Οι περίεργες σχέσεις της κάνναβης με τον καφέ

Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας με δεκάδες τρόπους, ένας από αυτούς είναι επηρεάζοντας και τους νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με την κάνναβη.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση κάνναβης και καφέ δεν προσφέρουν μια εύκολη απάντηση, έναν γενικό ας πούμε κανόνα του τύπου «κάνει  καλό» ή «δεν κάνει καλό» που να αφορά στη συνδυαστική χρήση των δύο ουσιών και τη μεταξύ  τους σχέση. Κι αν για την κάνναβη αυτό είναι λογικό μιας και η άρση της απαγόρευσης της έρευνας της τώρα μόλις ξεκινάει, το ότι οι έρευνες για τον καφέ θεωρούνται κι αυτές ανεπαρκείς είναι… κάτι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Καθώς λοιπόν οι επιστήμονες αναζητούν τις διάφορες επιδράσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, με μια νέα τους έρευνα ανακάλυψαν ότι πίνοντας από τέσσερις έως οκτώ καφέδες την ημέρα οι νευροδιαβιβαστές που συνδέονται και με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του οργανισμού μας μειώνονται. Πρακτικά, συμβαίνει δηλαδή το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε κάνναβη.

Mερικά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν κανναβινοειδή αναμεμειγμένα με καφέ.

Για τη μελέτη αυτή, 47 άτομα στη Φινλανδία δεν έπιναν καφέ για ένα μήνα. Έπειτα για έναν μήνα κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα και για τον επόμενο, τον τρίτο μήνα, κατανάλωναν οκτώ φλιτζάνια την ημέρα.

«Η ενδοκανναβινοειδής μεταβολική οδός είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του στρες» λέει, η υπεύθυνη της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine. Η κ. Marilyn Cornelis συμπληρώνει: «βέβαια κάποια ενδοκανναβινοειδή μειώνονται αν υπάρχει παρουσία χρόνιας πίεσης-στρες, και η αυξημένη κατανάλωση καφέ από όσους συμμετείχαν στην έρευνα μπορεί να τους δημιούργησε αρκετό άγχος που με τη σειρά του προκάλεσε αυτή την μεταβολή -τη μείωση των νευροδιαβιβαστών που συνδέονται και με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα «…

Προφανώς αν κάποιος δεν πίνει καφέ για δύο μήνες, έπειτα επί δυο μήνες πίνει 4 καφέδες την ημέρα κι έπειτα για άλλους δύο μήνες πίνει 8 καφέδες την ημέρα, όχι μόνο στρες μπορεί να έχει, αλλά και να του σπάσουνε τελείως τα νεύρα.

Άρα το επιστημονικό συμπέρασμα είναι ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», το όχι και τόσο επιστημονικό είναι ότι η σχέση κάνναβης και καφέ είναι απλά αδιευκρίνιστη και θα μας πάρει χρόνια ακόμη να την ξεκαθαρίσουμε.

Έως τότε, τόσο για τον καφέ, όσο για την κάνναβη, όσο και για τον μεταξύ τους συνδυασμό, μπορεί απλά να επικρατήσει η κοινή λογική (και η λογική χρήση).

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Northwestern University /   Original StudyFuturity Org