Οδηγός για Αρχάριους: Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα || Γ. Tι είναι τα ενδοκανναβινοειδή;

Διαβάστε όλα τα άρθρα της σειράς Οδηγός Για Αρχάριους και Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι κανναβινοειδή που παράγονται φυσικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η 2-AG (2-arachidonoylglycerol, 2-αραχιδονυλογλυκερόλη) και το ανανδαμίδιο είναι τα δύο μείζονα ενδοκανναβινοειδή που γνωρίζουν οι επιστήμονες.

Το ανανδαμίδιο ήταν το πρώτο ενδοκανναβινοειδές που εντοπίστηκε[8] από τους επιστήμονες. Ανακαλύφθηκε το 1992, το όνομά του προέρχεται από την σανσκριτική λέξη “ananda” που σημαίνει ευδαιμονία, αναφερόμενος στις μοναδικές επιδράσεις της στο μυαλό και το σώμα. Το 1995, επιστήμονες ανακάλυψαν[9] ένα δεύτερο ενδοκανναβινοειδές και το ονόμασαν 2-AG (2-αραχιδονυλογλυκερόλη).

Η 2-AG βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, ενώ το ανανδαμίδιο βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε άλλες περιοχές του σώματος. Και τα δύο είναι ικανά να δεσμεύονται[10] στους υποδοχείς CB1 και CB2, αλλά διαφέρουν στις συγγένειες αυτών των υποδοχέων (δηλ. Στο κατά πόσο είναι πιθανό να δεσμευτούν και να ενεργοποιήσουν τον κάθε υποδοχέα).

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι νευροδιαβιβαστές “μικρής διάρκειας”, δηλαδή συντίθενται κατά απαίτηση. Με άλλα λόγια, τα ενδοκανναβινοειδή παράγονται μόνο όταν το σώμα σηματοδοτεί ότι είναι απαραίτητα και η παρουσία τους είναι παροδική.

Αφού απελευθερωθούν, τα ενδοκανναβινοειδή διασπώνται γρήγορα από ένζυμα[11], τα οποία περιλαμβάνουν FAAH (υδρολάση αμιδίου λιπαρού οξέος) και MAGL (monoacylglycerol lipase, μονοακυλγλυκερόλη λιπάση).

Αντίθετα, όταν καταναλώνετε κάνναβη, μεγάλες ποσότητες κανναβινοειδών εισέρχονται στο σώμα παραμένουν και δεσμεύονται. Αυτό σημαίνει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ενεργοποιείται πιο έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι συνήθως.

Υπάρχουν άλλα ενδοκανναβινοειδή που επί του παρόντος μελετώνται, μεταξύ των οποίων ο αιθέρας της ντολαδίνης (noladin ether), η βιδρομίνη (virodhamine) και η Ν-αραχιδονυλοντοπαμίνη (N-arachidonyl dopamine, NADA). Ωστόσο, ο ρόλος τους στο σώμα δεν είναι πλήρως κατανοητός.

[8] “Isolation and structure of a brain constituent that binds to the cannabinoid receptor” (Απομόνωση και δομή ενός συστατικού του εγκεφάλου που δεσμεύεται στον υποδοχέα κανναβινοειδών)  https://sci-hub.cc/10.1126/science.1470919
[9] “Identification of an endogenous 2-monoglyceride, present in canine gut, that binds to cannabinoid receptors” (Αναγνώριση ενός ενδογενούς 2-μονογλυκεριδίου, που υπάρχει στο έντερο σκύλου, που δεσμεύεται με υποδοχείς κανναβινοειδών) https://sci-hub.cc/10.1016/0006-2952(95)00109-D

[10] “Anandamide and 2-arachidonoylglycerol: pharmacological properties, functional features, and emerging specificities of the two major endocannabinoids” (Ανανδαμίδη και 2-αραχιδονυλογλυκερόλη: φαρμακολογικές ιδιότητες, λειτουργικά χαρακτηριστικά και αναδυόμενες ιδιαιτερότητες των δύο κύριων ενδοκανναβινοειδών) https://sci-hub.cc/10.1007/s12035-012-8299-0

[11] όπως [10]

Πηγές /  Διαβάστε  Περισσότερα:

Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leaf Science, “The Endocannabinoid System A Beginner’s Guide”, Mar 17, 2017,

Cannabinoids / Health 

*Μετάφραση / Επιμέλεια: Σίμος Δαλκυριάδης με άδεια διανομής και ελεύθερης αναπαραγωγής CC0