Ο πλανήτης γυρίζει σελίδα: Νόμιμη η κάνναβη στον Καναδά μετά από 95 χρόνια

Άρθηκε σήμερα η απαγόρευση χρήσης της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς που ίσχυε στον Καναδά από το 1923. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για το φυτό, μιας και όπως συμφωνούν όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης «τίποτε πια δε θα είναι το ίδιο για την κάνναβη».
.
Ο Καναδάς είναι λοιπόν από σήμερα 17 Οκτωβρίου του 2018 η πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, που επιτρέπει την παραγωγή, το εμπόριο και την κατανάλωση της κάνναβης για ευφορική χρήση, ενώ η χρήση του φυτού για ιατρικούς σκοπούς είχε επιτραπεί ήδη από το 2001.
.
Ο  Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι μετά τον Καναδά θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
.
«Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Tο αλλάζουμε αυτό με τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης», δήλωσε ο Τριντό όταν η απόφαση οριστικοποιήθηκε περνώντας από τη Γερουσία.
.

Το 2015 οι Καναδοί ξόδεψαν 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για κάνναβη, σχεδόν όσα ξόδεψαν για να αγοράσουν κρασί. Τώρα, αναμένουν αύξηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο στα φορολογικά τους έσοδα λόγω της νομιμοποίησης

Εντωμεταξύ η άνοδος του Καναδικού Χρηματιστηρίου Αξιών λόγω της κάνναβης είναι ήδη εντυπωσιακή.

Βάσει του νόμου οι ενήλικες στον Καναδά θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους δημοσίως έως και 30γραμμάρια του φυτού και να καλλιεργούν έως τέσσερα δενδρύλλιαΤα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη δεν θα είναι αμέσως διαθέσιμα προς πώληση, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση της νομοθεσίας. Αυτή η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο για να μπορέσει να ρυθμίσει την αγορά τους.

Η κατώτατη ηλικία για την νόμιμη αγορά και την κατανάλωση κάνναβης έχει οριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 18 χρόνια, όμως κάποιες επαρχίες έχουν επιλέξει να την ορίσουν στα 19.  Η πώληση κάνναβης σε ανήλικο επισείει ποινή φυλάκισης 14 ετών.

 

Οδηγίες των Καναδικών Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας προς του πολίτες σχετικά με την ασφαλή  χρήση της κάνναβης.

Τις προηγούμενες ημέρες οι προετοιμασίες των κρατικών υπηρεσιών υπήρξαν πυρετώδεις καθώς, εκτός των άλλων, οδηγίες προς καταναλωτές και οδηγούς όφειλαν να εκδοθούν, υπηρεσίες να ενημερωθούν και γραφειοκρατικά θέματα να ρυθμιστούν.

 Για την προετοιμασία της εφαρμογής της νομιμοποίησης εστάλησαν email σε 15 εκατομμύρια σπίτια όπου αναφερόταν με λεπτομέρειες η νέα νομοθεσία ενώ διοργανώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών.

Το Οντάριο ξεκινά τις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής την άνοιξη, αν και η online διάθεση είναι ήδη ανοιχτή, ενώ στη Βρετανική Κολομβία μόνο ένα νόμιμο κατάστημα θα ανοίξει σήμερα. Εντωμεταξύ, τα καταστήματα στη Newfoundland, την ανατολικότερη ζώνη ώρας στον Καναδά, άνοιξαν τα μεσάνυχτα για τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις κάνναβης.

Το μοναδικό online κατάστημα πώλησης κάνναβης της Αλμπέρτα… με αριθμό αναμονής 5909 || 17/10/2018, 09:14 πμ ώρα Ελλάδας

Πρωθυπουργός Καναδά: Θα μας ακολουθήσουν κι άλλοι στη νομιμοποίηση

«Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στον Καναδά, είναι πιο εύκολο για έναν ανήλικο να αγοράσει ένα τσιγάρο με κάνναβη απ’ ό,τι να αγοράσει μια μπύρα. Αυτό δεν έχει καμιά λογική! Και επιπλέον είναι πηγή τρομερών εισοδημάτων για το οργανωμένο έγκλημα», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Τριντό.