Οι πρώτες κατοικίες κάνναβης φτιαγμένες από 3D printer

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κλωστικης-βιομηχανικής κάνναβης της Αυστραλίας, η Mirreco, προχωράει με γοργά βήματα στην κατασκευή κατοικιών από κάνναβη, μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D Printer). Με δυό λόγια… εκτυπώνει σπίτια κάνναβης.

Το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας θα είναι η πρώτη πόλη του κόσμου που θα εντάξει στο πολεοδομικό της σχέδιο τις κατοικίες από τρισδιάστατο εκτυπωτή αν και απ’ ότι φαίνεται καταρχάς αυτές θα είναι… εκτυπωμένες με τσιμέντο ενώ η επαναστατική και ιδιαίτερα φιλική τεχνολογία της αντικατάστασης του τσιμέντου με δομικά υλικά που βάση τους έχουν την κάνναβη, έπεται.

Τα εκτυπωμένα σπίτια κάνναβης θα έχουν τη μορφή που βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες.

Ταυτόχρονα προχωράει το σχέδιο των εκτυπωμένων σπιτιών από τσιμέντο. Η σχεδιαστική σύλληψη βασίζεται σε αλλοπρόσαλλα μπλοκ σε ένα πράσινο τοπίο. Και το ακανόνιστο σχήμα των κατοικιών εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του τρισδιάστατου εκτυπωτή να «τυπώσει» σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα.

Στο πρότζεκτ, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, έχουν δώσει το όνομα «Milestone», δηλαδή ορόσημο. Σε αυτό συμμετέχουν ο δήμος του Αϊντχόβεν, το University of Technology of Eindhoven, η εργοληπτική εταιρεία Van Wijnen, το μεσιτικό γραφείο Vesteda, η εταιρεία κατασκευαστικών υλικών Saint Gobain-Weber Beamix και η εταιρεία μηχανικών Witteveen+Bos.

Η πρώτη κατοικία θα είναι ενός ορόφου και θα είναι διαθέσιμη ώστε να κατοικηθεί στα μέσα του επόμενου χρόνου. Οι άλλες τέσσερις – όλες πολυώροφες – θα ολοκληρωθούν αργότερα. Τα σπίτια θα υπόκεινται σε όλους τους προβλεπόμενους οικοδομικούς κανονισμούς και σχεδιάζονται ώστε να απαντούν σε όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου κατοίκου.

Πηγή:

The New Daily: High-tech hemp homes: Australia’s 3D-printed green building revolution