Οικολόγοι Πράσινοι: πρόσφορο το έδαφος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς

5.03.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την θεσμοθέτηση καλλιέργειας και χρήσης ιατρικής κάνναβης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την θεσμοθέτηση της καλλιέργειας και χρήσης της ιατρικής κάνναβης. Είναι το επόμενο λογικό βήμα μετά την άρση απαγόρευσης καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης που έγινε το 2016. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα εμπρός στην υπόθεση κάνναβη και τις χρήσεις της, που υπακούοντας στις πρακτικές και τα επιστημονικά δεδομένα του σήμερα αφήνει πίσω το χθες. Είναι λυπηρό όμως εν έτει 2018 να υπάρχουν πολιτικοί στην ελληνική βουλή που να εκφράζονται με σκοταδιστικό τρόπο αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα και τις πρακτικές χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελβετία, και να ειρωνεύονται την σοβαρή προσπάθεια ένταξης της καλλιέργειας κάνναβης στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ο τρόπος σκέψης τους είναι προϊόν προσκόλλησης σε άλλες εποχές, θυμίζοντας αυτή της δικτατορίας του Μεταξά και δείχνει ποσό ξεκομμένοι είναι από το σήμερα.

Η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Εύα Πάσχου, δήλωσε σχετικά:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι να συνδράμουμε με ιδέες και προτάσεις στο επόμενο βήμα, που είναι η συγγραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίσουν την υλοποίηση του νομοσχεδίου. Θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντικές με το ίδιο το νομοσχέδιο και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και βαρύτητα στη σύνθεση τους. Θεωρούμε ότι η κατάθεση προτάσεων και η διαβούλευση τους με όλους τους εμπλεκομένους είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μετά την θεσμοθέτηση καλλιέργειας της βιομηχανικής και της ιατρικής κάνναβης, το έδαφος είναι πρόσφορο για να γίνει και το τρίτο βήμα που είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς. Η κάνναβη και οι χρήστες της ενοχοποιήθηκαν άδικα στο παρελθόν λόγω κοινωνικών συνθηκών που έχουν πλέον ξεπεραστεί. Δυστυχώς η νομοθεσία εξακολουθεί να θεωρεί αξιόποινη την χρήση και καλλιέργεια για ευφορικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να διώκονται άδικα συμπολίτες μας. Είναι επίσης παράδοξο, και στερείται κάθε λογικής, μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας πολίτης να είναι νόμιμος σε μια χώρα, και σε μια άλλη παράνομος και να διώκεται ποινικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουμε στην πλήρη αποποινικοποίηση, και από μηδενική βάση νομοθέτηση της καλλιέργειας και χρήσης της κάνναβης και για ευφορικούς σκοπούς».