Οι υποστηρικτές της κάνναβης, οι μόνοι που πανηγυρίζουν μετά τις αμερικανικές εκλογές

Οι μετοχές των εταιρειών κάνναβης αυξήθηκαν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, καθώς τα αποτελέσματα από τις εκλογές των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα κατέδειξαν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες για τη βιομηχανία κάνναβης.

Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους οδηγούν στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική ή ευφορική χρήση σε 33 πλέον από τις 50 Αμερικανικές Πολιτείες, αν και το φυτό παραμένει παράνομο σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Αμερικανικό νόμο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική για την κάνναβη, εκτιμά και το Forbes.

Μίσιγκαν, Γιούτα και Μιζούρι ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, ενώ πολλοί υποψήφιοι υπέρ της νομιμοποίησης εκλέχθηκαν και στο Κογκρέσο

Άνοδος των μετοχών των εταιρειών κάνναβης

Ακολούθως λοιπόν και στην αγορά, οι μετοχές της Tilray Inc (TLRY.O) σημείωσαν άνοδο 30,6%. Τα μερίδια της εταιρείας New Age Beverages Corp (NBEV.O), η οποία έχει ανακοινώσει προηγουμένως τις προθέσεις της για επέκταση σε προϊόντα κάνναβης, ανήλθαν στο 20,1%. Οι μετοχές των καναδικών εταιρειών Canon Growth Corp (CGC.N) (WEED.TO), Aurora Cannabis Inc (ACB.N) (ACB.TO) και Cronos Group Inc (CRON.TO) (CRON.O) αυξήθηκαν μεταξύ 8 και 10 τοις εκατό.

Ο Jordan Waldrep, που διευθύνει το χαρτοφυλάκιο των μετοχών των εταιρειών Canopy Growth, Aurora Cannabis και Cronos Group δήλωσε χαρακτηριστικά πως σύμφωνα και με τους ψηφοφόρους η δυναμική της βιομηχανίας κάνναβης αυξάνεται, έτσι, πλέον, «δεν υπάρχει τίποτα να βάλει το τζίνι πίσω στη φιάλη».

Προς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά στο φυτό

Το κλίμα όμως μεταστρέφεται προς όφελος της κάνναβης σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Η νέα υπουργός Εσωτερικών του Νέου Μεξικού, η γερουσιαστής Olga Sanchez ,δήλωσε στο Reuters ότι θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτυχθούν και να εμπορευματοποιήσουν την κάνναβη.

Δύο άλλοι γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικαμός Cory Gardner από το Κολοράντο και η Δημοκρατική Elizabeth Warren από τη Μασαχουσέτη, προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα προστατεύει τις εταιρείες κάνναβης από την ομοσπονδιακή δίωξη. Εάν ψηφιστεί, θα απαλλάξει τις πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη από τον ομοσπονδιακό νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών, πράγμα που θα εξαλείψει αποτελεσματικά τη σύγκρουση μεταξύ του πολιτειακού και του ομοσπονδιακού νόμου. Το νομοσχέδιο θα διευκρινίσει επίσης κανόνες σχετικά με τις τραπεζικές συνναλαγές και φορολογικές υποχρεώσεις, επιτρέποντας την κάνναβη να λειτουργήσει όπως οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Η σαφήνεια γύρω από τους τραπεζικούς κανόνες είναι ο πιο σημαντικός καταλύτης για τη βιομηχανία κάνναβης.

Οι κάθε είδους επενδυτές της κάνναβης είχαν κι άλλο λόγο να πανηγυρίσουν αυτές τις μέρες: Την απόλυση-παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και υπουργού Δικαιοσύνης, Jeff Sessions, ένας από τους πιο ένθερμους αντίπαλους της μεταρρύθμισης της κάνναβης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος, παίζουν όλα τα σενάρια για την επιλογή του επόμενου υπουργού Δικαιοσύνης και κατά πόσο, θα είναι υποστηρικτής της μεταρρύθμισης, αφού σοβαρότερο κριτήριο είναι η υποστήριξη στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές. Οι αισιόδοξοι και ταυτόχρονα ρεαλιστές υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως ένα κερδοφόρο τομέα αλλά και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη, δεδομένου ότι η νομιμοποίηση υποστηρίζεται με συντριπτική πλειοψηφία από τους νέους – μια κοινωνική ομάδα στην οποία οι Δημοκρατικοί στηρίζονται για να αναλάβουν την προεδρία.

Η απόλυση-παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και υπουργού Δικαιοσύνης, Jeff Sessions, ένθερμου αντίπαλου της κάνναβης προοιωνίζεται γρήγορες αλλαγές

Γενικότερα πάντως καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αναλυτές, όλα γίνονται ευοϊκότερα γύρω από την κάνναβη.

Ο Todd Harrison, ο ιδρυτικός εταίρος της CB1 Capital, ενός hedge fund επικεντρωμένου στην κάνναβη, δήλωσε εύστοχα: «Στο πλαίσιο της σχέσης πολλών χιλιετιών της ανθρωπότητας με την κάνναβη, τα 90 χρόνια προπαγάνδας είναι σαν ένα σπυράκι στον κώλο ενός ελέφαντα».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Business Insider: Jeff Sessions out, marijuana in the midterms

Reuters: Cannabis shares light up as U.S. voter support for industry grows

Forbes: What Trump’s New AG Means For The Cannabis Industry