«Οι Καναδοί ξοδεύουν για κάνναβη όσα ξοδεύουν για κρασί»

Oι Καναδοί κατανάλωσαν κάνναβη αξίας 4,8 δισεκατομμύρια δολαρίων Αμερικής το 2015, όσα περίπου κατανάλωσαν για να αγοράσουν κρασί.
.
Το στοιχείο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Στατιστική  Υπηρεσία της χώρας με την υποσημείωση ότι πρόκειται για πρόχειρη έρευνα η οποία μπορεί να περιέχει  λανθασμένους υπολογισμούς. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg να πάρουν τα στοιχεία της μετρητοίς.
.
Αιτία δείχνει αφενός «το εντυπωσιακό της είδησης», αφετέρου η προετοιμασία του Καναδά για την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης του φυτού το ερχόμενο καλοκαίρι, γεγονός που έχει στρέψει τα βλέμματα όλου του  πλανήτη στις κινήσεις που ακολουθεί η χώρα στην πορεία της αυτή.«Πειραματική προσέγγιση της κατανάλωσης κάνναβης στον Καναδά από το 1960  έως το 2015», ονομάζεται η σχετική μελέτη της  Στατιστικής υπηρεσίας της χώρας και ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι μόνο το 6% των νέων ηλικίας 15-17 ετών στον Καναδά έκαναν πέρυσι χρήση κάνναβης για ψυχαγωγική  χρήση, ενώ τα δύο τρίτα των ενηλίκων καταναλωτών ήταν άνω των 25 ετών.

 .
Ο Πρωθυπουργός της χώρας Justin Trudeau ευελπιστεί ότι η πλήρης απελευθέρωση του φυτού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών, πρακτικά θα αφανίσει τη μαύρη αγορά  του φυτού και θα καταλήξει σε έναν ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.