Ο «Οδηγός Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», το βιβλίο αυτό των 64 σελίδων «αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για όσους χρησιμοποιούν ήδη το φυτό, και είναι χιλιάδες αυτοί οι ασθενείς και δεκάδες οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί» μάς διευκρινίζει ο συγγραφέας του, Αποστόλης Καπαρουδάκης.

.

«Είναι αδύνατο να εμποδίσεις έναν άνθρωπο που βασανίζεται από αφόρητους πόνους ή μια μάνα που ξέρει ότι οι επιληπτικές κρίσεις του παιδιού της μειώνονται με τη χρήση της κανναβιδιόλης, να κάνει χρήση ενός φαρμάκου που θα τη βοηθήσει. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να τους φανούμε χρήσιμοι λοιπόν» λέει ο συγγραφέας του πρώτου Οδηγού Χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης στη χώρα μας κι ενός από τους πρώτους σχετικούς οδηγούς που κυκλοφορούν διεθνώς.

Ο Αποστόλης Καπαρουδάκης είναι δημοσιογράφος γνωστός μας από το ραδιόφωνο αλλά και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας» της οποίας υπήρξε αρχισυντάκτης. Έπειτα ήρθε το radiobubble, το διαδικτυακό ραδιόφωνο που έκλεισε ήδη τα 10 του πρώτα χρόνια και η δημοσιογραφική σχολή Hackademy «η πρώτη σχολή μετεκπαίδευσης δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα», όπως μάς λέει.

.

Η κάνναβη αποτελεί έναν από τους πλέον προκλητικούς τομείς για έναν δημοσιογράφο. Στην απαγόρευση που τη συνόδευσε, κρύβεται η απαγορευτική και η εξουσιαστική πολιτική των ΗΠΑ -και όχι μόνο- του τελευταίου αιώνα. Αποτελεί ένα φυτό εμβληματικό μιας και συνδέθηκε με τα κινήματα αμφισβήτησης από το Γούντστοκ μέχρι το Μάη του ’68 και ταυτόχρονα ένα φυτό που αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο το πόσο αναποτελεσματικές μπορεί να είναι οι πολιτικές της απαγόρευσης, αλλά και πόσο επικίνδυνες για την υγεία.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή που το φυτό έχει νομιμοποιηθεί ως φάρμακο στον μισό πλανήτη, οι επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τις ιαματικές ιδιότητές του πρέπει να ξεπεράσουν δεκάδες δυσκολίες εκεί όπου το φυτό αντιμετωπίζεται ακόμη ως επικίνδυνο ναρκωτικό.

Όσα γνωρίζουμε σήμερα για το φάρμακο-κάνναβη θα τα γνωρίζαμε 30 χρόνια πριν, εάν άφηναν τους επιστήμονες να δουλέψουν. Οι ερευνητές όμως για να πάρουν πέντε κλαδιά κάνναβης ώστε να κάνουν αναλύσεις στο εργαστήριο, έπρεπε να πάρουν έγκριση από μια δεκάδα υπηρεσιών, οπότε προτιμούσαν να ασχοληθούν με κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.

Έτσι, οι κυβερνήσεις κατάφεραν να απαγορεύσουν την επιστημονική έρευνα για ένα φάρμακο…

– Στις μέρες μας πάντως διαβάζουμε αναλύσεις επί αναλύσεων για το πως «η κάνναβη θα φέρει κέρδη»… 

Η άναρχα αναπτυσσόμενη Οικονομία της Κάνναβης δεν προοιωνίζεται τα καλύτερα για τους ασθενείς. Και στη χώρα μας έχουμε φαινόμενα κομπογιανιτισμού και εκπροσώπων εταιρειών που μιλάνε μόνο για χρήμα ενώ παρέχουν ένα φάρμακο.

Όταν δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες μπορεί να εμφανίζεται ο καθείς υποσχόμενος ότι η κάνναβη είναι το νερό του Καματερού και να δίνει στους ασθενείς συνταγές τύπου Φραπελιά

Ελπίζω το βιβλίο αυτό να φρενάρει κάπως το φαινόμενο. Οι ασθενείς είναι ευάλωτη ομάδα και τόσο οι ίδιοι όσο και οι άνθρωποί τους θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον κάθε έναν, που συχνά χωρίς να είναι καν γιατρός, τους υπόσχεται από θεραπεία του καρκίνου μέχρι μείωση του πονοκέφαλου «με ένα θαυματουργό λαδάκι».

– Που πιστεύεις βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τον πλανήτη όσο αφορά στην κάνναβη; Είμαστε πρωτοπορία ή οι χειρότεροι του χωριού;

Η χώρα κάνει ένα κανονικό βήμα μπροστά… και δύο παίζοντας κουτσό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάνναβη ως φάρμακο είναι θεωρητικά νόμιμη εδώ και έντεκα μήνες, πρακτικά όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη ασθενής που να έχει πάρει το φάρμακό του μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας.

