Διαβάστε όλα τα άρθρα της σειράς Οδηγός Για Αρχάριους και Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα
Λόγω των ευρέων επιπτώσεών του στο ανθρώπινο σώμα, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα πιστεύεται ότι έχει υπόσχεση[15] στη θεραπεία πολλών ασθενειών και καταστάσεων. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν διάφορους τρόπους στοχοθέτησης αυτού του συστήματος.
Επί του παρόντος υπάρχουν δύο σημαντικοί τρόποι στόχευσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος: με την ιατρική χρήση κάνναβης και με τα συνθετικά κανναβινοειδή.
Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος στόχευσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Οι ενώσεις στην κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της THC και της CBD, είναι γνωστό ότι παράγουν θεραπευτικά αποτελέσματα αλληλεπιδρώντας με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.
Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να συνταγογραφηθεί[16] για μια ευρεία ποικιλία συνθηκών, όπως ο χρόνιος πόνος, η ναυτία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και η παρηγορητική φροντίδα.
Παρά την επιτυχία της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αίσθημα υψηλού κινδύνου. Μερικοί άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κάνναβης και προτιμούν μια θεραπεία που να αποφεύγει αυτό.
Τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι μόρια που είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τη δραστηριότητα των υφιστάμενων κανναβινοειδών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να στοχεύσουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα με πιο συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Για παράδειγμα, η dronabinol[17] είναι μια συνθετική εκδοχή της THC που μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με καρκίνο και AIDS για την καταπολέμηση της ναυτίας και της απώλειας όρεξης. Το Cesamet[18] είναι ένα άλλο συνθετικό κανναβινοειδές που είναι παρόμοιο με την THC. Χρησιμοποιείται για τη μείωση του εμέτου σε ασθενείς με καρκίνο και για τη διαχείριση του πόνου σε διάφορες διαταραχές, όπως η ινομυαλγία, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Parkinson και ο χρόνιος πόνος.
Εκτός από τη μίμηση των αποτελεσμάτων των κανναβινοειδών όπως η THC, τα συνθετικά κανναβινοειδή μπορούν επίσης να σχεδιαστούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένα μέρη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποφεύγοντας παράλληλα κάποια άλλα.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξετάζουν[19] επί του παρόντος εάν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορεί να στοχεύει περιφερειακά χρησιμοποιώντας συνθετικά κανναβινοειδή τα οποία να μην μπορούν να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Αυτό θα αποφύγει «τις αρνητικές παρενέργειες των κανναβινοειδών» που εισέρχονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τον εγκέφαλο (δηλ. την ευφορική αίσθηση).
Εν ολίγοις, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι πραγματικά ένας θησαυρός για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Είναι εξαιρετικά περίπλοκο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ζωτικές διαδικασίες και έχει την υπόσχεση ως στόχος θεραπείας για πολλές συνθήκες νοσηρότητας.
(**) Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει από το 1998, το λεγόμενο “entourage effect”(*) (συνδυαστική επίδραση) που προκαλείται από την κατανάλωση φυσικών κανναβινοειδών (φυτοκανναβινοειδών) από την κάνναβη ως “σύνολο” δηλ. έτσι όπως τα παρήγαγε το φυτό της κάνναβης. Διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης δίνουν και διαφορετικής σύνθεσης εκχύλισμα, με διαφορετικές ποσοστώσεις στα κανναβινοειδή που περιέχονται, κυρίως στα δυο βασικά την THC και την CBD.
Στο φυτό της κάνναβης συνθέτονται και περιέχονται πολλές χημικές ενώσεις, όπως κανναβινοειδή, τερπένια και φλαβονοειδή μέσα σε ένα φυσικής σύνθεσης χημικό κοκτέιλ θα έλεγε κανείς. Η ισορροπία που υπάρχει σε αυτό το χημικό κοκτέιλ δεν αντιγράφεται και δεν αναπαράγεται εργαστηριακά αλλά ούτε και με την ανάμιξη ξανά μαζί χημικών ενώσεων που έχουν εξαχθεί από το φυτό της κάνναβης απομονωμένες η μια από την άλλη.
Αυτή η ισορροπία προσδίδει και την συνδυαστική επίδραση που έχουν τα σκευάσματα που περιέχουν εκχύλισμα από όλο το φυτό της κάνναβης.
Μόνες τους κάθε χημική ένωση (κυρίως τα κανναβινοειδή) έχουν θετικές επιδράσεις και αρνητικές παρενέργειες, μαζί όμως υπάρχει ισορροπία με την αύξηση των θετικών επιδράσεων και την μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των παρενεργειών.
Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι πολύπλοκο ρυθμιστικό σύστημα με πολλές παραμέτρους, μεταβάλλοντας ένα κομμάτι του με την επίδραση των κανναβινοειδών ένα άλλο κομμάτι του αντιδρά θετικά ή αρνητικά. Η επέμβαση με την ισορροπημένη σύνθεση των χημικών ενώσεων από το φυτό της κάνναβης έχει την αντίστοιχη ισορροπημένη αντίδραση από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ανακαλύπτοντας ακριβώς το ποια σύνθεση, σε ποια πάθηση, με τη δοσολογία, με τη τρόπο χορήγησης σε έναν συγκεκριμένο ασθενή, είναι η πρόκληση που έχει μπροστά της να καθορίσει η επιστημονική έρευνα.
- (*) Η συνδυαστική επίδραση αναλύεται σε αυτό το άρθρο της Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Entourage_effect
- (**) [προσθήκη από την μτφ. (δεν υπάρχει στο αρχικό άρθρο)]
- [15] όπως [2]
- [16] “Information for Health Care Professionals: Cannabis (marihuana, marijuana) and the cannabinoids [Health Canada, 2013]” (Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας: Κάνναβη (μαριχουάνα) και κανναβινοειδή [Health Canada, 2013]) https://www.canada.ca/…/information-health-care-professiona…
- [17] “dronabinol (Marinol, THC)” http://www.medicinenet.com/dronabinol-oral/article.htm
[18] “Cesamet” https://www.drugs.com/cesamet.html - [19] “Plant, synthetic, and endogenous cannabinoids in medicine” (Φυτικά, συνθετικά και ενδογενή κανναβινοειδή στην ιατρική) https://sci-hub.cc/10.1146/annurev.med.57.011205.135648
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leaf Science, “The Endocannabinoid System A Beginner’s Guide”, Mar 17, 2017, / Cannabinoids / Health
*Μετάφραση: Σίμος Δαλκυριάδης με άδεια διανομής και ελεύθερης αναπαραγωγής CC0
(Photo via Medicin Net)