τον τρόπο τους στην πολιτική ηγεσία το κατεπείγον του θέματος και να την ωθήσουν στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών μιας και προφανώς πάνω από τις πάσης φύσης τεχνοκρατικές ρυθμίσεις υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα και άμεσες ανάγκες.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
Τα άρθρα-αφιέρωμα του CannabisNewsGr στον οδικό χάρτη νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα