Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωμοδοτεί υπέρ της «ιατρικής κάνναβης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  με επίσημη επιστολή του προς τον ΟΗΕ γνωμοδοτεί ότι η κάνναβη δεν μπορεί πλέον να νοείται ως μια «ιδιαίτερα επικίνδυνη και χωρίς θεραπευτική αξία, ουσία».

Στην πρόσφατη, ιστορική, τεκμηρίωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοινώνει τη σύστασή του προς τον ΟΗΕ να διαγράψει την κάνναβη από την κατηγορία IV της Ενιαίας Σύμβασης του 1961 για τα Ναρκωτικά

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η σύσταση αυτή του WHO θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της εξηκοστής δεύτερης συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά  (CND) που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας το Μάρτιο του 2019.

Η τοποθέτηση αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί σημαντικό βήμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης παγκοσμίως, καθώς εάν μεταταχθεί η κάνναβη στον διεθνή αυτό πίνακα ουσιών εφεξής καμία κυβέρνηση δε θα μπορεί να αναφερθεί στη διεθνή συνθήκη του 1961 ως αιτία απαγόρευσης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Επιπλέον,

οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να εξασφαλίζουν την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα της κάνναβης για την ανακούφιση από τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών στις χώρες τους

Το ιστορικό της απαγόρευσης του ΟΗΕ

Η Κατηγορία IV της Ενιαίας Σύμβασης του ΟΗΕ περιλαμβάνει ναρκωτικά που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα και χωρίς θεραπευτική αξία. Η κάνναβη κατατάχθηκε σε αυτή την κατηγορία με την Ενιαία Σύμβαση του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 1961 και ενθάρρυνε τις Κυβερνήσεις να απαγορεύουν την παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

O OHE εορτάζει τα 70 έτη «προσφοράς του στον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών» με την φωτογραφία του εκπροσώπου της Ινδονησίας να υπογράφει τη Σύμβαση για τα Ναρκωτικά το 1961.

Η απόφαση να συμπεριληφθεί η κάνναβη και η ρητίνη της στην κατηγορία των επικίνδυνων ναρκωτικών το 1961 οφειλόταν στην μεροληπτική προσέγγιση της κάνναβης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι σε επιστημονικούς λόγους όπως απαιτούνταν σχετικά.

Γεωπολιτικά παιχνίδια με την κάνναβη και η Σύμβαση του ΟΗΕ Για Τα Ναρκωτικά του 1961 

Η απόφαση του ΟΗΕ του 1961, στοίχισε στον πλανήτη εκατομμύρια θύματα καθώς όχι μόνο οι ασθενείς δεν ωφελήθηκαν από τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού, αλλά χρησιμοποιήθηκε από την Αμερική και ως νομικό περίβλημα του ιδεολογήματός της για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πόλεμος Κατά των Ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκε από Αμερικανούς Πρόεδρους όπως ο Νίξον και ο Μπους για «να αιτιολογήσει» τις παρεμβάσεις τους -στρατιωτικές ή μη- σε χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό και η Ονδούρα.

Τα 58 χρόνια που ακολούθησαν τη σύμβαση του 1961, οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο βρήκαν χρήσιμη την κάνναβη στη θεραπεία των ασθενειών τους αλλά παρεμποδίστηκαν από την νόμιμη πρόσβαση στο φάρμακο αυτό λόγω των απαγορευτικών νόμων των χωρών τους, νόμων που με τη σειρά τους στηρίχτηκαν στην κατάταξη της κάνναβης στην κατηγορία IV του Πίνακα της Σύμβασης για τα ναρκωτικά του ’61.

Οι ασθενείς, οι επιστημονικές έρευνες και η αναπτυσσόμενη αγορά

Ο αγώνας των ασθενών ενάντια στη απαγόρευση της νόμιμης πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη, αλλά και το ταχέως αυξανόμενο μέγεθος των επιστημονικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν την ιατρική χρησιμότητά του φυτού, οδήγησαν από τη δεκαετία του 1990 στην καθιέρωση προγραμμάτων ιατρικής κάνναβης σε μια σειρά χώρες. Προφανώς το ρόλο της έπαιξε και η ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία της κάνναβης και το οικονομικό και γεωπολιτικό παιχνίδι που τη συνοδεύει.

Οι υποστηρικτές της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, τόσο ασθενείς όσο και επιστήμονες, ζήτησαν επανειλημμένα από τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να προβεί σε επιστημονική ανασκόπηση της κάνναβης.

Τον Μάρτιο του 2016, η ομάδα παγκοσμίως γνωστών εμπειρογνωμόνων για την κάνναβη που συγκάλεσε η οργάνωση ασθενών «Αμερικανοί για ασφαλή πρόσβαση»υπέβαλε στον WHOένα πλήρες έγγραφο που αποδεικνύει την ιατρική χρησιμότητα της κάνναβης. Μετά από αυτό, τον Νοέμβριο του 2016, ο ΠΟΥ συμφώνησε να προβεί σε ανασκόπηση της κάνναβης και των παραγώγων της. Αυτή η διαδικασία επανεξέτασης πραγματοποιήθηκε σε διάφορα στάδια και ολοκληρώθηκε με την έκδοση των πρόσφατων συστάσεων του WHO προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά.

Ο πλανήτης αλλάζει τη ματιά του απέναντι στο φυτό

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι o WHO αναγνωρίζει το επιστημονικό δεδομένο ότι η κάνναβη και τα παράγωγά της έχουν αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα. Επί του παρόντος, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων εθνών να εξαλείψουν τα εμπόδια στην έρευνα σχετικά με την κάνναβη και να επιτρέψουν το ελεύθερο εμπόριο της μεταξύ κρατών και συνόρων», δήλωσε ο Ethan Russo, MD, νευρολόγος και διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου Κανναβινοειδών (ICCI).

Επιπλέον, ο WHO υπέβαλε συστάσεις για αναπροσαρμογές στην κατάταξη της ουσίας dronabinol (κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Marinol και Syndros) καθώς και «παραλλαγών της κάνναβης», γεγονός που στο μέλλον θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. O WHOσυνέστησε επίσης στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά  (CND) να επιβεβαιώσει ότι τα σκευάσματα Κανναβιδιόλης-CBD που περιέχουν όχι περισσότερο από 0,2% THC (την ψυχοτρόπο ουσία του φυτού) δεν θα υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο.

Καμία από αυτές τις προτεινόμενες τροποποιήσεις δε θα αλλάξει την απαγόρευση της χρήσης κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς μιας και αφορούν στη φαρμακευτική αξιοποίηση του φυτού…

Αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημασία της εμβληματικής αυτής απόφασης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εάν γίνει πράξη, θα αλλάξει τον έως τώρα τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης αντιμετώπιζε το φυτό.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

ICCI: Press Release: WHO – World Health Organization Announces Scientific Consensus on Medical Cannabis

Το κείμενο της ιστορικής επιστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) προς τα Ηνωμένα Έθνη εδώ.