Οι «πιο έξαλλες πόλεις» του κόσμου με βάση (και) την κατανάλωση κάνναβης

Πώς μετράει κανείς το πόσο «έξαλλη» είναι μια πόλη και ποιες είναι αυτές που έρχονται πρώτες σε επίπεδο «αχαλίνωτης διασκέδασης» ανά τον κόσμο; Χρησιμοποιώντας σαν βασικό κριτήριο το πόσα νυχτερινά κέντρα υπάρχουν και το πόσο μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη γίνεται… Έτσι τουλάχιστον έκρινε το Movehub που είναι μια διάσημη σε όσους μετακομίζουν ιστοσελίδα, και την κρίση του αυτή αναπαρήγαγε και το Lonely Planet.

Προφανώς η προσέγγιση είναι ελαφρώς ανόητη μιας και η κατανάλωση κάνναβης κάθε άλλο παρά «έξαλλες καταστάσεις» δημιουργεί, δεν ήταν όμως φαίνεται κόσμιο κατά τους δημοσκόπους του Movehub να χαρακτηρίσουν μια πόλη «χαλαρή» ή «νυσταγμένη» ή «κουλτουριάρα», μιας και κάτι τέτοιο δε θα έκανε μεγάλο ντόρο.

Έτσι, «η λίστα της εξαλλοσύνης» προέκυψε από ένα συνδυασμό στοιχείων από τις δημοφιλείς ιστοσελίδες Yelp και TripAdvisor, σε συνδυασμό με στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού, ώστε να υπολογιστούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που αντιστοιχούν για κάθε 100.000 κατοίκους σε κάθε πόλη. Αντίστοιχη είναι και η μεθοδολογία σχετικά με την κατανάλωση κάνναβης με δεδομένα από τις μετρήσεις του Weed και με υπολογισμούς για το πόση καταναλώνεται ανά 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν εθνικές στατιστικές σχετικά με τη χρήση κοκαΐνης και την κατανάλωση αλκοόλ.

Μάντσεστερ

H Aθήνα βρίσκεται στην 92η θέση και η Θεσσαλονίκη στην 93η, το Μάντσεστερ όμως δείχνει ως η πιο τρελή πόλη στον κόσμο, με κλαμπ παγκόσμιας κλάσης, μιας και είναι μια από τις πρώτες πόλεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ίδιας της κουλτούρας των κλαμπ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το Μάντσεστερ όμως έρχεται στην πρώτη θέση και στην κατανάλωση κάνναβης. Υπάρχουν περίπου 818 χώροι νυχτερινής διασκέδασης για κάθε 100.000 άτομα στην πόλη και

οι κάτοικοι του Μάντσεστερ καταναλώνουν 2,3 τόνους κάνναβης ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο

Επιπλέον, ο μέσος όρος στην κατανάλωσης οινοπνεύματος και κοκαΐνης είναι ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ουάσινγκτον

Το να είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αρκεί για την Ουάσιγκτον, που είναι ταυτοχρόνως και «η πιο έξαλλη πόλη στην Αμερική». Υπάρχουν λοιπόν πολλά περισσότερα την πόλη από το Λευκό Οίκο και το Μνημείο του Λίνκολν.

Οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον καπνίζουν περισσότερο από 1 τόνο κάνναβης ανά 100.000 κάθε χρόνο

…ενώ η πόλη φιλοξενεί πάνω από 240 χώρους νυχτερινής διασκέδασης ανά 100.000 ανθρώπους.

Λιντς

Οι κάτοικοι του Λιντς καταναλώνουν 0,59 τόνους κάνναβης ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο και τους αντιστοιχούν 243 χώροι νυχτερινής διασκέδασης ανά 100.000 άτομα.

Η πόλη είναι γεμάτη με θρυλικά κλαμπ για μεταμεσονύκτια ρέιβ πάρτι, από το Warehouse μέχρι το Mint Club, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στην 30η θέση της κατάταξης, με τους Λονδρέζους να έχουν μια αντιστοιχία μόλις 120 χώρων νυχτερινής διασκέδασης ανά 100.000 άτομα.

Τα hotspots της κάνναβης

Εικόνα από το Όκλαντ

Ποιες πόλεις αποτελούν hotspots αναφορικά με τη χρήση κάνναβης;

Ο δείκτης Weed του 2018 υποδεικνύει ότι η Νέα Υόρκη καπνίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα κάνναβης, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 77,44 τόνους ετησίως…

…όμως αν προσαρμόσουμε τα στοιχεία αναλογικά με τον πληθυσμό, η πόλη που καπνίζει περισσότερο δεν είναι άλλη από το Μάντσεστερ. Η δεύτερη είναι το Όκλαντ και ακολουθείται από την Αμπούζα της Νιγηρίας, την Ουάσιγκτον και το Κάλγκαρι στον Καναδά.

 

Η γενική κατάταξη των 10 πρώτων πόλεων όσον αφορά «στην εξαλλοσύνη τους» σύμφωνα με την καταγραφή του Μovehub, η κατανάλωση κάνναβης προσμετράται και αυτή στο γενικό μέσο όρο.

Νυχτερινά κέντρα

Όταν μιλάμε για τις πόλεις με τους περισσότερους χώρους νυχτερινής διασκέδασης ανά 100.000 άτομα, το Μάντσεστερ, όπως προαναφέρθηκε, κερδίζει και πάλι με διαφορά. Οι επιλογές κυμαίνονται από το κολοσσιαίο Ultrabar, ένα κλαμπ πέντε ορόφων και τα techno raves στο Echostage, μέχρι τα show στο Danceboutique.

Στη δεύτερη θέση για τη νυχτερινή του διασκέδαση βρίσκεται το Ντίσελντορφ με 698 χώρους νυχτερινής διασκέδασης ανά 100.000 άτομα. Η γερμανική πόλη ισχυρίζεται ότι διαθέτει «το μεγαλύτερο μπαρ στον κόσμο», το οποίο στην πραγματικότητα απευθύνεται στα 260 ξεχωριστά μπαρ στη μικρή παλιά πόλη του Ντίσελντορφ.

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η Λισαβόνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 679 χώρους, όπου φιλοξενείται το σούπερ κλαμπ Lux (που βρίσκεται σε μια τεράστια αποθήκη) και το υπόγειο Kremlin. Οι υπόλοιπες πόλεις που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις είναι το Μαϊάμι και το Μπέρμιγχαμ- που αποτελούν μια αστεία σύμπτωση, καθώς το Μπέρμιγχαμ αναφέρεται συχνά ως «το Μαϊάμι του Ηνωμένου Βασιλείου».

H Aθήνα, όπως είπαμε, βρίσκεται στην 92η θέση και η Θεσσαλονίκη στην 93η στερούμενες τη σχετική δόξα.