Να προστατεύσουμε τους ασθενείς από κάθε είδους κομπογιανιτισμό

– Πως ακριβώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το βιβλίο αυτό;

Στον Οδηγό αυτόν υπάρχουν οι ενδείξεις του φαρμάκου και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί αυτό να προκαλέσει, υπάρχουν οδηγίες για την ορθή του χρήση και τα βήματα για την εύρεση της κατάλληλης δόσης, μιας και αυτή είναι εντελώς διαφορετική για κάθε ασθενή. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα ώστε ασθενείς, φαρμακοποιοί και ιατροί να δουλέψουν με σοβαρότητα με το φυτό και να το αξιοποιήσουν με ασφάλεια. Η εικονογράφησή του και τα παραδείγματά του, αποτελούν τα κλειδιά με τα οποία ξεκλειδώνουν τα μυστικά ενός σχεδόν μυθικού φυτού.

– Δε θα ήταν λογικό οι υπηρεσίες Υγείας ή ένα Πανεπιστήμιο να είχαν προχωρήσει σε μια σχετική έκδοση;

Η επιστήμη βρέθηκε μπροστά σε ένα πρόβλημα που της δημιούργησε η πολιτική: Πολλοί ασθενείς της ανεπτυγμένης πλευράς του πλανήτη γνωρίζουν περισσότερα για ένα φάρμακο από όσα η ίδια η επιστήμη καταγράφει και αποδέχεται ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες της. Οι υπηρεσίες Υγείας πάλι επιδεικνύουν επί του θέματος τη γνωστή ταχύτητα χελώνας ενώ ο κόσμος, οι ασθενείς εν προκειμένω, καίγεται.

– Ποια είναι η κατάσταση διεθνώς σχετικά με τη χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου;

Έχουμε πλέον συσσωρευμένη εμπειρία από χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες γιατρούς ανά τον κόσμο για το πως πρέπει να χρησιμοποιείται το φυτό αυτό ως φάρμακο. Εμπειρία όμως που δεν έχει βρει την επίσημη οδό της, τώρα ξεκινάει να καταγράφεται στα βιβλία της ιατρικής των Πανεπιστημίων ανά τον πλανήτη. Και μέχρι να φτάσουμε σε παραγωγή ανάλογων Οδηγών από επίσημους φορείς, φοβάμαι θα περάσουν χρόνια. Μέχρι τότε καλό θα ήταν να προστατεύσουμε τους ασθενείς από κάθε είδους κομπογιανιτισμό.

Η κάνναβη δεν είναι η νεραϊδόσκονη που θα οδηγήσει κάθε ασθένεια σε μαρασμό, είναι όμως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο με δεκάδες ενδείξεις

Χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη. Καλό είναι λοιπόν να τους βοηθήσουμε στον ορθό τρόπο χρήσης του, δεν είναι λογικό να κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε και να περιμένουμε μια φαρμακευτική εταιρεία να εκδώσει έναν ανάλογο Οδηγό Χρήσης για να κοιμόμαστε ήσυχοι.

– Στον υπόλοιπο πλανήτη όμως τι συμβαίνει σχετικά; Κυκλοφορούν ανάλογοι Οδηγοί Χρήσης;

Κυκλοφορούν κάποιοι σοβαροί Οδηγοί Χρήσης. Άλλοι από αυτούς όμως περιορίζονται στην Κανναβιδιόλη αφήνοντας απέξω την THC η οποία λόγω του ψυχοτρόπου αποτελέσματός της κουβαλάει και το αντίστοιχο ταμπού. Άλλοι πάλι Οδηγοί του είδους, αποτελούν εκδόσεις εταιρειών που εμπορεύονται έλαια κάνναβης, άρα δεν έχουν τα εχέγγυα που θεωρώ δεοντολογικά επαρκή.

«Αν και πρόκειται για ένα «τεχνικό θέμα», είναι φανερό ότι το βιβλίο εμπεριέχει μια πολιτική θέση»

– Το βιβλίο αυτό έρχεται δηλαδή να δημιουργήσει έναν κανόνα;

Υπό μια έννοια ναι, μιας και όσο όλοι φοβούνται να κάνουν έναν ευθύ συσχετισμό μεταξύ των επισήμως ιατρικά αποδεκτών και όσων γνωρίζουμε από την εμπειρία ασθενών και ιατρών, απλά επικρατεί το χάος. Ασθενείς αναζητούν στα κλειστά γκρουπ του facebook βοήθεια και καθοδήγηση σχετικά με το πως θα αξιοποιήσουν την κάνναβη ως φάρμακο. Η αγωνία τους είναι μεγάλη μιας και πρόκειται για ανθρώπους με βαρύτατες ασθένειες. Επίσημη απάντηση όμως στα ερωτήματά τους δεν υπήρξε μέχρι τώρα.

