Οι πέντε επενδυτικές εταιρείες της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

«Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, οι επενδυτές είχαν κάνει ουρά έξω από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα». Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του Βήματος, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία που μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει σε σκόρπια δημοσιεύματα και αφορούν στους επίδοξους επενδυτές του χώρου της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.

Εκπρόσωποι εταιρειών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Καναδά, Ρωσία, Καζακστάν, Ισραήλ, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αμερική κ.λπ.) ενδιαφέρονται να ρίξουν κεφάλαια στη νέα για την Ελλάδα και ιδιαίτερη καλλιέργεια. Πέντε επενδυτικές προτάσεις εμφανίζονται μέχρι στιγμής πιο ώριμες, ενώ το ύψος των επενδύσεων φτάνει (ονομαστικά τουλάχιστον) για δύο από αυτές τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πέντε επενδυτικές εταιρείες

Η πρώτη έλκει κεφάλαια από την Κίνα και εξειδικευμένη τεχνογνωσία από το Ισραήλ. Πρόκειται για την εταιρεία EuropacificMedical, η οποία εστιάζει σε επενδύσεις στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Η πρότασή της για τη χώρα μας είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, εφόσον θεωρηθεί ευνοϊκό το νέο θεσμικό πλαίσιο, έχει εκδηλώσει και η ευρωπαϊκών συμφερόντων Hapa Medical Holdings B.V. για επένδυση επίσης άνω των 20 εκατ. ευρώ στην καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους.

Η καναδική Aphria International, κορυφαίος πιστοποιημένος παραγωγός κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αναφέρει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της επένδυσης στοχεύει στη δημιουργία 450 – 500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τα 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης. Εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα για την Ελλάδα θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει προσελκύσει και την DanishCannabis, η οποία είναι θυγατρική της κορυφαίας εταιρείας κάνναβης διεθνώς, της Canopy Growth Corporation, που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τορόντο. Η Danish Cannabis επεκτείνει συστηματικά τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Το άνοιγμα της Νάουσας

Μια μεγάλη επένδυση τολμάει και ο Δήμος Νάουσας. Είναι ο πρώτος που αποφάσισε, με αρχική επένδυση 400 εκατ. ευρώ (η οποία μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ), να προχωρήσει στην οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, παραχωρώντας μια άγονη έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Νίκος Κουτσογιάννης, η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει επενδυτικά σχήματα και ο τελικός πλειοδότης αναμένεται να προκύψει μέσα από σχετικό διαγωνισμό που θα διενεργηθεί μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Οπως εξηγεί «η εκμίσθωση θα έχει διάρκεια 30 έτη, όσο προβλέπει και η νομοθεσία. Το κίνητρό μας είναι καθαρά αναπτυξιακό. Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο υπάρχει μια σταθερή ροή ανοίγματος των αγορών στα προϊόντα και τα σκευάσματα που προέρχονται από τη φαρμακευτική κάνναβη. Πρόκειται για μια αγορά ταχέως αναπτυσσόμενη που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Συμπληρώνοντας και τις σχετικές πληροφορίες από το ρεπορτάζ της Eλένης Στεργίου στο reporter.gr με τίτλο:

Ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική Κάνναβη

Οι εταιρείες που αναμένεται να εκφράσουν ενδιαφέρον:

1. Golden Greece Canabis (http://www.goldengreeceholding.com/)

Επένδυση από το Δήμο Νάουσας, ο πρώτος που προχωράει στην οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, παραχωρώντας μια έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη μονάδα, η οποία θα καταλάβει μια άγονη έκταση συνολικά 1.000 στρεμμάτων. Αρχική επένδυση 400 εκατ. ευρώ

2. Europacific Medical (http://www.europacificmedical.com/)

Επενδυτική πρόταση άνω των 20 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια από την Κίνα και εισαγωγή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από το Ισραήλ

3. Hapa Medical Holdings B.V.

Ενδιαφέρον για επένδυση επίσης άνω των 20 εκατ. ευρώ στην καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους

4. Aphria International

Η Aphria είναι καναδική εταιρεία, κορυφαίος πιστοποιημένος παραγωγός κάνναβης στον Καναδά για ιατρικούς σκοπούς (https://aphria.com/).

Σταδιακά στοχεύει, μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της επένδυσης, στη δημιουργία 450-500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και τη δημιουργία συνολικού οικονομικού αποτυπώματος 1,1 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία.

5. Danish Cannabis θυγατρική της Canopy Growth Corporation

Η μητρική Canopy Growth είναι διεθνώς κορυφαία πολλαπλών δραστηριοτήτων εταιρεία κάνναβης. Διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής με τεχνολογία αιχμής, με πάνω από 150.000 τμ πιστοποιημένη δυνατότητα παραγωγής εσωτερικά και σε θερμοκήπια, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διαδικασιών πιστοποίησης ποιότητας και ελέγχων. Έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου σε Καναδά και εξωτερικό, με  δραστηριότητες σε τέσσερις ηπείρους. Εισηγμένη στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τορόντο.

Η Danish Cannabis επεκτείνει συστηματικά τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη κι έχει ήδη συνάψει δεσμευτική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στην αναδυόμενη Ολλανδική αγορά με την Spectrum Denmark, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Δανών ασθενών-χρηστών ιατρικής κάνναβης προσφέροντας τα προϊόντα της Spectrum.