Μόνο σκόρπιες συμβουλές και καλές προθέσεις, αυτό όμως για μια ομάδα τόσο ευάλωτη όσο αυτή των ασθενών δεν επαρκεί, οι άνθρωποι σήμερα θέλουν βοήθεια, όχι μετά από πέντε χρόνια. Προφανώς ένα βιβλίο σαν αυτό δεν αρκεί για τη λύση του προβλήματος, είναι όμως μια αρχή.

– Πως καταλήξατε όμως στο ποιες ενδείξεις θα αναφέρετε και ποιες όχι; Με ποιό κριτήριο επιλέξατε για παράδειγμα εάν θα αναφέρετε την κάνναβη ως φάρμακο αντιμετώπισης του καρκίνου;

Η ιατρική για να αποδεχτεί ένα φάρμακο έχει μια διαδικασία, η οποία εάν απουσίαζε οι άνθρωποι θα κινδύνευαν. Με τις λεγόμενες «διπλές τυφλές δοκιμές» για παράδειγμα στις οποίες υποβάλλεται ένα φάρμακο πριν αυτό βγει στην αγορά εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του και η ασφαλής χρήση του υπό συνθήκες.

Συσχετίζοντας «τα επιστημονικώς αποδεκτά» με τα εμπειρικά δεδομένα ασθενών και ιατρών που εργάζονται με το φυτό πολλά χρόνια, προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε τον χαμηλότερο δείκτη ενδείξεων του φαρμάκου χωρίς όμως να αγνοήσουμε όσα η λογική προτάσσει…

 Υπό αυτή την έννοια αν και πρόκειται για ένα «τεχνικό θέμα», είναι φανερό ότι το βιβλίο αυτό εμπεριέχει και μια θέση. Θα μπορούσατε να την πείτε και πολιτική θέση.

Οπότε και η ευθύνη είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και το βιβλίο δε θα υπήρχε εάν έμενα στις γνώσεις που αντλώ από τη μελέτη των σχετικών διεθνών ερευνών και σχετικών συγγραμμάτων που κυκλοφορούν στο εξωτερικό.  Το βιβλίο αυτό για να είναι και σοβαρό και αποτελεσματικό όφειλε να αξιοποιήσει την εμπειρία του Έλληνα γιατρού που δουλεύει με το φυτό αυτό εδώ και 30 χρόνια, αλλά και της γυναίκας που ειδικεύτηκε σε θέματα δοσολογίας του φυτού γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς καθώς πάλευε να βοηθήσει την κόρη της.

Τόσο ο Γιώργης Οικονομόπουλος όσο και η Ζακλίν Πόιτρας υπήρξαν κινητήρια δύναμη ώστε αυτό το βιβλίο να είναι και σοβαρό και αποτελεσματικό. Φυσικά και ο φαρμακοποιός κ. Γραμματικάκης που καθώς είναι ειδικευμένος σε θέματα φυτικών σκευασμάτων ο οποίος δούλεψε σε περιοχές σχετικές με την επιστήμη του όπου οι υπόλοιποι αδυνατούσαμε να γίνουμε σαφείς.

Επίσης ο Πάνος Κασιάρης, ο άνθρωπος που υπογράφει την εικονογράφηση, είναι ένας από τους πρώτους γραφίστες που ασχολήθηκαν με το φυτό στην Ελλάδα μιας και επιμελούνταν εικαστικά το KannabisStreet το πρώτο περιοδικό για το φυτό που κυκλοφόρησε στη χώρα πριν είκοσι χρόνια.

Πληροφορίες:

*Το βιβλίο θα το βρείτε σε επιλεγμένα περίπτερα εκθετών της Balkannabis Expo και αμέσως μετά την έκθεση σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης Κανναβιδιόλης και Φαρμακεία.
*Είναι ελεύθερο για μεταφόρτωση (download) στο CannabisNews.Gr με την υποστήριξη του οποίου κυκλοφορεί και τις ιστοσελίδες των τριών ελληνικών Συλλόγων Ασθενών και Ιατρών που σχετίζονται με την κάνναβη.
*Η παρουσίαση του βιβλίου από τους δημιουργούς του και τους Γιώργο Πάλλη (βουλευτή – φαρμακοποιό), Οδυσσέα Βουδούρη (ιατρό) και Περικλή Κοροβέση (συγγραφέα), θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3/6 στις 4μμ, στην αίθουσα Ruderalis basement στα πλαίσια της Balkannabis Expo.
* Το βιβλίο κυκλοφορεί με την υποστήριξη του Tvxs και του CannabisNews.